Care sunt mecanismele de atragere a fondurilor de coeziune „la firul ierbii”, care sunt piedicile și de ce există discrepanțe atât de mari între județele țării? Marian Bănică gestionează proiectele cu fonduri europene în cadrul Consiliului Județean Constanța și explică pentru PressHub.ro și Info Sud-Est care sunt problemele interne în calea unei absorbții mai bune a banilor europeni și de ce se mișcă atât de greu instituțiile când vine vorba de atragerea acestor bani în România.
Ca angajat în cadrul departamentului de fonduri europene, apoi ca șef al Serviciului Promovare Proiecte Europene din CJ Constanța, Bănică și echipa sa au semnat, în perioada 2016-2018, șapte contracte de finanțare, în valoare totală de 46 de milioane de euro, și are în lucru alte zece proiecte care pot aduce în Constanța încă 50 de milioane de euro în exercițiul financiar 2014-2020.
Bănică s-a angajat în anul 2008 în cadrul Direcției Generale de Proiecte (DGP) din Consiliul Județean Constanța, iar din 2016 este șeful Serviciului Promovare Proiecte Europene din cadrul DGP.
Principalele piedici identificate de Marian Bănică în calea absorbției mai bune a banilor europeni:
- Suntem superficiali când pregătim proiectele și le negociem cu Europa sau când stabilim regulile locale de accesare a fondurilor europene;
- În multe cazuri, avizatorii nu analizează cu celeritate și profesionalism solicitările, nici nu verifică dacă ghidurile de finanțare au lacune în interpretare;
- Alteori se schimbă regulile jocului chiar în timpul evaluării proiectelor depuse de beneficiari;
- Schimbarea legislației în domeniul achizițiilor publice în timpul procesului de absorbție duce la imposibilitatea implementării proiectelor mature;
- Deseori nu există o pregătire serioasă a celor care manageriază fonduri europene. Așa apar teama de asumare a proiectului și „frica de semnătură”.
De unde vine birocrația?
„Un oficial european a deblocat în zece minute un «nu se poate» rostogolit tradițional de partea românească. Noi suntem «marile bătăi de cap» în accesarea fondurilor europene”
Poate principalul argument fluturat de scepticii fondurilor europene este cel al birocrației excesive. Cine este de vină? Unde-i birocrația mai mare – la noi sau la Bruxelles? Cine ne pune mai multe piedici, ai noștri sau ai lor? Marian Bănică spune că tot noi suntem „marile noastre bătăi de cap”:
Marian Bănică susține că, în cele mai multe dintre situații, probleme de sistem i-au făcut să se simtă de parcă se luptă cu morile de vânt:
Marian Bănică a dat un exemplu de episod stupid:
Managerii de proiect și personalul calificat
„Nu există o pregătire serioasă a celor care manageriază fonduri europene. De-aici și teama de asumare a proiectului, frica de semnătură”
Marian Bănică a explicat și de ce instituțiile românești locale sau centrale nu reușesc să acceseze fonduri europene la capacitate maximă și de ce România se află pe ultimele locuri în UE. Pe scurt: mulți funcționari care gestionează fonduri europene nu sunt pregătiți pe măsură. Și asta în ciuda faptului că, în ultimii ani, milioane de euro au fost cheltuite în tot felul de proiecte dedicate formării profesionale și specializărilor acestora:
„Atragerea fondurilor europene nu prezintă elementele de dificultate ale fizicii atomice”
Lipsa proiectelor mature
Una dintre cele mai mari probleme o reprezintă lipsa unor proiecte mature, despre care putem discuta doar dacă statul român ar avea capacitatea să programeze, să planifice și să stabilească o strategie de dezvoltare pe termen lung:
De aici derivă și o altă problemă: în perioada de programare trecută au existat instituții ce au reușit atragerea unor importante fonduri europene, dar relevanța și calitatea lucrărilor/serviciilor/dotărilor asimilate fondurilor accesate nu a produs efectele așteptate pentru comunitate. Nu este suficient să accesezi milioane de euro, să achiziționezi nenumărate gadgeturi sau să plantezi panseluțe dacă nu ai accesat fonduri necesare pentru infrastructura majoră lipsă a comunității. Sigur că este mai comod un proiect neutru și infinit mai periculos un proiect de infrastructură.”
Legea achizițiilor publice și contestațiile în instanță
Bănică este de părere că, în cele mai multe cazuri, contestațiile apar atunci când există probleme de legalitate și că privații „contestă doar de dragul contestării” doar în cazuri particulare, acolo unde sfidează „logica și bunul simț”:
Situația de la Constanța
Finanțări europene obținute de CJC în perioada 2007-2018
În perioada 2007-2013, șase proiecte în valoare totală de peste 39 de milioane de euro:
- „Reabilitare monument Triumfal Tropaeum Traiani” – aprox. 4.000.000 euro;
- „Creșterea atractivității turistice a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța” – aprox. 8.000.000 euro;
- „Modernizarea Drumului Județean între Ovidiu – Poarta Albă (DJ228A)” – aprox. 7.300.000 euro;
- „Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret” – aprox. 2.600.000 euro;
- „Extindere UAMS Agigea prin înființarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecțiuni Alzheimer” – aprox. 1.400.000 euro;
- „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava” – aprox. 16.000.000 euro.
În perioada 2016-2018, șapte proiecte în valoare de peste 46 de milioane de euro:
- „Reabilitarea și modernizarea Drumului Județean DJ223, tronsonul Cernavodă – Rasova – Aliman – Ion Corvin” – aprox. 34.000.000 euro;
- „Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța” – aprox. 4.200.000 euro;
- „Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic” – aprox. 3.100.000 euro;
- „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu” – aprox. 1.400.000 euro;
- „Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-turistică a Cetății Carsium (Hârșova)” – aprox. 2.300.000 euro;
- „Monitorizarea și protejarea în comun a mediului înconjurator în Bazinul Mării Negre” – aprox 800.000 euro;
- „Patrimoniul Cultural Comun – Sursa pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre” – aprox 1.000.000 euro.
Despre aceste proiecte am mai scris pe PressHub: Opt monumente istorice din Dobrogea vor fi reabilitate cu fonduri europene.
Tot în prezent, în calitate de lideri sau parteneri, echipa coordonată de Bănică pregătește sau derulează procedurile specifice de evaluare pentru zece proiecte, în valoare totală de 50 de milioane de euro.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Info Sud-Est în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.