Ca și cum concurența neloială a produselor agroalimentare din Ucraina, seceta din ultimii ani sau dificultățile întâmpinate în valorificarea producției pe lanțuri logistice coerente din care să rezulte rentabilitate pentru toți cei implicați nu erau de ajuns, fermierii români au un nou inamic: aplicația informatică a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Mai întâi, actualizarea IPA-Online la noul Plan Național Strategic (PNS) 2023-2027 a întârziat eliberarea adeverințelor ce permit fermierilor să ia credite în baza subvențiilor care urmează să le intre în conturi în acest an (vezi și Galațiul ar putea elibera mai devreme adeverințele APIA pentru marii fermieri). Fermierii s-au săturat de promisiuni, ba că se rezolvă lucrurile de la 1 aprilie, ba de pe 10 sau până la Paște, când anul trecut situația era clarificată încă din martie.
Cei mai afectați sunt marii cultivatori din sectorul vegetal, care astfel pot avea probleme cu campaniile de însămânțare din această primăvară. Dacă își imaginează cineva, prin ministerul de resort sau agenții, că așteaptă ciclul de producție să se mute vreo hârtie de pe un birou pe altul sau, ca acum, vreo informație dintr-o aplicație în alta, înseamnă că agricultorii și guvernanții trăiesc în lumi paralele.
De la marile suprafețe, la creșterea animalelor
Mai nou, problemele informatice par a se fi mutat în sectorul zootehnic. „Având în vedere că termenul de depunere a Cererilor de plată APIA – Campania 2023 este 15 mai, vă rog să urgentați digitizarea suprafețelor și actualizarea culturilor, în aplicația IPA. Pentru moment, se primesc cereri doar cu suprafață și fără animale. În momentul în care dețineți adeverințele de suprafață, eliberate de către Primărie, vă rog să mă contactați telefonic în vederea verificării și închiderii cererii de plată”, se arată într-un mesaj primit de la agenție de un fermier gălățean, marți dimineață, 25 aprilie, titrează Viața Liberă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!