Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe reclamă faptul că BEC împiedică independenții și partidele mici să candideze la alegeri

Data:

spot_img

Partidul DREPT cere anularea hotărârii luate de Biroul Electoral Central (BEC) prin care se încearcă schimbarea regulilor pentru depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare din 2024.

„Într-o tentativă hoțească și lipsită de transparență, BEC a devansat termenul de depunere a listelor de susținători fără să anunțe public acest lucru. Legea nr. 208/2015 și Hotărârea de Guvern nr. 1034/2024 prevăd clar că termenul-limită pentru depunerea candidaturilor este 17 octombrie 2024. Cu toate acestea, BEC vrea să forțeze mâna competitorilor electorali, impunând data de 30 septembrie 2024 pentru cei care candidează în toate circumscripțiile”, se arată într-un comunicat al lui Vlad Gheorghe.

Hotărâre ascunsă

Politicianul mai atrage atenția că această hotărâre „fantomă”, emisă pe 16 septembrie, „nu apare pe nicăieri – nici pe site-ul BEC, nici în Monitorul Oficial. Este clar un joc murdar și arată disperarea PSD și PNL de a bloca accesul la alegeri pentru independenți și partidele mici. Este pur și simplu scandalos! PSD, PNL și extremiștii încearcă să mute pe ascuns termenul de depunere a candidaturilor ca să împiedice partidele mici și independenții să intre în cursă. Dacă nu ne mai pot fura în secții, acum încearcă să ne oprească să candidăm. E inadmisibil și o rușine pentru democrația din România!” mai declară Vlad Gheorghe, fondator al partidului DREPT.

Apel la transparență

Mai mult, partidul cere ca „toate ședințele BEC să fie deschise pentru observatori din societatea civilă, iar proiectele de decizii să fie publicate integral, pentru a asigura transparență totală. Deciziile BEC ar trebui publicate în maximum 24 de ore, conform propriului regulament. Deși acest termen a trecut, hotărârea „misterioasă” din 16 septembrie lipsește. Această manevră de culise nu denotă decât frică. Partidul DREPT a reușit deja o victorie majoră, aceea de a avea reprezentanți în secțiile de vot, care vor păzi voturile tuturor independenților și partidelor mici. O lovitură fără precedent pentru sistemul care până acum se simțea „special” și de neatins. Un pas crucial pentru jocul democratic, dar care dă deja fiori reci tandemului PSD, PNL !”, se mai arată în comunicatul lui Gheorghe.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related