Fosta Alianță USR-PLUS ar fi avut șansa să câștige alegerile europarlamentare în municipiul Iași | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Fosta Alianță USR-PLUS ar fi avut șansa să câștige alegerile europarlamentare în municipiul Iași. Fragmentarea organizației a fost de bun augur pentru PSD, PNL și AUR.

Alianța PSD-PNL a câștigat detașat alegerile europarlamentare în județul Iași. Podiumul local este în trendul național, coaliția de guvernare fiind urmată de AUR și Dreapta Unită.

Citește și: Cine este de vină, poporul sau politicienii?

În schimb, o analiză detaliată a votului arată unele particularități: de exemplu, cumulând voturile tuturor celor care provin din fosta alianță USR-PLUS rezultă, în cazul municipiului Iași, un electorat favorabil de peste 40%, cu mult peste alianța PSD-PNL.

Liberalii și social-democrații au colorat în galben și roșu harta Iașului la alegerile locale: PNL a obținut 51 de primării, iar PSD 47.

Cu toate acestea, analiza votului arată că nu toți cei care și-au exprimat opțiunea la alegerile locale pentru un primar PSD sau unul de la PNL au preferat PSD-PNL la europarlamentare: conform datelor prelucrate de Ziarul de Iași, 80% dintre votanții primarilor au pus ștampila la europarlamentare și pe coaliție.

Pe municipiul Iași, procentul scade la 75%.

Peste 10.000 de voturi în plus față de PSD-PNL

Clasamentul votului la europarlamentare în județul Iași, în cazul competitorilor care au luat cel puțin 10.000 de voturi, este următorul:

  • PSD-PNL (49,4%. 160.170 voturi);
  • AUR (13,7%, 44.514 voturi);
  • ADU (10%, 32.665 voturi);
  • REPER (6,2%, 19.994 voturi), SOS (5,6%, 18.186 voturi);
  • Nicu Ștefănuță (4,4%, 14.491 voturi);
  • Vlad Gheorghe (3,1%, 10.095 voturi).

În județ au fost înregistrate 324.114 de voturi valabil exprimate.

La europarlamentare, au participat patru competitori care provin din fosta alianță USR-PLUS: ADU (aportul PMP și FD la alianța cu USR nu schimbă dramatic calculele), REPER și doi independenți (Ștefănuță și Gheorghe).

Cumulând voturile acestor competitori rezultă un scor electoral de peste 40%, cu peste 10.000 de voturi în plus față de scorul obținut de PSD-PNL.

Continuarea în Ziarul de Iași

Citește și: Cât de mari au fost neregulile din secțiile de votare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiași.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related