Două proiecte cu fonduri europene de 11,6 milioane de euro, dedicate populației de etnie romă, se derulează în comunele Dragomirești și Pungești din județul Vaslui. Grupul-țintă: fix 1102 persoane din satele Doagele și Rădeni, comuna Dragomirești, și satele Cursești Deal, Pungești, Stejaru și Rapșa, din comuna Pungești. Cu bani europeni sunt calificate gratuit mai multe sute de persoane, este alocată finanțare pentru câteva zeci de afaceri, dar și pentru reparații pentru zeci de case; alte câteva sute de copii primesc pachete cu îmbrăcăminte și rechizite școlare; de asemenea, sunt organizate campanii de conștientizare privind combaterea discriminării și promovarea multiculturalismului.
Comuna Pungești a devenit celebră în 2012 în urma protestelor împotriva companiei americane Chevron, care instalase o sondă pentru explorarea potențialelor rezerve de gaz de șișt. În urma protestelor, la care au participat sute de localnici și activiști de mediu, Chevron a anunțat că abandonează proiectul.
Comuna Dragomirești implementează astfel unul din cele mai mari proiecte din zona Moldovei pentru populația de etnie romă. Proiectul se derulează prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 și se intitulează „Desegregarea romilor prin aplicarea, gestionarea și operaționalizarea măsurilor de includere și de reducere a excluziunii sociale aplicând tactici integrate”. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 24.034.140 lei, din care contribuție nerambursabilă de 20.307.318 lei din Fondul Social European (FSE), prin POCU 2014-2020, și 3.338.634 lei fonduri din bugetul național.
Grupul țintă al proiectului este format din 551 de persoane, aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, din satele Doagele și Rădeni. 276 sunt persoane adulte si active pe piata muncii, 245 sunt copii, iar 30 sunt persoane vârstnice/persoane cu dizabilități.
Satul Doagele are o populație de 1.125 persoane, din care 640 sunt de etnie romă (56,88%), fiind înregistrate 419 locuințe. Satul Rădeni are o populație de 1.222 persoane, din care 300 sunt de etnie romă (24,55%) și are un număr total de 403 gospodării. În total, în cele 11 sate ale comunei Dragomirești trăiesc 5.270 persoane, din care 1.500, de etnie romă. Comuna Dragomirești este amplasată la o distanță destul de mare de principalele orașe: Vaslui – 40 kilometri, Bacău – 56 kilometri și Bârlad – 58 kilometri.
Pachete pentru elevi și case reparate
În cadrul proiectului european se vor desfășura mai multe activități, cu scopul de a stimula participarea elevilor din școlile partenere în cadrul acestui proiect și, implicit, de a preveni părăsirea timpurie a școlii. Astfel, 245 de copii din grupul țintă din cele două școli partenere vor primi pachete în valoare de 1.800 de lei fiecare, cu rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte.
Prin proiectul european vor fi finanțate și lucrări de reabilitare pentru 30 de locuințe din satele Doagele și Rădeni. Reparațiile privesc montarea de geamuri, uși, parchet, repararea acoperișului etc. Investiția pentru repararea caselor se ridică la 300.000 de euro, iar pentru zece case se va realiza și conectarea la rețeaua electrică.
Tot în proiect, se vor organiza cursuri de calificare în meserii precum patiser, contructor, îngrijire bătrâni.
„Până acum am calificat 100 de cursanți și mai organizăm cursuri pentru încă 100 de persoane. Fiecare persoană a primit la finalizarea studiilor un ajutor financiar de 1.800 de lei. Atunci când au loc ore de pregătire, cursanții și 200 de copii primesc o masă caldă.”
Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești
Bani pentru afaceri
Cu fondurile europene nerambursabile din cadrul proiectului vor fi finanțate și înființate un număr de 24 de firme în satele Rădeni și Doagele, întreprinzătorii beneficiind de câte 24.000 de euro pentru a-și deschide o afacere.
„Antreprenorii sunt obligați să angajeze un salariat și să mențină activitatea firmei timp de șase luni. Banii pot fi utilizați pentru salarii și dotarea firmei. Au fost deschise societăți de construcții, spălătorii auto, spații comerciale etc. Proiectul are o valoare de 5,6 milioane de euro și trebuie să îl finalizăm până în luna august 2020. Până acum am implementat aproape 50% din acțiunile prevăzute.”
Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești
O altă activitate finanțată în cadrul proiectului privește acordarea de servicii medicale pentru persoanele din grupul țintă. În acest sens vor fi amenajate două cabinete de analize medicale și un cabinet stomatologic. În cadrul proiectului va fi achiziționat un microbuz, iar persoanele care au nevoie de analize medicale mai complexe vor fi transportate gratuit la Vaslui sau Iași.
Proiect de 6 milioane euro la Pungești
Și comuna Pungești implementează un proiect dedicat populației de etnice romă, care se intitulează „Promovarea unitară a normelor nediscriminatorii și garantării eliminării stereotipurilor printr-un traseu integrat”. Proiectul este cofinanțat din FSE prin POCU 2014-2020, și are o valoare totală de 25.041.581 lei, din care contribuție nerambursabilă în sumă de 21.028.591 lei din fonduri FSE și 3.457.133 lei fonduri din bugetul național.
Grupul țintă al proiectului este format din 551 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, din care 145 sunt romi, din satele Cursești Deal, Pungești, Stejaru și Rapșa, din comuna Pungești. Obiectivul principal al proiectului este reducerea gradului de excluziune socială și sărăcie pentru membri ai comunităților rome marginalizate din cele patru localități.
Afaceri finanțate
Prin activitățile de susținere a antreprenoriatului se vor furniza cursuri de competențe antreprenoriale pentru a dezvolta cultura și spiritul antreprenorial prin formare profesională în antreprenoriat, pentru cel puțin 80 persoane din grupul țintă fiind oferită oportunitatea de a iniția o afacere.
„Ideea proiectului a venit de la comuna vecină, Dragomirești, pentru că avem și noi în comună un număr mare de persoane de etnie romă. Vom finanța prin proiect un număr total de 24 de afaceri, cu o sumă de 25.000 euro fiecare.”
Constantin Butnaru, viceprimarul comunei Pungești
Proiectul propune și organizarea unei tabere balneoterapeutice. În cadrul acestei activități se va organiza o tabără terapeutică pentru 30 de participanți persoane vârstnice, cu dizabilități, în situație de dependență, unde beneficiarii vor fi cazați în Iași, împreună cu însoțitorii legali (pentru cei dependenți) și vor efectua zilnic balneo-fizio- kineto-terapie, pe o perioadă de câte șapte zile.
Cursuri de calificare și case reparate
Pentru sprijinirea în găsirea unui loc de muncă, 276 de persoane vor beneficia de programe de formare profesioanală în meserii precum bucătari, zidari, asistenți pentru bătrâni, dintre care 167 de persoane obțin cel puțin o calificare la încetarea calității de participant (dintre care 35 sunt romi).
„La finalizarea cursurilor, fiecare participant va încasa un ajutor financiar în valoare de 1.800 de lei. Pentru fiecare oră de curs, un cursant primește 5 lei. Lumea e mulțumită de acest proiect, însă la început a fost sceptică. A fost greu să îi convingem să participe. Din momentul în care s-a auzit că în Dragomirești cei care au participat la cursuri și-au primit banii, și cei din Pungești au fost mai încrezători.”
Constantin Butnaru, viceprimarul comunei Pungești
Prin proiect vor fi finanțate și lucrările de reabilitare și reparare a unui număr de 37 de case din satele inluse în grupul țintă. De menționat este faptul că pentru zece case se va realiza și conectarea la rețeaua de energie electrică.
„În perioada desfășurării semestrelor școlare, zilnic, la ora 12:00, 75 de elevi primesc o masă caldă. De asemenea, o parte din beneficiari primesc produse de igienă (detergent, pastă de dinți, săpunuri, pilote etc.). Este un proiect mare pe fonduri europene nerambursabile, cu proceduri riguroase care trebuie respectate. O mare parte din angajații Primăriei Pungești sunt angrenați în implementarea acestui proiect.”
Constantin Butnaru, viceprimarul comunei Pungești
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.