Fost judecător suveranist, cu jalba în proțap la CJUE pentru o pensie specială mai mare

Data:

Vasile Baltag, fost judecător și inspector judiciar, a dat în judecată Inspecția Judiciară și a cerut Tribunalului Neamț să întrebe Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) dacă nu e firesc ca în formula de calcul a pensiei de magistrat să intre și diurna pe care avut-o trei ani ca inspector la Inspecția Judiciară.

Vasile Baltag este soțul Gabrielei Baltag (foto sus), fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), o fostă judecătoare ultranaționalistă și anti europeană.  

El a dat în judecată Inspecția Judiciară la Tribunalul Neamț, unde a fost șef al Secției penale până în 2018 când a plecat la București odată cu soția, aleasă în CSM.  

Astfel, Baltag a cerut instanței „să dispună obligarea pârâtei la emiterea şi comunicarea unei adeverinţe-tip care să cuprindă în conţinutul venitului brut corespunzător lunii noiembrie 2022 (luna dinaintea eliberării sale din funcţie prin pensionare), venit reprezentat de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi toate celelalte drepturi salariate acordate şi/sau recunoscute până în prezent ca făcând parte din baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu şi a indemnizaţiei de detaşare, drept salariat lunar cunoscut sub denumirea de „diurnă” în sumă de 10.143 lei, calculată proporţional cu timpul efectiv lucrat, toate raportate la o valoare de referinţă sectorială de 605,225 lei neplafonată”.

Citește și: Din Neptun Deep nu se va extrage nimic până nu se va termina războiul din Ucraina și nu va fi deminată zona! Se apropie pacea?

Cere ajutorul UE

În ciuda faptului că instanța supremă a pronunţat în octombrie 2024 o hotărâre prealabilă prin care a hotărât că indemnizaţia de delegare/detaşare (diurna) nu intră în baza de calcul a pensiei de serviciu a magistratului, fostul inspector judiciar a insistat ca Tribunalul Neamț să întrebe instanța europeană dacă „principiul independenţei judecătorilor se opune refuzului includerii în întinderea drepturilor pensiei de serviciu şi a componentei salariale reprezentată de indemnizaţia de detaşare/delegare, cunoscută sub denumirea de diurnă”?

Fostul magistrat mai consideră că neincluderea diurnei la calculul pensiei i-a încălcat „garanţiile constituţionale menite să asigure judecătorilor o pensie de serviciu în conformitate cu demnitatea funcţiei lor şi cu sfera lor de atribuţii”.

Tribunalul Neamț i-a acceptat cererea, a trimis întrebarea la CJUE și a suspendat procesul cu Inspecția Judiciară până se pronunță instanța europeană.

Citește și: Campanie de strângere de fonduri și petiție online pentru salvarea Casei Dinu Lipatti

Îngrijorată de soarta lui Dragnea

În iulie 2021, Baltag se întreba de unde știu jurnaliștii că fostul lider al PSD Liviu Dragnea urmează să vină la DNA. „Mă întreb cum este posibil. Oare ştiu cei de la televiziuni când se fac anumite anchete? Noi ce facem în acest sens? Suntem de acord să încurajăm această justiţie televizată? Pe mine mă deranjează foarte tare”, se întreba Baltag în plenul CSM.

Europa Liberă a arătat că Baltag este membră a Grupului pentru România, o grupare ultranaționalistă care în urmă cu un an a trimis două petiții prin care li se cere ajutorul lui Vladimir Putin și Xi Jinping pentru salvarea României de „regimul politic iudeo-euro-atlantic”.

Despre familia Baltag a scris și Rise Project. Fosta membră a CSM între 2017 și 2022, Gabriela Baltag a încasat diurne în valoare de 180.000 de euro.

Între 2019 și 2022, din funcția de inspector judiciar, soțul său, Vasile Baltag (astăzi pensionar), a încasat și el diurne – în valoare de 82.000 euro.

Un sfert de milion de euro, așadar, doar din diurne, în doar câțiva ani, pentru o familie de judecători, care, cu titlu de salariu, în aceeași perioadă, câștigase alți 580.000 de euro.

Acum, Vasile Baltag vrea pensie pe viață majorată cu 40% pentru că a fost detașat 3 ani la Inspecția Judiciară.

Citește și: Marcel Ciolacu: Şi noi am pus umărul la crearea unei situaţii foarte periculoase în România | VIDEO

Alt proces pentru majorarea pensiei

La momentul ieșirii la pensie, judecătorul Baltag avea un salariu anual de 224.000 de lei, adică 18.500 de lei net pe lună. Deoarece s-a pensionat pe vechea lege, el are în prezent cel puțin 20.000 de lei pe lună pensie. Diurna de detașare primită de la IJ pe 2022 a fost în cazul său de 109.000 de lei pe care o vrea calculată la pensie și plătită din urmă.

De altfel, familia de foști judecători nu este la prima încercare de a-și crește veniturile prin procese deschise la instanțele în care au activat ani de zile.

În septembrie anul trecut, cei doi au dat în judecată Casa Județeană de Pensii Neamț și au cerut să nu li se mai rețină impozitul progresiv pe pensii, ci doar 10 procente, cota unică de impozitare. „Obligă pârâta să sisteze reţinerea impozitului progresiv aplicat asupra drepturilor de pensie ale reclamanţilor. Obligă pârâta la calcularea şi reţinerea cotei unice de impozitare de 10% asupra drepturilor de pensie ale reclamanţilor cu deducerea venitului neimpozabil conform art. 100 alin. 1 din Legea 227/2015. Obligă pârâta să restituie reclamanţilor diferenţele de impozit reţinute nelegal începând cu luna ianuarie 2024, diferenţe ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie de la data executării, diferenţe la care se va aplica şi dobânda legală penalizatoare începând cu data primei reţineri şi până la executarea integrală a obligaţiei de restituire. Executorie”, este decizia Tribunalului Neamț.

Citește și: Ilie Bolojan, după summitul de la Paris: România va participa la grupul de lucru pentru monitorizarea respectării acordului de încetare a focului la Marea Neagră | VIDEO

Organismele europene, instrumente politice

Gabriela Baltag, soția lui Vasile, semna un memoriu în 2019 în care spunea că „mai este cineva cu adevarat interesat să vadă și să înțeleagă odată pentru totdeauna că aceste organisme europene sunt organisme politice și că esența construcției europene nu este intruziunea brutală în afacerile naționale?”.

PRESShub a arătat că soția fostului judecător Baltag, după ieșirea la pensie, a semnat o inițiativă legislativă de schimbare a Constituției, alături de alți 11 „patrioți”. Gabriela Baltag dorea, alături de Mircea Viorel Daniel Chitic, Gabriela Blatag, Dan Liviu Puric, Raymond Lueșcă, Adrian Șipoș, Dan Mircea Șuta, Florin Goia, Daniela Ștefan, Dănuț Barnoș, Cezar Avrămuță, Răzvan Dobrescu Ciobanu și Jeni Angelica Mihai:

  • îndeplinirea obligațiilor luate de România prin tratate doar cu respectarea Constituției României și în interesul superior și suveran al poporului român;
  • aderarea și retragerea României din organismele și alianțele internaționale se vor face doar prin lege adoptată prin decizia suverană a poporului român exprimată prin referendum.
  • „Parlamentul va desemna procurorul general și procurorii șefi ai Direcției Naționale Anticorupție și ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism”.
  • „Consiliul Superior al Magistraturii poate avea în componența sa un număr maxim de 10 judecători aleși fiecare de adunările generale ale judecătorilor de la nivelul întregii țări”, iar din CSM vor fi excluși procurorii.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
12 COMENTARII
  1. Parlamentul a dus tara spre prăpastie prin cheltuielile cu acesti „speciali” ,tot parlamentul poate și trebuie sa rezolve de urgenta acest impas în care au dus tara! Pomana pentru „speciali” dar și pentru cei care nu au muncit o ora în viata ,poate fi plătită,ba chiar indexata conform legii,dar pentru restul de 4 milioane de pensionari nu se poate! Ba ,mai mult ,pierdem și miliarde de euro din PNRR ! Și ne miram ca legionarii,neo-fascistii și fanaticii naționaliști au căpătat atâtea voturi…

  2. O sa moara înecat cu bani. Nu se mai satura, dealtfel sancțiunile de la UE, pentru dosarele soluționate prost le plătesc cetățenii. Acești șacali sa și plătească greșelile. Nu le mai ajunge. Au jurat pe bani și nu pe dreptate.

  3. Am citit asta ,dupa ce tocmai am mancat si mi a intors stomacul pe dos ,asrltia nu s judecatori sunt profitori lacomi , personaje ahtiate dupa bani,stiind ca iau de la gura celor multi strictul necesar

  4. Sunt unul din cei calcati in picioare de statul paralel,si de statul asazis ales,fara un motiv intemeiat… Am cautat dreptatea dar nu am gasit o nici pana azi…Degeaba am cerut ajutor ca nimeni nu sa aplecat asupra nedreptatilor ce le am intampinat….BALTAG& FACIAS, nimic mai mincinos,,,iata cum sunt interesati doar pentru ei….Halal judecatori

  5. Nu le mai ajunge.. Deși are o pensie nesimțită de câteva zeci de mii de lei vrea mai mult.. Sunt curios cum ar trăi cu o pensie de două mii cum au mulți bătrâni din țară, ce mofturi ar mai face atunci? Să-i fie rusine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Artele spectacolului în centrele de copii

Răspunsurile obținute de la Direcțiile Generale de Asistență Socială...