Festivalul de Film şi Istorii Râşnov. Istoricul Thierry Wolton şi scriitoarea Ana Blandiana, printre invitaţii speciali ai ediției din acest an

Data:

spot_img

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov (FFIR) a pregătit pentru public, între 9 şi 25 august, la Râşnov, Braşov, Feldioara şi Codlea, peste 120 de evenimente: proiecţii de film, dezbateri, concerte, prelegeri, spectacole de teatru, lansări de carte, o şcoală de vară.

Printre cei peste 100 de invitaţi speciali ai ediţiei din acest an, se numără Thierry Wolton, Ana Blandiana, Zaiafet, Mădălina Pavăl, Alexandru Andrieş, byron, Toader Paleologu, Marek Kuberski, Ada Milea, Bogdan Simion, Irina Margareta Nistor, Viţa de Vie, Adrian Cioroianu.

FFIR îşi propune să dezbată teme relevante într-un spaţiu al dialogului civilizat şi al schimbului de idei bazat pe argumente. Tema ediţiei a 16-a este Leader(ship).

“Ce ne învaţă istoria despre lideri şi leadership? Au fost eroii din trecut drepţi şi neînfricaţi, aşa cum ni-i înfăţişează astăzi industria de divertisment, sau contemporanii lor i-au perceput ca uzurpatori, depravaţi, corupţi ori tirani însetaţi de sânge?

Ce este şi ce vrea un lider? Sunt liderii adevăraţi crescuţi (educaţi) sau născuţi? Din ce „material” se plămădeşte un lider? Ce îl determină pe un om să îşi dorească să îi conducă pe ceilaşţi? Ce poate să schimbe, la nivel macro sau micro, un om înzestrat cu curaj, voinţă, putere de muncă şi inteligenţă? Ce fel de lideri trezesc fascinaţia maselor şi cât de mult sunt acestea dispuse să jertfească pentru ei? O societate are nevoie de lideri sau poate să funcţioneze şi fără ei?

2024 este despre alegeri. Nu doar în România. 2024 anul în care, la nivel mondial, se organizează cele mai multe procese electorale din 2004 încoace. Mai mult de jumătate din populaţia globului votează. Pe cine credem, pe cine urmăm, pe vine votăm? La europarlamentare, la locale, la parlamentarele naţionale, la prezidenţiale. Alegerile noastre vor avea repercusiuni importante, pe termen lung. Cât de capabili suntem să producem lideri autentici, care să contribuie în chip real la progresul societăţii şi la bunăstarea cetăţenilor?

Sunt întrebări care ne preocupă. Pentru a găsi posibile răspunsuri, e nevoie de analize de complexe şi nuanţate, de ipoteze multiple şi puncte de vedere variate. Sunt răspunsuri pe care le vom căuta la ediţia a 16-a a Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov. O ediţie despre Leader(ship)”, au transmis organizatorii.

Citește și: Începe Săptămâna Haferland, când satele săsești se animă. Puteți asculta muzică germană din sec. XVI, jazz și arii cântate de fiicele ambasadorului Noble

FFIR 2024 înseamnă: peste 50 de proiecţii de film, 19 dezbateri şi prelegeri realizate de peste 60 de invitaţi, 18 concerte şi 4 reprezentaţii de teatru susţinute de peste 60 de artişti, 11 evenimente speciale, o şcoală de vară la care vor participa 40 de studenţi şi liceeni. Evenimentele FFIR 2024 se vor desfăşura la Râşnov (Cetate, Cinema Amza Pellea, Biserica Evanghelică, Centrul Schubz, Piaţa Unirii, grădini private), Braşov (Bastionul Ţesătorilor), Feldioara (Cetate) şi Codlea (Biserica Evanghelică, Maial). Un eveniment pentru Ţara Bârsei.

Festivalul se va desfăşura în perioada 9 – 11 august la Feldioara, 10 – 11 august la Codlea, 11 – 16 august la Braşov şi 16 – 25 august la Râşnov.

Biletele pot fi achiziţionate de pe Eventbook.ro. Dezbaterile şi prelegerile vor fi transmise prin intermediul infrastructurii de live streaming a festivalului. Programul complet este disponibil pe site-ul festivalului și pe paginile de Facebook și Instagram ale evenimentului.

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe şi Eveniment Responsabil, organizat de Asociaţia Mioritics şi Primăria Râşnov.

FFIR are susţinerea unor parteneri importanţi: Banca Comercială Română, Zeren, Banca Transilvania, Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, Fundaţia Corneliu Coposu, Fundaţia Hanns Seidel, Ambasada Spaniei, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Institutul Polonez, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov ş.a.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Braşov şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

Citește și: Încep audierile în dosarul care îl vizează pe Alfred Bulai

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Alexandra Bordeianu / Festivalul de Film şi Istorii Râşnov – Facebook)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O pre-deschidere surpriză a stagiunii ONB!

Dintr-o întâmplare am aflat că pe 17 septembrie va...

Concursul Internațional „George Enescu” – FINALA VIOARA. Sunete eterice au inundat cupola Ateneului

Concursul Internațional „George Enescu” - FINALA VIOARA. Sunete eterice...

Mayumi Kanagawa din SUA a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară

Mayumi Kanagawa din Statele Unite ale Americii a câștigat...