sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăProiecte editorialeBani EuropeniFonduri europene pentru utilaje de mare precizie într-o fabrică din Focșani care...

Fonduri europene pentru utilaje de mare precizie într-o fabrică din Focșani care produce piese utilizate în industria aeronautică, de NASA și Boeing

Puțini vrânceni știu că din județul lor au plecat piese utilizate de NASA ori de compania Boeing. Deși nu vom putea identifica niciodată o piesă într-un avion sau vreo componentă a unei rachete ca fiind făcută la Focșani, ele există și se fabrică în orașul de pe Milcov, la fabrica Micromet fondată de Gheorghe Stan. Cu o istorie de aproape douăzeci de ani în domeniul mecanicii fine, fabrica produce piese care merg, în proporție majoritară, la export. Fabrica a produs piese care sunt utilizate și pentru acceleratorul de particule de la Geneva.

Piesele pe care le producem pleacă la export, dar aproape niciodată nu știm unde ajung. Sigur, ele sunt făcute pentru aeronautică, sunt piese pentru care trebuie să fim foarte atenți, uneori lucrăm „la micron”, pentru că cei care comandă asemenea piese cer standarde înalte de calitate.

Gheorghe Stan

Începutul a fost destul de greu, pentru că această industrie de nișă nu se încadra în domeniile consacrate ale industriei Vrancei: prelucrarea lemnului, confecțiile sau vinificația. În scurt timp, însă, fabrica lui Gheorghe Stan s-a impus, mai ales pe piața externă, ajungând să aibă o  rentabilitate cel puțin triplă față de alte domenii profitabile din economia vrânceană.

Rentabilitatea de 30-40% este obținută la Micromet cu utilaje de ultimă generație utilizate pentru obținerea unor produse livrate în special către partenerii străini din Germania, Grecia, Franța, Olanda sau SUA. Dar toate aceste utilaje nu ar fi putut fi achiziționate fără fondurile europene, bani pe care familia Stan a început să-i acceseze încă de la apariția oportunității unei finanțări europene.

„La început a fost foarte greu, mulți accesau fonduri europene doar – doar ciupeau ceva, noi însă ne-am dat seama imediat de oportunitatea dezvoltării fabricii cu asemenea fonduri. Și ce a ieșit, se vede”, spune întreprinzătorul. Până acum, fabrica Micromet a finalizat proiecte de peste 4 milioane de euro din fonduri europene, bani cu care a ridicat un sediu nou și a cumpărat utilaje de înaltă performanță.

Inițial, fabrica avea 11 angajați, acum a ajuns să lucreze cu peste 60, cei mai mulți dintre ei fiind plătiți cu salarii mult peste media din regiune.

Piese chiar și pentru acceleratorul de particule de la Geneva

În fabrica dotată prin fonduri UE, toate procedurile sunt automatizate. De aici au plecat piese pentru avioanele Boeing, pentru Acceleratorul de particule de la Geneva, dar și pentru NASA.

„Fondurile europene sunt singura soluție pentru economia României”

Gheorghe Stan a identificat rapid dezvoltarea afacerii cu ajutorul fondurilor europene, din care a accesat, până acum, 4 milioane de euro și va mai accesa. Este supărat pe birocrația impusă pentru accesarea lor, dar e conștient că sunt singura soluție pentru salvarea unor industrii.

„Practic nu a existat nici un program, nici o oportunitate de creștere a competitivității economice, din fonduri europene, la care Micromet să nu aibă unul sau două proiecte”, conchide Gheorghe Stan.

Sebastian Oancea
În prezent redactor-șef la publicația Vrancea24, Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent Academia Cațavencu, Ziua și Cotidianul, realizator de talk-show la Realitatea TV Focșani si TV Diplomatic Focșani, corespondent Romania TV pana in 2014. De asemenea, este coordonator al Realitatea de Vrancea.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE