Fonduri europene pentru țările UE care adăpostesc și ajută refugiați ucraineni

Data:

Parlamentul European (PE) a aprobat săptămâna trecută redirecționarea fondurilor UE regionale și pentru azil către țările Uniunii Europene care adăpostesc persoane care fug din calea invaziei Ucrainei de către Rusia.

Eurodeputații au adoptat măsurile privind Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), la numai două săptămâni după ce Comisia Europeană și-a prezentat propunerea. Măsurile au fost adoptate prin procedură de urgență, cu 562 de voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri.

„Actualizarea normelor politicii de coeziune va permite realocarea rapidă a fondurilor disponibile pentru a ajuta rapid țările UE și regiunile acestora să ofere sprijin de urgență (cazare temporară, aprovizionare cu alimente și apă, asistență medicală sau acces la educație) persoanelor care fug de agresiunea Rusiei în Ucraina.

Aceasta ar putea include fonduri prevăzute în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020 care nu au fost încă alocate sau cheltuite, precum și o sumă suplimentară de 10 miliarde de euro din fondurile „REACT-EU”.

Țările UE pot solicita retroactiv UE să recupereze banii pe care i-au cheltuit pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, începând cu 24 februarie, data la care Rusia a invadat Ucraina.

UE va fi în măsură să finanțeze 100 % (în loc de procentul obișnuit de 85 %) cheltuielile din fonduri de coeziune efectuate de statele membre pentru încă un an (de la jumătatea anului 2021 până la jumătatea anului 2022)”, a transmis Parlamentul European.

Fondurile de coeziune ale UE sprijină investițiile care promovează coeziunea economică, socială și teritorială a UE, încercând să corecteze inegalitățile dintre regiunile sale.

Alte 420 de milioane de euro, disponibile pentru refugiați

Eurodeputații au prelungit, de asemenea, cu un an, până la jumătatea anului 2024, perioada în care pot fi utilizate atât Fondul pentru azil, migrație și integrare, cât și Fondul pentru securitate internă (2014-2020), pentru a oferi statelor membre acces rapid la resursele neutilizate.

Astfel, 420 de milioane de euro ar putea fi deblocate și disponibile pentru cazare, hrană, asistență medicală sau personal suplimentar.

Peste trei milioane de persoane au părăsit țara de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, majoritatea refugiaților mergând către țările învecinate, potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR).

Parlamentul European
Parlamentul European
spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Cu o experiență de peste 25 de ani în presa locală și națională, a condus mai multe redacții de ziare și televiziuni locale. A câștigat mai multe premii ca regizor de documentar și două burse de jurnalism în SUA – Marshall Memorial Fellowship (2010) și Rosalynn Carter Fellowships for Mental Health Journalism (2010 - 2011). A fost inclusă în Enciclopedia Personalităților din România “Who is Who in Romania”, Ediția a IV-a, 2011.
  1. Sa nu uitam doamna Petrovai:,,Caritate ipocrita pentru cel ce da sase centime pentru a avea douzeci de franci de recunostinta”(Jules Renard). Nu vad unde au fost fondurile pentru refugiatii primiti din tarile in care armatele UE au invadat si au distrus vieti umane! Asta e cu totul altceva, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Criză. Realitatea nefardată a pieței medicamentelor din România

„Sunt zile în care și 50 de pacienți pleacă...

Alfabetizarea mediatică mai este o soluție în actuala eră digitală?

Alfabetizarea mediatică, cunoscută și sub denumirea de media literacy/media...