Firea nu este iubită în PSD. Va profita Ciolacu?

Data:

spot_img

Pesediștii o detestă pe Gabriela Firea. Fosta primăriță este arogantă nu doar cu românii, partidele de opoziție și jurnaliștii care o critică, ci și cu colegii săi de partid. Se comportă ca și cum i se cuvin toate funcțiile și toată gloria, vrea să fie servită și slujită inclusiv de membrii PSD.

Nu vine la ședințele de partid, nu-și face treaba la Ministerul Familiei, unde inclusiv angajații care nu-i sunt rude sau pile nu o înghit.

Citește și: Ministerul Familiei plătește unui privat chirie de 500.000 de euro pentru sediu. Firea a refuzat ofertele RAAPPS

Totuși, toți, inclusiv Marcel Ciolacu, sunt nevoiți să o tolereze și să-i înghită fițele, pentru că fosta primăriță a Capitalei mai are câteva elemente de putere:

  • este susținută de Florentin Pandele, personajul care nu a fost atins cu nici o filă de dosar penal în deceniul campaniei anticorupție, care controlează Voluntariul și Ilfovul după model rusesc, violent, cu extrem de mulți bani și foarte multă influență.
  • este protejată de Paul Stănescu, secretarul general al partidului și unul dintre baronii PSD, cu mare influență în sudul României, unul dintre bazinele electorale de bază ale social-democraților.
  • dispune încă de un electorat consistent în București, având în acest moment cele mai mari șanse dintre pesediști să recucerească Primăria Generală.

Marcel Ciolacu are un motiv în plus să o deteste: se teme că, în momentul în care Gabriela Firea ar redeveni primar al Bucureștiului, ar putea să îi sufle șefia PSD. Mai ales dacă Ciolacu va eșua în cursa lui pentru președinția României, fapt destul de probabil, dacă vor candida și Mircea Geoană, și George Simion și cine știe ce altă personalitate care vizează același electorat.

Iar scandalul actual pică foarte prost pentru întregul PSD, inclusiv pentru Marcel Ciolacu, pentru că stârnește emoție exact printre susținătorii tradiționali ai formațiunii: bătrânii, vulnerabilii, oamenii cu teamă de nou și care văd în PSD păstrătorul „valorilor tradiționale”.

Dacă până și Biserica Ortodoxă Română, prin vocea lui Vasile Bănescu (nu cred în explicația sa că a criticat-o pe Firea în nume personal) a simțit nevoia să reacționeze, înseamnă că ceea ce am văzut cu toții a fost prea șocant chiar și pentru creștinii-ortodocși care votează cu PSD.

Citește și: Florentin Pandele îl amenință pe purtătorul de cuvânt al BOR: „Ei nu știu cu cine se pun”

Prin urmare, este foarte probabil ca în perioada următoare, Marcel Ciolacu să profite de situație pentru a puncta în mai multe direcții:

  • elimină un adversar intern, pe Firea, fără să riște o revoltă în partid. Fosta primăriță oricum nu este agreată, cum spuneam, dar în egală măsură puțini vor vrea să-i sară în apărare și să se contamineze de scandalul de la Ilfov.
  • marchează electoral (căci deja a intrat în campanie de când a devenit premier), cerând demisii și luând măsuri, pentru a arăta că este un altfel de lider, un altfel de politician, atent la dramele celor slabi, grijuliu nu doar cu veniturile lor (vezi plafonarea prețurilor), ci și cu sănătatea și bătrânețile lor.

„Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiției, ministrul Sănătății și ministrul Dezvoltării și toți președinții de autorități cu atribuții de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului”, a anunțat Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern de vineri.

Desigur, Gabriela Firea nu se va da bătută ușor. Va lupta, va fi agresivă, este un adversar redutabil pentru Ciolacu. Dar este pentru prima dată când un scandal ar putea să îi închidă cariera politică.

Ceea ce, pentru mine, ca locuitor al Bucureștiului, nu poate să fie decât o veste bună. Singura problemă rămâne, ca de obicei în politica românească, ce pune PSD în loc.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...