Fondurile europene ajută şcolarii din Mureş să poată face carte şi în vremuri de pandemie

Data:

spot_img

Graţie banilor europeni, obţinuţi prin axe prioritare ale Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, aproape toţi elevii din Târgu-Mureş pot urma şcoala online. Exemplul a fost urmat şi de alte şcoli, din mediul rural


La Târgu-Mureş toţi elevii pot face ore online

Deşi n-au avut spiritul de anticipaţie atât de dezvoltat ca al primarului argeşean din Corbi, Virgil Baciu, care a cumpărat din fonduri proprii tablete pentru elevi, cu luni înainte să facă acest lucru ministerul de resort, edilii din Târgu-Mureş s-au asigurat, încă din această vară, că un eventual nou val pandemic – cum e acesta, pe care-l traversăm în toamna anului curent – nu-i va găsi nepregătiţi.

Aşa că municipalitatea a apelat la bani europeni, în speţă la Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. A fost redactat un proiect, denumit „Achiziție de tablete școlare și alte echipamente necesare desfășurării activității didactice on-line în Municipiul Târgu Mureș, județul Mureș”, aprobat la finanţare, în valoare de circa 6,1 milioane de euro (29.610.555, 46 lei, mai exact), sumă care include TVA. Cu aceşti bani, cei peste 11.000 de elevi ai şcolilor din Târgu-Mureş care nu au asigurat accesul la internet de acasă şi care nu au mijloace materiale să-şi cumpere tabletele necesare, vor putea urma fără probleme cursurile în sistem online.

Virgil Baciu – fost primar Corbi

„Beneficiari ai proiectului… sunt 11.362 de elevi, respectiv 1.293 de cadre didactice, iar 670 de săli de clasă din scolile din Târgu Mureș vor fi dotate cu logistica necesară desfășurării cursurilor on-line. Prin acest proiect se propune achiziționarea următoarelor echipamente pentru sălile de clasă: tablete pentru uz școlar, cu acces la internet – 11.362 bucăți; laptop-uri pentru cadre didactice 1.293 bucăți; camere Web de videoconferință pentru sălile de clasă – 608 bucăți; table interactive – 670 bucăți; router Wireless – 639 bucăți”, a transmis biroul de presă al Primăriei Târgu-Mureş.

„Dorinţa noastră este ca să nu mai existe niciun elev al vreunei şcoli din Târgu-Mureş care să nu aibă tabletă, cu aplicaţiile necesare instalate, şi acces la internet. Altfel spus, dorim ca toţi elevii din Târgu-Mureş să poată urma, la nevoie, cursurile online, având tot ceea ce le trebuie pentru asta. Prin acest proiect suntem foarte aproape de a ne atinge dezideratul respectiv”, ne-a declarat Marius Libeg, director de comunicare al municipalităţii.

Şi în satele din Mureş se pot face ore online

Dacă în oraşele din Mureş, de bine, de rău, situaţia, din acest punct de vedere, e relativ bună, probleme sunt la sate. În special în satele mici, acolo unde accesul la internet e problematic.

Mai multe autorităţi locale din judeţul Mureş au rezolvat, însă, problema acceului la învăţământ online, achiziţionând tablete, calculatoare, routere şi aparatură conexă pentru ca elevii să poată face şi ore la distanţă, în caz de nevoie.

Lectie online pe tabletă – Luiza Dumitrescu – Gurghiu
Ore online Codrin Grigore – Stoenesti

E cazul comunelor Lunca, Fărăgău, Solovăstru şi Gurghiu, acolo unde elevii celor trei şcoli gimnaziale, respectiv ai Liceului Silvic, au toţi tablete şi acces la internet.

Împreună, cele patru comune mureşene au accesat bani europeni nerambursabili, prin acelaşi Program Operaţional Competitivitate 2014-2020, însumând 2.744.284,8 lei, adică aproape 560.000 de euro.

Cu aceşti bani au fost cumpărate 1.023 de tablete pentru elevi, 131 de calculatoare pentru cadrele didactice, 80 de routere şi 174 de alte aparate (camere video web, table electronice interactive, conectori etc). Graţie acestor investiţii, elevi care locuiesc în sate izolate din comunele menţionate, şi care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, pot urma acum cursurile în sistem online.


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...