Fete căsătorite forțat în România. Expresia „Nu așa-i tradiția la voi?” ascunde nepăsarea statului

Data:

spot_img

Fete căsătorite forțat în România: un tată care s-a zbătut în zadar să o prevină pe a fiicei sale, aranjată de mama ei, a primit în față, din partea polițiștilor, un răspuns copleșitor: „De ce te enervezi? Nu așa-i tradiția la voi?”

Experții spun că „etnicizarea” reprezintă unul din motivele principale pentru care problema căsătoriilor aranjate nu este rezolvată.

Nicio fată căsătorită forțat nu a putut fi salvată până acum, din cauza neimplicării autorităților, mărturisește Carmen Gheorghe, președinta asociației E-Romnja, în cadrul evenimentului de lansare a primului „Ghid de intervenție pentru cazuri de căsătorii între copii/ căsătorii forțate”.

De 8 martie, despre fete căsătorite forțat în România

Deși suntem pe locul 1 în UE la numărul de mame minore, nicio instituție publică din România nu a studiat fenomenul căsătoriilor forțate. Mai mult, legislația nu include nicio mențiune specifică de incriminare a acestor căsătorii.

Citește și: Circ la baletul Operei din Iaşi. Balerinii cer de 4 luni demiterea şefei. Aceasta îi ameninţă cu instanţa

„Atâta timp cât nu este reglementată legislativ, căsătoria forțată nu poate fi măsurată, prevenită, combătută,” susține Cerasela Bănică, Secretar de Stat în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

„Avem aici un vid legislativ, care permite, de multe ori, ca prin aceste căsătorii să se săvârșească, de fapt, fapte de trafic internațional de persoane.”

În 2020, mai multe ONG-uri britanice făceau apel la Ministrul de Interne ca să ia măsuri împotriva exploatării sexuale a femeilor în Marea Britanie, în special a româncelor, ce reprezentau naționalitatea exploatată cea mai numeroasă (39%).

Activiștii militau ca Marea Britanie să nu mai fie un „pimp paradise” (paradis pentru „pești”), mai ales cei români, care erau 40% dintre suspecți.

Fete căsătorite forțat în România. Ce înseamnă „uniune consensuală”

Ultimul recensământ, din 2021, arăta că în România 521 de fete cu vârsta între 11 și 14 ani trăiau în așa-zisă „uniune consensuală” cu partenerii. Dintre aceștia, 155 proveneau din mediul urban și 366 din cel rural, primele trei județe fiind Mureș, Dolj și Călărași.

Citește și: Expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”, la Timișoara

Pentru grupa de vârstă de 15-19, acest număr se ridica la peste 18.500 și, deși nu știm câte dintre aceste fete aveau sub 18 ani, datele reprezintă un indicator relevant pentru a înțelege amploarea fenomenului.

Articolul integral, în HotNews


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto (ilustrativ) Campanie de conștientizare a riscurilor / Facebook Poliția Română

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...