Fost spărgător de bancomate, ajuns artist internațional. Pictorul cere înapoierea a 10 tablouri realizate în timpul detenției | Reporter de Iași

Data:

spot_img

Fost spărgător de bancomate, ajuns artist internațional. Pictorul cere înapoierea a 10 tablouri realizare în timpul detenției.

La începutul acestei săptămăni, artistul Valentin Boantă (43 de ani) a depus la Judecătoria Vaslui o acțiune cu obiectul „pretenții” în care pârât este Penitenciarul Vaslui. Dosarului nu i-a fost alocat, încă, un prim termen de judecată.

În acțiune, redactată de avocatul ieșean Toni Baltag din cadrul SCPA Baltag și Ștefancu – Avocații Lex Domus, reclamantul cere completului de judecată să oblige Penitenciarul, în care a fost încarcerat între 2012 și 2014, să-i returneze 10 tablouri pe care le-a realizat în acea perioadă, intitulate „Seria păcatului” și care au rămas în custodia acestei instituții.

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Tablourile au fost realizate „exclusiv din materiale proprii”

„În perioada încarcerării, fără a exista vreun acord scris cu Penitenciarul Vaslui și sau un contract de muncă, reclamantul a realizat o serie de tablouri, acceptând ca aceste lucrări să poată fi expuse și pentru alte persoane care erau încarcerate, ca o dovadă a faptului că într-o instituție de penitenciar se poate realiza o creație artistică, puterea exemplului fiind cea mai elocventă în situația dată”, a explicat Boantă contextul în care a pictat aceste tablouri.

Boantă a afirmat că tablourile au fost realizate cu următoarele materiale: pentru cadrul fiecărui tablou a folosit lemnul de cofrare a fundațiilor (la acel moment se construia o aripă a Penitenciarului), pânza provenea din lenjeria de pat casată, iar vopselurile au fost cumpărate și oferite cu titlu gratuit de soția sa și de judecătorul delegat la acel moment pe lângă Penitenciar.

Citește și: Director la Sf Pantelimon despre angajatele care au sesizat procuratura: „În fiecare zi în care profesează, defăimează ireversibil imaginea profesională a medicilor din întreaga țară”

Prin urmare, având în vedere că lucrările au fost realizate „exclusiv din materiale proprii” – vopselele folosite, pensulele etc, iar suportul provenea din deșeuri care urmau să fie aruncate – pânze degradate sub aspectul culorii și lemn rezultat din operațiunea de cofrare a unor lucrări de reparație, fără valoare de inventar, Boantă solicită ca operele să îi fie înapoiate.

Continuarea în Reporter de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: reporteris.ro)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related