Finanțare record pentru partidele politice în 2023. Șase formațiuni au primit de la stat, sub formă de subvenție, 227 de milioane de lei. În premieră, au cheltuit peste acest plafon: 252 de milioane de lei.
2023 nu a stabilit doar un record pentru finanțare, dar este și pentru prima oară în ultimii ani când valoarea cheltuielilor o depășește semnificativ pe cea a veniturilor, arată un raport realizat de către Expert Forum (EFOR).
Bugetul alocat pe 2024 este unul chiar și mai generos: 314 milioane de lei pe care partidele îi pot folosi pentru cheltuieli legate de funcționare și promovare sau pentru campanii electorale.
Legea actuală nu reglementează o limită cu privire la sumele pe care partidele pot să le cheltuiască în campanii în raport cu subvențiile primite. Acest lucru înseamnă că pot să-și finanțeze campaniile integral din banii veniți de șa bugetul de stat, arată EFOR.
Citește și: Fabrica de Trăsuri din București, gândită de arhitectul Castelului Peleș
Finanțare record pentru partidele politice. Ce ar însemna comasarea alegerilor
În cazul în care alegerile europarlamentare cu cele locale s-ar comasa, campaniile s-ar suprapune, iar acest lucru ar aduce un avantaj partidelor mari care beneficiază de subvenții și i-ar defavoriza pe cei care au campanii la nivel regional sau local, potrivit raportului Expert Forum.
Acest lucru se întâmplă pentru că în cazul alegerilor parlamentare finanțarea se face majoritar de către candidați.
În plus, campaniile desfășurate în paralel vor crea o confuzie despre modul în care se cheltuie și se împart sumele de bani între cele două alegeri, arată EFOR.
Cum au fost împărțiți banii
- 718 milioane de lei au primit partidele între anii 2021 și 2023, din care au fost cheltuite 548 de milioane.
- 256 milioane de lei, cele mai mai mari venituri, au fost acordare în 2022, de, iar cei mai mulți bani s-au cheltuit anul trecut.
- 93 de milioane de lei a cheltuit PSD în 2022, cei mai mulți bani dintre toate partidele. În 2023, au folosit 84 de milioane.
- 39 de milioane de lei a cheltuit AUR în 2023. Anterior, nu a folosit sumele din subvenții.
Cum s-au împărțit în 2023 cele 227 de milioane de lei, după cum urmează:
- Partidul Social Democrat – 88,3 milioane de lei;
- Partidul Național Liberal – 74,9 milioane de lei;
- Partidul Mișcarea Populară – 2,5 milioane de lei;
- Uniunea Salvați România – 40,3 de milioane de lei;
- Alianța pentru Unirea Românilor – 17,8 milioane de lei;
- Pro România – 3,3 milioane de lei.
Finanțare record pentru partidele politice. Au cheltuit mai mult decât au primit
Partidele au cheltuit 111% din fonduri folosind inclusiv resurse din anii anteriori. Doar PSD și PNL nu au depășit bugetul de anul trecut, dar este adevărat că au primit și sumele cele mai mari.
Formațiunile politice au cheltuit anul trecut 252 de milioane din subvențiile de stat. AUR este partidul care a depășit cel mai mult bugetul alocat, cheltuind 222%, arată EFOR.
- PSD a cheltuit 84/88 milioane de lei – 95% din suma transferată de AEP în 2023
- PNL – 72/74 milioane de lei – 97% din suma transferată
- PMP – 4,5/din 2,5 milioane de lei – 181% din suma transferată
- USR – 45/40 milioane de lei – 113% din suma transferată
- AUR – 39/17 milioane de lei – 222% din suma transferată
- Pro România – 5,7/3,3 milioane de lei – 170% din suma transferată
120 de milioane doar pentru presă și propagandă
Cei mai mulți bani au fost alocați de partide pentru presă și propagandă, adică 120 de milioane de lei, reprezentând 48% din totalul cheltuielilor, conform Export Forum.
24 de milioane de lei, reprezentând 9,5%, au fost folosite pentru cheltuielile cu personalul, 21 de milioane, 8,5%, pentru activitățile politice, iar 19 milioane s-au investit în sondaje.
Cheltuielile pentru presă și propagandă au ajuns, de asemenea, la un nou record:
- Cel mai mult a investit PSD, adică 57 de milioane de lei, 67% din totalul cheltuielilor partidului.
- PNL a cheltuit 46 milioane de lei (locul 2)
- USR a plătit către presă 14 milioane de lei (locul 3).
Pe lângă categoria presă și propagandă, partidele au înregistrat cheltuieli și pentru producţia şi difuzarea de spoturi publicitare.
Cele mai vizibile sunt cele de la AUR – 1,4 milioane de lei și la PMP – 965 de milioane de lei.
AUR a plătit pentru spoturi în vară, iar PMP a dat aproape toți banii în primele șase luni din an, arată EFOR.
Cheltuieli mai mari pentru sondajele comandate de partide
În 2023, cheltuielile pentru sondaje s-au dublat față de anul trecut, indicând interesul crescut al partidelor pentru anul electoral. Cel mai mult a cheltuit PSD- 7,7 milioane de lei, urmat de PNL cu 6,5 milioane și de USR cu 3 milioane. AUR a investit în sondaje 2 milioane, iar PMP 0,3 milioane.
Partidele au cheltuit cel mai mult în lunile octombrie (25% din total) și în decembrie (11% din total). PSD a cheltuit 1 mil. lei în decembrie, dar și câte 800 mii lei în februarie, aprilie, iunie și octombrie. PNL, în schimb, a cheltuit cel mai mult la finalul anului.
PSD și PNL au plătit milioane de euro pe consultanță
La capitolul consultanță politică, partidele au cheltuit astfel:
- PSD – 6,4 de milioane de euro – 7,7%
- PNL – 8,8 de milioane de euro – 12%
- USR – 2 milioane de euro – 4,67%
- AUR – 118.000 de lei – 0,3%
- PMP – 151.000 de lei – 3,3%
Cheltuielile menționate mai sus reprezintă majoritatea fondurilor investite de partidele politice, restul fiind sume alocate pentru întreținerea sediilor, protocol sau anumite deplasări.
Pe lângă acestea mai trebuie menționat faptul că sume mai mari au fost alocate de către Pro România, care a plătit 5,7 milioane de lei pentru cheltuieli cu onorariile avocaţilor, executorilor şi experţilor (banii s-au transferat către un executor judecătoresc), iar USR a dat 1,2 milioane de lei.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!