Festivalul Filmului Japonez, la București și Cluj-Napoca. Programul evenimentului

Data:

spot_img

Publicul cinefil este așteptat la Festivalul Filmului Japonez, în zilele de 11 și 12 noiembrie la București și în perioada 18 – 19 noiembrie, la Cluj-Napoca.

“Ediţia din acest an a Festivalului filmului japonez îşi propune să prezinte publicului câteva producţii de succes ale cinematografiei japoneze actuale, selecţia incluzând patru filme de lung metraj realizate în perioda 2018-2021. Peliculele poartă semnătura unor regizori apreciaţi ai tinerei generaţii precum Takeshi Fukunaga, Naoto Kumazawa, Shuichi Okita şi Toshiyuki Teruya. Cele mai multe dintre filmele actualei selecţii au fost nominalizate sau premiate în cadrul unor festivaluri de film din Japonia şi din străinătate”, a transmis Ambasada Japoniei în România, organizator al festivalului.

Toate cele patru filme din program sunt subtitrate în limba română.

Intrarea este liberă. Pentru informaţii suplimentare contactaţi Ambasada Japoniei, tel: 021.319.18.90/91.

Citește și: Ce măsuri a luat conducerea Muzeului Brukenthal pentru a economisi energie

Programul Festivalului Filmului Japonez la București

11-12 noiembrie 2022

MUZEUL NAŢIONAL AL ŢĂRANULUI ROMÂN

Studioul Horia Bernea

Organizatorii evenimentului: Ambasada Japoniei în România, Japan Foundation şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

11 noiembrie, ora 18.00

Ţinutul Ainu/Ainu Mosir

2020, 84 min

Regie: Takeshi Fukunaga

Distribuţie: Kanto Shimokura, Debo Akibe, Emi Shimokura, Toko Miura, Lily Franky

Kanto este un băiat de 14 ani, descendent al indigenilor Ainu din Japonia. El locuieşte împreună cu mama sa, Emi, care are un magazin de suveniruri într-un orăşel din nordul Japoniei, în insula Hokkaido, într-o regiune unde populaţia Ainu îmbrăţişează turismul în scopul promovării culturii tradiţionale şi a creării de noi locuri de muncă. Kanto încearcă să treacă peste durerea pricinuită de moartea recentă a tatălui. Într-o bună zi, Debo, şeful comunităţii, îi povesteşte despre existenţa unei spărturi în stânca aflată în pădurea din apropiere, despre care se crede că ar fi o poartă către lumea de dincolo. Kanto se hotărăşte să caute acest loc magic, în speranţa revederii părintelui decedat.

Regizorul Takeshi Fukunaga este originar din Hokkaido. A studiat regia de film la New York şi a locuit mai mulţi ani în SUA. În 2019 a revenit în Japonia, stabilindu-se la Tokyo. După un prim film de succes – Out of My Hand, al doilea film al său – Ainu Mosir a fost selectat la Cannes Cinefondation, la atelierul de scenaristică NHK Sundance şi la Sam Spiegel International Film Lab. Pelicula este o coproducţie Japonia/SUA/China şi a primit mai multe nominalizări şi premii la Tribeca Film Festival şi la Guanajuato International Film Festival.

11 noiembrie, ora 20.00

Fotografii memorabile/Omoide shashin

2021, 110 min.

Regie: Naoto Kumazawa

Distribuţie: Fukagawa Mai, Kora Kengo, Yoshiyuki Kazuko, Iura Arata

Yuko aspiră să devină make-up artist la Tokyo. Dar firea ei încăpăţânată şi aversiunea pentru minciuni o face să nu se înţeleagă cu persoanele din jur, ceea ce va duce la concedierea de la firma unde lucrează. Ghinioanele se ţin lanţ şi bunica, singura membră a familiei, se stinge în urma unui atac cerebral. Yuko revine în oraşul natal, cu regretul de a nu-i fi fost alături în ultimele clipe. Într-o bună zi, un prieten din copilărie care lucrează la primăria oraşului îi propune un nou job, acela de fotograf, dar nu fotograf obişnuit, ci unul care se ocupă de portretele funerare ale persoanelor în vârstă. Ceea ce va trebui să facă sunt fotografii pentru ceremonia funerară. Yuko acceptă oferta şi, deşi la început îi este greu să convingă bătrânii că iniţiativa nu este de rău augur, încet-încet, pe măsură ce intră în contact cu aceştia, devine tot mai motivată să realizeze nu doar simple „portrete funerare” ci adevărate „fotografii memorabile”. Parcursul o ajută să se redescopere şi să cunoască sentimentul iertării şi adevărata valoare a vieţii.

12 noiembrie, ora 18.00

Mori şi mediul lui/Mori, the Artist’s Habitat

2018, 99 min.

Regie: Shuichi Okita

Distribuţie: Tsutomu Yamazaki, Kirin Kiki, Munetaka Aoki, Nobue Iketani, Ryo Kase

Mori este un venerabil pictor de 94 de ani care îşi petrece cea mai mare parte a timpului observând neobosit grădina luxuriantă din jurul casei şi micile vietăţi care o populează. Acesta este universul pe care îl redă în lucrările sale. În timp ce pictează zilnic în atelier, soţia sa, Hideko, se ocupă de vizitatori. Mori şi Hideko trăiesc liniştiţi, înconjuraţi de lucrurile pe care le iubesc însă, într-o bună zi, nişte dezvoltatori imobiliari decid să construiască o clădire în imediata vecinătate punând astfel în pericol micul lor paradis. Noua construcţie va bloca soarele şi va afecta spaţiul verde din jur, aşa că Mori şi Hideko sunt hotărâţi să ia măsuri pentru a proteja grădina pe care o preţuiesc atât de mult… Această peliculă încântătoare ce surprinde un crâmpei din viaţa unui cuplu de vârstnici care convieţuiesc împreună de peste cinci decenii este în acelaşi timp şi o incursiune nostalgică în atmosfera Japoniei din anii ’70.

Filmul are în rolurile principale doi mari actori, adevărate legende ale cinematografiei japoneze: Tsutomu Yamazaki (Mori) şi Kirin Kiki (Hideko). În lunga sa carieră de peste şase decenii începută la teatrul Bungakuza, Tsutomu Yamazaki a lucrat cu mari regizori precum Akira Kurosawa sau Juzo Itami jucând în filme de referinţă ale cinematografiei japoneze. A fost distins printre altele cu Ordinul Soarelui Răsare, raze de aur cu rozetă. Actriţa Kirin Kiki a debutat în 1961 în cadrul companiei de teatru Bungakuza, jucând mai apoi în apreciate producţii teatrale, de cinema şi în seriale de televiziune. A fost distinsă cu Japan Academy Award, iar pentru rolul Hideko a primit Hochi Film Award (2018).

Shuichi Okita, născut în 1977, este cunoscut în Japonia şi în străinătate ca regizor, scenarist, autor de filme de lung-metraj, documentare şi producţii de televiziune. Printre cele mai apreciate lung-metraje ale sale se numără: The Chef of South Polar (2009), The Woodsman and the Rain (2012), Ecotherapy Getaway Holiday (2014), The Mohican Comes Home (2016) nominalizate şi premiate la competiţii interne şi internaţionale. Pentru pelicula „Mori şi mediul lui” regizorul a fost distins cu premiul pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun film străin la Golden Rooster Awards (2018).

12 noiembrie, ora 20.00

Oase curate/Senkotsu

2019, 111 min.

Regie: Toshiyuki Teruya

Distribuţie: Eiji Okuda, Ayame Misaki, Michitaka Tsutsui, Mariko Tsutsui

Acţiunea are loc într-un mic orăşel de pe insula Agumi din arhipelagul Okinawa. Tsuyoshi se întoarce în oraşul natal pentru aniversarea morţii mamei printr-un ritual funerar aparte, cel de spălare a oaselor (Senkotsu). Tatăl său, Nobutsuna, care de la moartea soţiei locuieşte singur, îşi înneacă zilele în alcool. Tsuyoshi îşi învinovăţeşte părintele pentru moartea mamei care s-a îmbolnăvit muncind din greu pentru a plăti datoriile companiei lui Nobutsuna. Sora lui Tsuyoshi, Yuko se întoarce şi ea de la Nagoya, acolo unde locuieşte, pentru a fi prezentă la ceremonia funerară. Spre surprinderea tuturor este însărcinată şi se confruntă deja cu problemele tipice ale unei mame singure. Tsuyoshi nu poate accepta libera voinţă a lui Yuko. Încet-încet, pe măsură ce se apropie ziua de Senkotsu a mamei, o stare de spirit ciudată îi cuprinde pe toţi membrii familiei care, în ciuda adversităţilor, înţeleg că trebuie să-şi rezolve problemele împreună. Filmul regizorului Toshiyuki Teruya are la bază un scurt metraj de succes realizat de Teruya în 2016.

Programul Festivalului Filmului Japonez la Cluj-Napoca

Perioada: 18-19 noiembrie (vineri-sâmbătă)

Locul: Sala Club, Facultatea de Studii Europene, Universitatea ”Babeș- Bolyai”

Intrarea liberă.

Organizatori: Fundația Japonia, Ambasada Japoniei în România, Universitatea ”Babeș- Bolyai”

Program:

18 noiembrie: 17:00 – Summer Blooms, 19:00 – Mori, The Artist’s Habitat

19 noiembire: 17:00 – Between us, 19:00 – Neko ninja

Citește și: Poate România să o apere pe Boroka, jurnalista atacată de un deputat ungar?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ambasada Japoniei în România / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...