Finanțare pentru cultură în mediul rural, prin PNRR. Când se lansează apelul de proiecte

Data:

Primul apel de proiecte pentru creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural va fi lansat pe 1 octombrie 2022.

În baza Acordului de implementare nr. 1/9.06.2022 încheiat între Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului, Administrația Fondului Cultural Național este responsabilă, în calitate de Agenție de implementare, cu gestionarea Investiției I5 – Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural, Pilonul IV, Componenta C11.Turism și cultură din PNRR.

Pornind de la datele deținute în prezent cu privire la numărul instituțiilor culturale din localitățile cu mai puțin de 50.000 de locuitori, și la numărul proiectelor și programelor culturale desfășurate, cu finanțare națională, în astfel de localități, rezultă un deficit major de ofertă culturală în mediul rural și în orașele mici / zonele urbane , deficitul fiind accentuat în ceea ce privește dezvoltarea abilităților culturale (educație prin cultură).

Constituția României și politicile europene garantează accesul la cultură pentru toți cetățenii. Cercetările privind consumul cultural și datele existente despre infrastructura culturală, serviciile culturale publice (oferite de instituții de stat) și distribuția pe județe a proiectelor și programelor culturale ale operatorilor privați, indică faptul că, în realitate, o parte semnificativă dintre cetățeni au acces limitat la cultură pentru buna rațiune că: nu au cum ajunge fizic la ea; autoritățile locale dețin resurse limitate pentru oferirea acestor servicii; nu există forme coerente și stabile de sprijin pentru operatorii privați care să deruleze proiecte culturale în zone fără potențial comercial imediat.

Citește articolul integral pe Saptamana.online

Citește și: Teatru inovator, comedii romantice, spectacole manifest şi tragi-comice, în stagiunea de teatru de la ARCUB

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă imagine: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene)

Ion Lucian Petras
Ion Lucian Petras
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Explozia preţului la energie loveşte dur firmele bihorene

Managerii unor firme din județul Bihor caută soluţii de...

Percheziții în mai multe județe în dosare privind trafic de droguri. Peste 150 de persoane duse la audieri

Poliţiştii din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate...

Comisarul european pentru Energie: UE analizează diferite variante de plafoane de preţuri la gaze

Comisia Europeană are în vedere mai multe versiuni de...

Ferma-parc a șefului CJ Iași, făcută fără autorizaţie de construire

O investiţie majoră a familiei președintelui Consiliului Judeţean Iaşi,...