Eliminarea facilităţilor fiscale din domeniul construcţiilor va duce la o scădere a calităţii în construcţii, lucru îngrijorător pentru Iaşi, aflat într-o zonă cu risc seismic mare. O parte dintre angajaţii din acest sector vor alege să emigreze, multe firme, în special mici şi medii, vor fi nevoite să plătească salarii „gri” sau „negre” pentru a putea rezista, iar fondurile europene vor rămâne neabsorbite.
Acestea sunt opiniile unor specialişti ieşeni din domeniul construcţiilor, privitoare la intenţia guvernanţilor de a elimina facilităţile fiscale din domeni, facilităţi acordate anterior pentru perioada 2008 – 2018 şi care constau în scutirea de impozit pe venit, de la plata contribuţiei la sănătate şi reducerea contribuţiilor la pensii. În paralel, în acest domeniu trebuie asigurat un salariu minim brut de 4.000 de lei.
288 de oferte de muncă în construcţii într-o săptămână
În fiecare săptămână, între anunţurile de posturi vacante publicate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi, peste o treime din locurile de muncă sunt destinate specialiştilor în construcţii. Până la 31 august, de exemplu, trei companii ieşene au lansat oferte de muncă pentru dulgheri, cinci firme caută electricieni de întreţinere şi reparaţii, cinci firme caută electricieni în construcţii civile, altele caută faianţari, fierari betonişti sau finisori terasamente, în timp ce multe altele sunt în căutare de ingineri.
Pentru săptămâna 16 – 23 august 2023, din 825 de locuri de muncă disponibile prin AJOFM, 288 sunt din domeniul construcţiilor. Companiile, confruntate deja cu un deficit de personal, aşteaptă cu frisoane decizia oficială a guvernanţilor cu privire la eliminarea facilităţilor fiscale.
Continuare în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa: Pexels / Yury Kim)