Foști oficiali americani din armată cer președintelui Biden schimbarea politicii SUA față de Ucraina

Data:

spot_img

Mai mulți foști oficiali din armata SUA și NATO i-au adresat o scrisoare deschisă președintelui american Joe Biden vineri, prin care cer o schimbare de atitudine a actualei administrații în privința modului în care SUA ajută Ucraina.

Șase foști oficiali de rang înalt au semnat această scrisoare. Printre aceștia se numără Generalul Philip Breedlove (ret.), fost comandant Suprem Aliat în Europa, și Ian Brzezinski, fost secretar adjunct al Apărării pentru Politica Europeană și NATO. De asemenea, semnatarii îi includ și pe locotenent generalul Ben Hodges (ret.), fost comandant general al Armatei SUA în Europa, și Tom Malinowski, fost reprezentant al Districtului 7 din New Jersey și fost secretar adjunct de stat pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă. Ambasadorul Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct al NATO și ambasador al SUA în Rusia, și Marie Yovanovitch, fost ambasador al SUA în Ucraina, completează lista semnatarilor.

Scrisoarea începe prin a lăuda eforturile administrației Biden de a susține Ucraina în fața agresiunii rusești, însă cei șase foști oficiali atrag atenția că SUA trebuie să facă mai mult astfel încât să se asigure că Ucraina are șanse reale de a câștiga acest război.

Citește și: Care sunt obiectivele de politică externă ale Kamalei Harris, dacă va ajunge președinta SUA

Autorii scrisorii atrag atenția că niciun conflict nu poate fi câștigat fără o strategie, iar obiectivele actuale ale SUA – evitarea războiului direct cu Rusia, provocarea unei înfrângeri strategice nedefinite pentru Kremlin și menținerea alianțelor și a coeziunii – sunt insuficiente.

“Pentru a asigura victoria Ucrainei, Kievul și partenerii săi trebuie să cadă de acord asupra unei definiții comune a victoriei și să dezvolte o strategie unitară pentru a transforma această victorie într-o realitate. Aliații trebuie să ajute la îmbunătățirea capacităților militare ale Ucrainei prin creșterea investițiilor în producția de apărare în propriile țări și în Ucraina, recunoscând în același timp că cea mai bună modalitate de a-și asigura propria apărare este de a oferi Ucrainei capacitățile și sistemele de care are nevoie pentru a opri în mod decisiv marșul Rusiei asupra Europei […]. Criticii susțin că Ucraina nu va putea reveni niciodată la frontierele din 1991 și că linia frontului a ajuns într-un impas. Ambele afirmații sunt false. Ucraina poate reveni la frontierele sale din 1991 dacă ne definim strategia, ne schimbăm abordarea și exploatăm slăbiciunile clare ale Rusiei”, se arată în scrisoare.

Semnatarii reamintesc președintelui american că, timp de 75 de ani, NATO a împiedicat Moscova să invadeze statele sale membre. Ei cred că Ucraina nu poate fi menținută pe termen nelimitat într-o zonă gri și ar trebui să fie invitată să adere la Alianță, condițiile de aderare fiind clar definite, astfel încât Ucraina să se poată asigura că le îndeplinește.

Administrația Biden ar trebui să renunțe de tot la limitările privind folosirea armamentului oferit ucrainenilor și să permită lovirea țintelor militare de pe teritoriul Rusiei cu arme americane. Astfel de lovituri îi vor permite Ucrainei să străpungă liniile de apărare ale armatei ruse și să o forțeze să se retragă de pe front. Ucraina trebuie să fie capabilă să lovească toate țintele militare legitime din Rusia cu arme furnizate de SUA pentru a se apăra în mod adecvat.

Citește și: Ofensiva Ucraineană în Kursk: Avansări Strategice în Rusia

Situația de pe front este una destul de dinamică astfel că „ambele părți învață și se adaptează.” În acest moment Ucraina are acces doar la tehnologie de bază, iar pachetele de ajutor militar sunt trimise cu întârziere și incomplete. Este nevoie ca Ucraina să primească capacități cheie de război, precum tancuri, pentru a putea distruge mașina de război a Rusiei.

Autorii critică faptul că administrația Biden nu a îndeplinit cerința Congresului SUA din aprilie 2024 prin care i se cerea prezentarea unui plan de accelerare al victoriei în Ucraina. Aceștia solicită Casei Albe să realizeze un astfel de plan care să aibă ca obiective returnarea integrală a teritoriilor ucrainene ocupate ilegal de Rusia și oferirea de garanții de securitate pe termen lung Ucrainei.

O altă problemă cu care se confruntă Joe Biden este aceea a fondurilor prevăzute pentru furnizarea de asistență militară Ucrainei care devin neutilizabile la 30 septembrie. Autorii atrag atenția că în trecut s-a întâmplat ca fondurile să nu poată fi accesate din cauza depășirii termenului pentru folosirea lor și cer ca până pe 30 septembrie să livreze „orice asistență militară disponibilă până atunci.”

Cei șase foști oficiali indică faptul că obiectivele Rusiei în ceea ce privește Ucraina au fost mereu clare, iar înfrângerea Moscovei înseamnă garanții de securitate pentru Ucraina. Ei argumentează că victoria Ucrainei servește în același timp în interesele de securitate ale SUA, iar orice altă victorie va amenința irevocabil ordinea internațională.

Scrisoarea integrală poate fi consultată aici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Facebook/Joe Biden

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Atacuri israeliene în Liban: Cel puțin 52 de morți și 72 de răniți

Atacuri israeliene în Liban. Ministerul libanez al Sănătății a...

Tragedie în Serbia: Cel puțin opt morți după prăbușirea unui acoperiș la gara din Novi Sad

Tragedie în Serbia: Opt persoane au murit după ce...

Frică și repulsie în campania electorală | Universul.net

Frică și repulsie în campania electorală. Te poți doar...