Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara va avea loc în format fizic. Hervé Le Tellier, laureatul Premiului Goncourt ediția 2020, pe lista invitaților

Data:

spot_img

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), cel mai important eveniment literar din vestul țării, va avea loc în perioada 27 – 29 octombrie și va fi organizată în format fizic, cu participarea unui număr limitat de persoane în public și cu respectarea măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19.

Ediția din acest an a festivalului va fi deschisă de Hervé Le Tellier, laureatul de anul trecut al Premiului Goncourt.

Timp de trei seri, de miercuri, 27 octombrie, până vineri, 29 octombrie, în fiecare seară, începând cu ora 18.00, iubitorii de literatură sunt așteptați în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, pentru a lua parte la o serie de lecturi publice și dezbateri susținute de nume importante ale literaturii. Hervé Le Tellier, András Forgách – prozator, dramaturg, traducător, una dintre cele mai influente figuri ale lumii culturale maghiare de astăzi, alături de scriitori români cunoscuți precum Petre Cimpoeșu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru și Romulus Bucur se află pe lista invitaților din acest an a FILTM.

„Ajuns la a X-a ediție, festivalul va fi pentru trei zile o arie protejată – nu doar simbolic – de pandemie. Întâlnirile cu scriitori de primă mână, cu lecturile lor, cu discuțiile și schimburile de idei ne vor decupla de la alarme și griji și ne vor duce acasă. Dar nu între pereții unde ne petrecem o bună parte din vieți, ci într-un loc fără granițe, distanțe, pașapoarte, certificate, un loc în care suntem, totodată, gazde și oaspeți. Fiindcă singurul acasă adevărat e în noi, în forța cu care ne putem imagina orice. Împreună cu cei care, asemenea nouă, cred în frumusețea și puterea cuvintelor, vom sta sub același acoperiș al literaturii și vom avea parte de un eveniment de… zece: FILTM”, a declarat președintele festivalului, Robert Șerban.

Potrivit organizatorilor festivalului, la fel ca și în anii anteriori, și serile ediției din acest an sunt legate semantic de o temă. După „Țară, țară de adopție” (2019) și „Granițe. Evadări, refugii, regăsiri” (2020), anul 2021 le propune iubitorilor de literatură din Timișoara ca fir roșu tema „Acasă”, semn al reîntoarcerii la o normalitate necesară, la formula întâlnirilor față în față, calde și umanizate cu literatura și cei care o scriu.

„Acasă înseamnă însă și istoria unui loc, a unei familii sau a unui popor, la fel cum acasă poate fi și biografia unui personaj, loc în care acesta se legitimează ca ființă umană. Acasă înseamnă identitate și loc de reculegere, înseamnă corp și iluzia comunicării cu cei care locuiesc alături de noi sub acoperișul aceleiași familii. Acasă, ca pretext pentru dialoguri despre identitate și mix identitar în orașul în care multiculturalitatea înseamnă pur și simplu acasă”, au transmis organizatorii FILTM.

Programul Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara 2021

Miercuri, 27 octombrie

Ora 18, Muzeul de Artă Timișoara

Literatura mileniului III: joc serios, formule comerciale și gustul public

Dat fiind că proza contemporană pare a fi din ce în ce mai aservită marilor circuite comerciale și, implicit, unor teme „vandabile”, cât își mai poate permite un prozator să practice „jocul gratuit” al literaturii, unul aflat în permanent dialog cu literatura trecutului și cu cea „potențială”? Cum poate fenta acest scriitor apărarea echipei redutabile a gustului public?

Hervé Le Tellier în dialog cu Mirela Nagâț

Joi, 28 octombrie

Ora 18, Muzeul de Artă Timișoara

Apartenență generațională și individualitate poetică

Este apartenența la o generație poetică o trăsătură a tinereții? Când și cum are loc desprinderea, cum începe procesul de „individuare” poetică și ce rol joacă politicul și socialul în formularea trăsăturilor comune și în păstrarea coeziunii în cadrul unor grupări literare?

Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Romulus Bucur

Moderator: Cosmin Ciotloș

Vineri, 29 octombrie

Ora 18, Muzeul de Artă Timișoara

Politica literaturii și poetica intimității

Poate literatura „politică” să joace rolul unei soluții revelatoare pentru fotografiile trecutului sau este pur și simplu parte a unui ritual de exorcizare? Cum se produce acroșajul dintre Istorie și istoria personală, acolo unde politica se transformă în poetică? Cum poți livra istoria personală ca fiind parte dintr-una a societății sau a unei comunități? De ce ne încăpățânăm să scormonim trecutul, când o parte majoră a publicului cititor nu este interesat de acesta sau de eventualele „revelații” aduse de literatura aceasta?

András Forgách, Petru Cimpoeșu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa

Moderatoare: Magda Grădinaru

Mai multe informații despre ediția din acest an a FILTM gășiți pe site-ul festivalului și pe pagina de Facebook a evenimentului.

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...