Sper că PNL se va trezi și va rupe această coaliție, afirmă fostul premier și președinte liberal Florin Cîțu, artizanul coaliției cu PSD, preluată ulterior de Nicolae Ciucă.
Fostul premier susține acum că Marcel Ciolacu încearcă să justifice incompetența și dezastrul bugetar din ultimii ani arătând cu degetul către o guvernare care a avut rezultate bune.
Teoretic, PNL și PSD sunt încă într-o coaliție „de nezdruncinat”. Practic, în teritoriu, cele două partide își racolează reciproc oamenii, se critica virulent pe rețelele sociale.
Eșecul desemnării unui candidat comun la Primăria Bucureștiului a adus în prim-plan divergențele dintre cele două mari partide, iar recentele acuze aduse de Marcel Ciolacu fostelor guvernări liberale nu fac decât să pună și mai mult paie pe foc.
Fiindcă a fost personal vizat de aceste acuze, fostul premier Florin Cîțu a explicat, pentru Aktual24, care este, de fapt, situația cu „îndatorarea României” și cine se face cu adevărat vinovat.
Sper că PNL se va trezi și va rupe această coaliție
Aktual24: Premierul Ciolacu v-a acuzat că ați îndatorat România, la doar câteva luni după ce vi s-a adus acuzația că ați fi cheltuit aiurea un miliard de euro în pandemie. De ce această polarizare a acuzațiilor către dumneavoastră? De ce e deranjant liberalul Florin Cîțu pentru actualul guvern, care este pe jumătate liberal?
Florin Cîțu: Lucrurile sunt foarte simple. În 2018-2019, România a avut cel mai mare deficit din Uniunea Europeană. În 2020, România, ca și restul lumii, a intrat într-o criză economică provocată de pandemia de Covid-19, dar am avut totuși cea mai mică creștere a deficitului bugetar din Uniunea Europeană.
În 2021, am redus deficitul bugetar și am redus și împrumuturile cu 20 de miliarde de lei. A fost prima dată când s-au redus împrumuturile și a scăzut deficitul în noul an. După 2021 a început dezastrul.
În 2022 și 2023 a crescut deficitul bugetar, iar în 2023 am avut un deficit bugetar de 106 miliarde, mai mare decât era în pandemie. Datoria publică a crescut pentru au crescut împrumuturile.
Citește și: Ce caută președintele chinez în Europa. Ștefan Popescu, analist de politică externă: „China are nevoie să nu existe un Occident unit”
Mai mult, după 2021 a apărut o altă problemă, anume inflația. Și aici ce trebuie să știe cititorii este că această creștere a inflației a fost suțtinută de guvern.
Guvernul Ciolacu a făcut un joc murdar: a vrut să crească inflația ca să ia venituri la buget. Așa au gândit și în 2022: creștem inflația ca să avem venituri la buget și cu ocazia asta creștem și cheltuielile. A fost un joc pe care-l fac guvernele socialiste de obicei.
Doar că acest joc le-a explodat în față în 2023, când inflația nu a mai crescut la fel de rapid, dar ei au continuat să facă cheltuieli și au avut și dobânzi mari, fiindcă inflația mare adusese dobânzi mari. Deci pe lângă deficit mare, au susținut inflația, au pompat bani în economie și au avut și dobânzi mari, care s-au adăugat la deficit.
Și deja este un cerc vicios: după ce ai dobânzi mari, inflație mare, prețuri mari și apoi salarii mari, iarăși cresc cheltuielile.
Și în 2023 totul s-a năruit, ați văzut că Uniunea Europeană a dat un deficit de 6,6% pentru 2023, ceea ce înseamnă că nu doar că nu a scăzut, față de 2022, ci a crescut.
Interviul integral, în Aktual24.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Guvernul României / Facebook)