Fost angajat SIE, făcut magistrat, deși a picat de două ori testul psihologic

Data:

Într-un dispreț total față de lege și față de propriul regulament, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a validat un candidat pentru postul de magistrat, deși a picat de două ori testul psihologic. Printr-o demonstrație de forță, fratele vicepreședintei Curții de Apel București a fost făcut magistrat de CSM.

Din informațiile PRESShub, este vorba de candidatul cu codul A0906, avocatul din Baroul Giurgiu Alexandru Ghiciu, fratele judecătoarei Adriana Pencea (foto), magistrat delegat de judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe funcția de vicepreședinte al Curții de Apel București.

Potrivit declarației privind rudele din sistemul judiciar dată de sora sa, Alexandru Ghiciu a fost angajat al biroului juridic al Serviciului de Informații Externe (SIE). Întrebat cât și când a lucrat pentru SIE, Ghiciu ne-a declarat că „nu pot să infirm, nici să confirm”.

În același registru, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în ședința de marți, că foștii ofițeri de informații din serviciile secrete (SRI, SIE etc.) pot ocupa funcții de conducere în judecătorii, tribunale, curți de apel și parchete. Rămân cu interdicția de a ocupa funcții de conducere în sistemul judiciar doar angajații fostei Securități comuniste.

Citește și: Noile tarife americane pentru „infractorii cei mai mari”: 20% pentru UE si 104% pentru China

Cei 133 care devin 134

Alexandru și Adriana sunt copiii lui Pașcu Ghiciu, fost judecător al instanței supreme și fost procuror general adjunct al României.

În ciuda mai multor memorii și acuzații transmise CSM de candidații care au trecut de testul psihologic, într-un final, cei 133 de admiși au devenit 134.

Membrii CSM au încălcat prin validarea lui Ghiciu nu numai regulamentul intern, ci și legea 303/2002 privind statutul procurorilor și judecătorilor. Printr-o interpretare grosolană a legii, cei care au votat pentru fratele lui Pencea au încălcat articolul 17 din legea amintită, articol care reglementează examenele de admitere în INM și în magistratură.

În România, magistrații corupți beneficiază de impunitate, deoarece, în baza unei legi absurde, un procuror desemnat să ancheteze un magistrat poate fi schimbat de CSM dacă ancheta nu este pe placul membrilor Consiliului. În aceste condiții, membrii CSM nu pot fi anchetați de un procuror, deoarece el riscă să fie schimbat oricând de majoritatea din Consiliu.

În ciuda apelurile de modificare a legii, niciun partid din coaliția de guvernare nu s-a arătat dispus să schimbe această lege care protejează magistrații corupți.

Citește și: Elena Lasconi a pierdut sprijinul conducerii USR. Dominic Fritz: Biroul Național a decis susținerea lui Nicușor Dan la președinția României | VIDEO

Deciziile uluitoare ale judecătoarei Pencea

Adriana Pencea este judecătoarea care i-a eliberat pe Sile Cămătaru și pe Liviu Dragnea înainte de termen din închisoare. Tot ea, în aprilie 2024, a decis, alături de un alt coleg de complet, restituirea la DNA a altui dosar a lui Liviu Dragnea, cel al vizitei în Statele Unite ale Americii.

Adriana Pencea, fostă Filip, a decis rejudecarea procesului afaceristului Puiu Popoviciu, condamnat definitiv în 2017 de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Pencea a admis o cerere de revizuire a fugarului Popoviciu, stabilit la Londra, după ce a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru o pagubă adusă statului de 300 de milioane de euro prin afacerea „Băneasa”.

Din toamna anului trecut, Pencea este delegată vicepreședinte al Curții de Apel București, la cererea președintelui CAB de atunci, Lia Savonea.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât validarea rezultatelor concursului de admitere în magistratură, organizat în perioada iulie 2024-martie 2025.

Am cerut CSM să ne pună la dispoziție memoriile înaintate de cinci candidați pentru posturile de procurori sau judecători care au fost respinși la examen, am cerut Consiliului să ne explice cum 133 candidați admiși au devenit 134  și care este identitatea candidatului cod A0906. Nu am primit un răspuns până la publicarea acestui articol.

Următorul pas în „operaționalizarea” celor 134 de noi magistrați admiși prin concurs dintre candidații cu studii juridice este numirea lor în funcții de către președintele interimar Ilie Bolojan.

Citește și: Judecătorii cer politicienilor să nu modifice legea privind pensiilor magistraților în campanie electorală

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din anul 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
6 COMENTARII
  1. Stimă și respect pentru articole cu dezvăluiri care le scrieți. Nu sînt mulți că dvs. , dar curajul ,demnitatea și cinstea trebuiesc remarcate. Va Salut cu căldură !

  2. Poate interimarul Bolojan nu e de acord cu numirea! Sub rezerva că testul psihologic a ridicat multe semne de întrebare.Perla fiind întrebarea cheie :,,aveți o viață sexuală activă?”

  3. Ne mai punem întrebări de ce țara asta merge asa de rău. Uite asa îi lăsăm pe urmași noștri și urmași urmașilor sa plătească prostia unora incapabili. În loc sa fie numiți pe merit ei sunt puși politic sa acționeze la comanda. NE MIRAN DE CE TINERII VOR SA PLECE DIN ȚARĂ. Trist este ca și în școli se procedează la fel. Peste tot în toate instituțiile statului se fac cumetrii politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Hotărâre BEC: USR nu poate face campanie pentru Nicușor Dan

BEC a decis oficial ca Uniunea Salvați România să...

România are nevoie de energie termică sustenabilă 

Industriei energetice românești îi lipsesc multe componente pentru ca...