Erată: Fostul șef al Romsilva nu a avut legături cu Securitatea

Data:

spot_img

UPDATE: Dintr-o regretabilă eroare, în cazul menționat mai jos a fost vorba de o confuzie de nume.

Florian Munteanu, de profesie inginer silvic, a declarat redacţiei că în cazul prezentat pe portalul Curţii de Apel Bucureşti – în care instanţa a publicat doar dispozitivul nu întreaga hotărâre –  nu este vorba de el, ci, foarte probabil, de o cu totul altă persoană pentru care s-au cerut verificări la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi.

„În mod cert nu este vorba despre mine în acest dosar. Pentru cei curioşi, dacă mai rămâne vreo urmă de îndoială, voi procura o adeverinţă din partea instanţei în care să se precizeze clar că subiectul procesului de care aţI făcut vorbire nu are de a face cu persoana mea”, ne-a precizat Florian Munteanu.

Redacţia “Ziarului de IaşI” a transmis scuze fostului director Romsilva Florian Munteanu. De asemenea, am revizuit actuala procedură de lucru şi am luat măsuri pentru a evita pe viitor confuzii de acest gen la prelucrarea datelor care provin de pe portalurile instanţelor. 

Ne cerem la rândul nostru scuze domnului Florin Munteanu.


Curtea de Apel București a constatat luna trecută că Florian Munteanu, fost șef al Direcției Silvice Iași, dar și al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva a făcut parte din structurile Securității ca poliție politică. Hotărârea nu este încă definitivă, ea fiind supusă recursului.

Potrivit Ordonanței de Urgență 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, calitatea de „lucrător al Securității” nu îi privește pe toți foștii angajați ai acestei structuri. Pentru a fi considerată „lucrător al Securității”, persoana în cauză trebuie să fi avut calitatea de ofițer, inclusiv acoperit sau subofițer și, în această calitate, să fi desfășurat activități prin care a suprimat sau îngrădit drepturi și libertăți recunoscute și garantate chiar de legislația comunistă.

Citește și: Predoiu confirmă ce a explicat și PRESShub: CCR nu impune un prag pentru abuzul în serviciu

Practic, el trebuie să fi încălcat chiar Constituția și legile în vigoare înainte de 1989. Spre deosebire, „colaborator al Securității” este considerată persoana care doar a furnizat informații și note scrise prin care erau denunțate activități sau atitudini potrivnice regimului comunist, fără să fi avut vreun rol decizional în cadrul aparatului represiv.

Continuarea în Ziaruldeiasi.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: 7iasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related