Firma de peleți AMECO cere despăgubiri de milioane de euro de la Agent Green

Data:

spot_img

Firma de peleți AMECO cere despăgubiri de milioane de euro de la Agent Green. Societatea, cu capital străin, a dat în judecată organizația non-guvernamentală din România, pentru prejudiciul adus în urma unui articol apărut în publicația internațională The New York Times.

Primul termen dintre Ameco Renewable Energy și Agent Green este marți, 27 februarie 2024, la Tribunalul din Harghita.

Firma de peleți AMECO cere despăgubiri pentru „pierderi însemnate”

Compania cu sediul în Joseni și capital elvețian, care produce peleți și brichete din lemn, a acționat organizația ecologistă în instanță deoarece pretinde pierderi însemnate după ce New York Times a publicat un articol despre biomasă, în care este menționată și Ameco.

New York Times a urmărit traseul unui transport de lemn din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș până la firma de biomasă în 2022 pentru articolul „Europe Is Sacrificing Its Ancient Forests for Energy

Reprezentanții Agent Green în fața Tribunalului din Miercurea Ciuc
Reprezentanții Agent Green în fața Tribunalului din Miercurea Ciuc

Firma pretinde 200.000 de euro daune morale, milioane de euro pierderi și plata a 5.464 de euro zilnic (!) până când The New York Times va șterge articolul și se va scuza trei zile consecutive atât online cât și în ediția tipărită.

Pretențiile Ameco se referă și la toate articolele subsecvente preluate în România și străînătate din articolul inițial al prestigioasei publicații americane.

Citește și: O minciună despre cerealele din Ucraina demontată: din 3 milioane de tone care au intrat în România, doar 4 probe au avut probleme

Un proces de intimidare

„Acesta este un proces clasic de intimidare contrar Convenției de la Aarhus și pentru care Uniunea Europeană urmează să adopte curând o directivă prin care să fie protejați activiștii si organizațiile de mediu”, a declarat Cătălina Rădulescu, avocata Agent Green, pentru PRESShub.

„Investigația a fost realizată de Environmental Investigation Agency [N.B. Agenția de Investigații de Mediu din S.U.A], care a contractat direct investigatori Agent Green, deci Ameco a chemat la judecată organizația greșită. Dacă Agent Green ar fi avut vreo legătură directă atunci procesul trebuia să fie la București unde este sediul organizației”, a spus Cătălina Rădulescu, avocata Agent Green.

Fostul ministru al Mediului a criticat la rândul său articolul din The New York Times

Procesul se ține în județul unde firma AMECO își are sediul, de unde este și fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, care a acuzat public the New York Times de publicarea de știri false după expunerea articolului.

„Tanczos a sărit public în apărarea Ameco ca un taliban”, a declarat Gabriel Păun, președintele și fondatorul Agent Green. „Aș vrea să știu și eu care este relația între acesta și oamenii din firmă.”

The New York Times arăta cum arbori întregi din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș au ajuns la fabrica Ameco pentru a fi transformați în peleți și brichete de foc. Articolul nu a pretins că lemnul a fost obținut ilegal.

„Faptul că este legal să scoți arbori din parcurile naționale românești este o cu totul altă problemă și face obiectul activității Agent Green încă de acum 15 ani de la înființare”, arata un comunicat de presa al Agent Green.

Organizația militează pentru ca ministerul mediului să lasă procesele naturale să își urmeze cursul în toate cele 13 parcuri naționale care însumează doar 1% din suprafața României.

Agent Green reacționează la intimidare

„Am decis să dăm și noi în judecată Ameco pentru defăimare și stres inutil întrucât articolul din The New York Times prezintă doar adevărul și nu are nicio legătură cu Agent Green.

Ameco recunoaște chiar în articol că a tocat arbori întregi din parcul național. Deci procesul lor este cu totul și cu totul aberant”, a explicat Gabriel Păun.

Apoi îmi vine greu să cred că o firmă care vinde peleți are probleme cu profitul după o singură expunere. HS Timber, fostă Holzindustrie Schweighofer, a fost expusă de noi ani în șir în absolut toate marile publicații ale lumii și nu ne-au dat în judecată.

Nimeni nu le-a scos produsele de pe rafturi în urma scandalurilor, iar firma a ales calea dialogului constructiv”, a adăugat directorul Agent Green.

Potrivit acestuia, chiar șefii HS Timber de la Viena i-au mulțumit, într-un târziu, pentru că, prin expunerile ONG-ului, i-a determinat să considere un mod de lucru mai sustenabil și să își crească trasabilitatea lemnului și transparența în afaceri.

Agent Green a reclamat Ameco în trecut

Articolul din The New York Times menționează unul din inginerii silvici care colaborează cu Agent Green, Dan-Cătălin Turiga. Potrivit lui Turiga, acesta a însoțit pe teren două jurnaliste NYT, în capacitate personală.

Turiga afirmă că jurnalistele aveau o listă de locuri pe care încercau să le documenteze, iar el le-a însoțit în câteva dintre acestea, pro bono, neurmârind nicio firmă anume și nereprezentând Agent Green.

„Este un proces pentru intimidare” spune Turiga, „deschis pentru descurajarea noastră și, pe viitor, a altora care mai îndrăznesc să-i expună pe [Ameco] mediatic sau să le verifice activitatea. Nu știu ce urmăresc de facto. Oricum, e aberant”, spune acesta.

În 2022, Agent Green a derulat o investigație pe teren în zona Gheorgheni, Harghita, dar și, separat, pentru o perioada mai lungă, prin INSPECTORULPADURII.ro. Ca urmare a observațiilor din teren, ONG-ul a sesizat nereguli către Garda Forestieră Brașov, în legătură cu activitatea societății AMECO WOOD S.R.L.

Adresa Gărzii Forestiere Brașov confirmă o parte din ilegalitățile semnalate de Agent Green și arată o încălcare sistemică a legislației de către SC Ameco Renewable Energy SRL.

„S-au aplicat amenzi totale de 83,098.19 RON pentru fotografii non-conforme și acceptarea în depozit a lemnului fără proveniență legală, în cantitatea totala de 271.75 mc.”

Ameco nu a dat în judecată publicația the New York Times, care a inițiat și a publicat articolul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Crina-Gabriela Boroş
Crina-Gabriela Boroşhttp://crinaboros.tumblr.com
Crina Boros este reporter de investigație si de date. Publicata de Reuters, BBC, openDemocracy, Greenpeace Unearthed, EUobserver, Investigate Europe. Co-autore a două manuale internaționale de jurnalism de investigație și a unui curriculum pentru un masterat in jurnalism de date pentru universitatile din Balcani. Câștigătoare a premiilor Data Journalism Awards; finalist al Paul Foot Award; Al Neuharth Innovation in Investigative Journalism Award; Hans-Matthöfer-Preis for Innovation in Preda jurnalimul de date si transparenta intrenational. Mentora la Journalism Fund. Organizatoare a cursurilor de jurnalism de date la "European Investigative Journalism Conference and Data Harvest". Bursiera a Association of British Science Writers si a grantului #IJ4EU pentru jurnalism freelance independent.
5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rezultate parțiale alegeri parlamentare, 90% dintre secții. PSD, AUR și PNL, pe primele locuri

Datele transmise de BEC, după centralizarea a 90% dintre...

Rezultate alegeri parlamentare în diaspora, 15% dintre secții – USR, pe primul loc, urmat de AUR și SOS

Rezultatele oficiale parțiale la alegerile parlamentare după centralizarea a...

Rezultate parțiale alegeri parlamentare – 51% dintre secțiile de votare din țară

Datele transmise de BEC, după centralizarea a 51% dintre...