Sunt valuri de reacții în mediul online, după ce judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură pentru postările de pe Tik Tok.
Printre cei indignați de decizia CSM se numără și Valerius M. Ciucă, profesor dr. la Facultatea de Drept a Universității “Al. I. Cuza” din Iași, ex-judecător al Tribunalului Uniunii Europene, membru fondator al Fundației Academice ”Petre Andrei” din Iași, al Centrului ”Robertianum” de Drept Privat al Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, al Cercului de hermeneutică juridică ”Școala dreptului organic”, al Centrului de cercetări juridice ”Școala exegetică după metoda postglosatorilor” și membru aderent al Asociației române de drept și afaceri europene – ARDAE.
„Era anul de grație 1988. În completul de doi judecători, îl judecam pe unul dintre cei mai notorii infractori ai locului. Era trimis în judecată și pentru abuz contra moravurilor publice după ce fusese sancționat pentru o contravenție identica. Am propus achitarea pentru non bis in idem. <<Știința>> dongoroziana ultraformalista nu accepta ceea ce dreptul european de azi acceptă.
Am rămas pe poziții, încurajat de președinte și vicepreședinte, de dragul științei, considerând știința mai presus de ideologie. Completul de divergență era absolut interzis. Noi l-am relativizat, de dragul principiului.
Au fost cutremure, dar, din fericire, nu a existat un organism de control al conștiinței judecătorilor, precum cele de care se plâng judecătorii instanțelor supreme din jurisdicțiile europene vestice…
Primul complet de divergență, in numele adevărului și al științei a avut loc în acei ani plumburii. Nu mi-a fost retezat capul, după cum se vede.
Erezia mea supremă a putut fi înțeleasă de o putere totalitară, absolută…”, relatează Valerius M. Ciucă.
„Un erou al Justiției”
Valerius M. Ciucă apreciază ca fiind de neînțeles ceea ce i s-a întâmplat judecătorului Cristi Danileț.
„Nu-mi pot explica faptul de-a-i fi făcut un proces de intenție unui erou al Justiției, un demn renascentist al spiritului natural al fundamentalului drept al omului – dreptul inalienabil și intangibil la viață privată, sinonim cu dreptul însuși la viață, pur și simplu. Un simbol intrat deja în istoria dreptului românesc – Judecătorul Cristi Danilet. Îmi este greu să înțeleg lucruri de neînțeles…” , mai spune Valerius M. Ciucă.
Citește și: