Focșani: Casa Macridescu, o clădire superbă, care l-a găzduit chiar pe regele Carol al II-lea, adăpost pentru oamenii străzii

Data:

spot_img

Situată în strada Cuza-Vodă nr. 4-6, Casa Macridescu este formată din două corpuri de clădire cu o arhitectură superbă. Cele două corpuri ale Casei Macridescu au fost construite în anul 1892, având o suprafaţă de 4.773 de metri pătraţi de teren.

Clădirea din Cuza Vodă 4 este alcătuită din 22 de camere şi trei holuri, la care se mai adaugă câteva anexe construite ulterior, iar clădirea din Cuza Vodă 6 are şase camere. În curte se află câțiva arbori seculari, clasați ca monumente ale naturii.

Familia Macridescu a fost una dintre cele mai influente familii nobiliare din Focșani, astfel încât în imobilul de la nr. 6 a fost găzduit, în 25 ianuarie 1916, regele Carol al II-lea, care vizita orașul de pe Milcov și care, alături de generalul doctor Macridescu (la acea vreme prefectul județului Putna), a asistat la ceremonia de depunere a jurământului cercetașilor.

Peste ani, familia Macridescu a avut simpatii legionare, un membru al acestei familii devenind chiar nașul de cununie al lui Corneliu Zelea Codreanu, iar nunta a avut loc la Focșani, în vara anului 1925.

După naționalizare, în timpul regimului comunist, în clădire au funcționat pe rând o maternitate, Palatul Copiilor și o grădiniță, imobilul fiind trecut în patrimoniul Ministerului Educației în 1972.


Primăria nu a cumpărat casa fiindcă era prea scumpă

După ce a revenit moştenitorilor de drept – Daniela Raemy Carnabel şi Elena Cleopatra Carnabel – care locuiesc în prezent în Elveția – imobilele au fost vandalizate, devenind adăpost pentru oamenii străzii şi câinii fără stăpân.

În 2014, corpul de clădire din Cuza Vodă nr. 6 a fost vândut omului de afaceri focșănean Victor Istrate, iar acesta a vândut-o mai departe, către o familie de focșăneni – familia Plăcintă. La vânzare, Primăria Focșani și-a exercitat dreptul de preemțiune asupra Casei Macridescu, anunțându-și intenția de a cumpăra imobilele, însă negocierile au eșuat din cauza prețului considerat prea mare – peste 200.000 de euro. În plus, după realizarea expertizei cerute de primărie și de proprietari s-a constatat că doar o parte din imobil a rămas monument istoric, restul fiind declasat din cauza degradării avansate.

Amenzi de 16.000 de lei pentru proprietari

Cei doi proprietari ai celor două clădiri au fost amendați cu câte 8.000 de lei de către Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național pentru că au lăsat în paragină Casa Macridescu, iar aceasta a devenit adăpost pentru oamenii străzii și chiar a fost incendiată de câteva ori. Din cauza faptului că imobilul este lăsat să se degradeze de circa zece ani, există temeri că intenția proprietarilor este tocmai de a elibera terenul de clădirea monument pentru a construi altceva mai profitabil, având în vedere că acesta se află în zona zero a Focșaniului. Proprietarii nu au putut fi contactați pentru a-și exprima punctul de vedere.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent redactor-șef la publicația Vrancea24, Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent Academia Cațavencu, Ziua și Cotidianul, realizator de talk-show la Realitatea TV Focșani si TV Diplomatic Focșani, corespondent Romania TV pana in 2014. De asemenea, este coordonator al Realitatea de Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Fabrica de Trăsuri din București, gândită de arhitectul Castelului Peleș

Una dintre puținele clădiri în stil neogotic din București,...

După 200 de ani. Un medic stabilit în Germania restaurează casa familiei și o redă orașului

Familiei Hintz din Germania i se retrocedează casa strămoșilor...

Conacul Neamțu a fost salvat. Sediu de CAP, degradat după ’89 și reabilitat cu ajutorul donaţiilor

Conacul Neamțu din Olari, județul Olt, reprezentativ pentru arhitectura...