Fosta consilieră a fostului premier Ciucă, Mădălina Turza, demisă în urma scandalului azilelor groazei, acuză impocrizia unora dintre românii care s-au declarat revoltați de dezvăluiri.
Fosta șefă a Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) afirmă că majoritatea nu doresc să aibă în preajma lor sau a copiiilor lor persoane cu probleme mentale sau fizice.
„Există o mare proporție a societății noastre care NU vrea să aibă în preajmă oameni sau copii cu dizabilități sau alte probleme, care protestează când merg la școli alături de ceilalți copii, care consideră că sunt bolnavi și «trebuie să stea cu cei ca ei».
Nu ne place să-i vedem printre noi, să fie aproape de noi, să ne strice zen-ul”, a afirmat Mădălina Turza.
„Preferăm să nu-i vedem”
Fosta consilieră afirmă că instituțiile statului și cele private nu vor să facă accesibilizări, companiile preferă să plătim amenzi decât să-i angaje.
„În general să nu-i vedem. Aduceți-vă aminte de scandalurile cu amărâtele de parcări pentru persoanele cu handicap.
Toți aceștia i-au împins pe acești oameni în centre cu uși închise și lacăte ferecate. Unde evident a înflorit o mafie specifică.
Comunitatea dizabilității însăși a fost educată în decenii de dezinteres sistematic, ca unicul lucru pentru care să se lupte sunt #indemnizațiile și alocațiile. Pentru că asta a fost singurul lucru care li s-a oferit pavlovian zeci de ani”, a menționat Mădălina Turza.
Citește și: Cine administrează afacerea cu bătrâni din casa groazei din Târgu Mureș
„În maxim o săptămână scandalul se va stinge”
Aceasta acuză că societatea noastră nu este pregătită pentru schimbare. Cât despre inocenții șocați din politică, ipocrizia îmbracă diferite nuanțe, susține Mădălina Turza.
„De regulă stă sub semnul #nepăsării sau uneori, posibil, căci nu vreau să speculez, a complicității. Pentru că este un subiect greu, urât, neapreciat de nimeni și fără miză politică. Ca acum. (…)
În maxim o săptămână subiectul se va stinge mediatic. Mai mult ca sigur. Au căzut X capete. Inclusiv cele mult râvnite. Restul, la paușal. Ce urmează. Ce punem în loc. Cine asumă reforma?
Și cine are know-how-ul să o facă din actuala formulă guvernamentală? Ridicarea licențelor și schimbarea unei legi nu înseamnă reformă. Până acum doar asta am auzit”, acuză Mădălina Turza.
Maria Mădălina Turza a fost eliberată pe 13 iulie din funcția de consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, poziție din care conducea Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile, potrivit unei decizii semnate joi de premierul Marcel Ciolacu.
Mădălina Turza a reacționat atunci spunând că înţelege că eliberarea sa din funcţie este o chestiune de „simetrie” politică și că asocierea sa cu obstrucţionarea unui demers în cazul ororilor din azile este „hilară”.
Surse guvernamentale aususținut joi pentru HotNews.ro că demiterea Mădălinei Turza are legătură cu adresa transmisă Guvernului Ciucă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), adresă care ar fi ajuns și la Mădălina Turza, care nu ar fi luat măsuri în această situație.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!