Forumul Judecătorilor din România (AFJR) renunță la dialogul cu Comisia Europeană pe care o acuză de înțelegeri politice

Data:

spot_img

AFJR susține într-un comunicat că recentul raport privind statul de drept din România pe 2023 nu reflect realitatea din sistemul judiciar și acuză executivul de la Bruxelels că nu a avut nicio reacție la deciziile instanței supreme care au decis să nu aplice dreptul comunitar în sistemul judiciar din România. Judecătorii susțin că există discursuri și înțelegeri politice între părți, astfel că nu va mai avea dialog cu reprezentanții CE.

„Acest raport nu reflectă în mod obiectiv situația sistemului judiciar din România, în contextul în care, în ciuda numeroaselor apeluri formulate de asociațiile judecătorilor și organizațiile neguvernamentale, avizele Comisiei de la Veneția de modificare a legilor justiției pe teme esențiale pentru asigurarea independenței justiției sunt respinse cu fermitate, iar hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene nu sunt aplicate, aspecte tolerate fără explicații din partea autorității care ar trebui să fie gardianul tratatelor (în special al dispozițiilor privind statul de drept, astfel cum au fost dezvoltate în jurisprudența recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene).

Mai mult, însăși Comisia Europeană, prin numeroase rapoarte anterioare, a solicitat României să aplice avizele Comisiei de la Veneția, înainte de a închide unilateral Mecanismul de Cooperare și Verificare, care era obligatoriu și eficient”, se arată într-un comunicat al asociației.

Tăcerea suspectă a Comisiei

AFJR mai arată că CE „nu pare să aibă nicio reacție la decizia interpretativă a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 37/2024, care este obligatorie erga omnes, la fel ca o lege, și constată că neaplicarea dispozițiilor naționale care se încadrează în standardul de protecție referitor la previzibilitatea legii penale,  solicitată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în Hotărârea pronunțată în cauza C-107/23 PPU, Lin, nu este compatibilă cu articolul 7 alineatul (1) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și, prin urmare, hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene nu poate fi aplicată niciodată în România”.

„În ultimii ani, este de notorietate faptul că doar prin efortul unei părți a judecătorilor români, individual sau grupați în asociații profesionale cu standarde europene, hărțuiți sistematic, s-a realizat ceea ce Comisia Europeană a ignorat complet; de exemplu, valul de sesizări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a menține statul de drept.

În acest context, atât timp cât situațiile reale analizate nu sunt reflectate obiectiv, Asociația Forumul Judecătorilor din România nu va mai participa la niciun dialog cu Comisia Europeană, refuzând ca onorabilitatea membrilor săi să fie folosită pentru discursuri și înțelegeri politice”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. „Onorabilitatea membrilor săi”. Hmm. Nu vă e rușine tovarăși? Vorbiți despre onorabilitate în casa Savonea & Co!?
    Ce rasă de oameni suntem noi românii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procesul lui Vlad Pascu, amânat pentru data de 6 decembrie

Procesul lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a provocat...

Alin Ștefănuț, noul inspector școlar general al județului Bihor | Bihoreanul

Alin Ștefănuț, profesor de limba română și fost director...

Marcel Ciolacu spune că 130 de kilometri din Autostrada Moldovei vor fi gata până la sfârșitul anului

Marcel Ciolacu a anunțat că două loturi ale Autostrăzii...