Finala de la 1 decembrie

Data:

spot_img

Un studiu sociologic cu profil electoral realizat de echipa Cult Research aduce în prim-plan preferințele politice ale românilor.

Cercetarea a fost efectuată în luna septembrie, pe un eșantion de 1.064 de persoane cu drept de vot, prin metoda CATI și oferă o imagine de ansamblu asupra alegerilor prezidențiale din România. Acesta scoate la iveală unul dintre cele mai echilibrate scenarii posibile pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale: o confruntare între Mircea Geoană și Elena Lasconi.

În acest context, rezultatul final este unul extrem de incert, având în vedere că diferența dintre cei doi candidați este de doar 2%, o valoare mai mică decât marja de eroare a sondajului. Această situație face ca pronosticul pentru câștigător să fie dificil de stabilit, iar campania electorală devine cu atât mai intensă, fiecare vot având potențialul de a schimba balanța.

Citește și: Campanie prezidențială „made in Romania”: de fapt și social democrații și liberalii au câte doi candidați 

Marcel Ciolacu, se confruntă cu dificultăți în a atrage o susținere majoritară în turul al doilea în anumite scenarii. Deși sondajele arată că ar putea să câștige în fața lui Nicolae Ciucă, și a lui George Simion, a cărui retorică naționalistă polarizează publicul în sens antagonic, Marcel Ciolacu se află în postura de a pierde dacă adversarul său ar fi Mircea Geoană sau Elena Lasconi. Această complexitate a dinamicii electorale subliniază faptul că, deși actualul prim-ministru se află într-o poziție privilegiată având sprijinul partidului său, competiția la nivel individual rămâne deschisă.

Mircea Geoană, un candidat cu experiență politică și o prezență consistentă în spațiul public, se află într-o poziție avantajoasă în fața altor competitori. Dacă ar ajunge în turul al doilea, sondajele arată că Mircea Geoană ar putea să îi învingă pe Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD și prim-ministru, pe Nicolae Ciucă, fost prim-ministru, pe George Simion, liderul partidului AUR. Fiecare dintre acești adversari are punctele sale forte, însă Mircea Geoană pare să își fi construit o bază solidă de susținători, mai ales prin asocierea sa cu politici externe și stabilitate economică.

În oglindă, Elena Lasconi, un nume relativ nou pe scena politică națională, dar foarte populară la nivel local și regional, are șanse reale de a câștiga dacă ar ajunge în turul doi. Elena Lasconi, fostă jurnalistă și primar, și-a câștigat simpatia publicului prin rezultatele obținute în administrația locală. Sondajele indică faptul că ea ar putea să obțină o victorie împotriva acelorași candidați pe care îi poate învinge și Mircea Geoană: Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și George Simion. Popularitatea ei, în creștere constantă, reflectă o dorință tot mai mare a electoratului de a vedea fețe noi în politică, alături de un mesaj clar de schimbare.

Nicolae Ciucă, un alt candidat important cel puțin prin prisma partidului pe care-l conduce pare să fie cel mai vulnerabil în turul al doilea. Singura sa șansă clară de victorie este dacă ar ajunge în finală să candideze împotriva lui George Simion. În fața unor contracandidați precum Mircea Geoană, Elena Lasconi și Marcel Ciolacu, șansele sale sunt mult diminuate. Deși Nicolae Ciucă are un profil respectat în domeniul apărării și al securității naționale, lipsa unei prezențe în dezbaterile politice și economice interne îl plasează într-o poziție dezavantajată.

George Simion pare a fi contracandidatul preferat de fiecare dintre potențialii finaliști la aceste alegeri. Pe fondul discursului naționalist al acestuia se pare că ar mobiliza participanții la vot împotriva lui în eventualitatea unei prezențe în turul doi al alegerilor prezidențiale. Oricare dintre persoanele menționate în acest studiu care ar ajunge în finală cu George Simion ar avea câștig de cauză împotriva acestuia.

Lupta pentru Președinția României rămâne deschisă iar strategiile de campanie ale candidaților vor juca un rol important în următoarea perioadă.
Acest studiu reflectă părerile reprezentative la nivel național pentru luna septembrie 2024. Datele prezentate pot fi influențate de evenimente care au loc în precampanie și în campania electorală.

Citește și: Cine sunt clienții Nordis din Mamaia, cea mai mare schemă imobiliară piramidală

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...