Fostul ministru Tudorel Toader a dat în judecată Deutsche Welle și un jurnalist, pentru că au scris că a „promovat” legea recursului compensatoriu

Data:

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a dat în judecată, ieri, la Tribunalul Iași, trustul internațional de presă Deutsche Welle care deține un site în limba română, și pe George Arun, un jurnalist de la această publicație.

În luna iulie, Arun a scris un articol în care afirma că Toader a „promovat” legea recursului compensatoriu, prevedere din 2017 care a dus la eliberarea anticipată, din penitenciarele românești, a multor infractori. Fostul ministru a negat, în mod repetat, că ar fi fost responsabil de adoptarea acestei legi.

„Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiției, 16.200 de deținuți au fost eliberați din închisori în baza Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, lege promovată de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader în guvernarea PSD”.

Acest fragment l-a deranjat pe Toader încât a decis să îl acționeze în instanță pe autorul George Arun și publicația Deutsche Welle care a găzduit, pe 2 iulie 2022, articolul cu titlul „Închisorile din România: gândaci, ploșnițe și tentative de suicid”.

Obiectul dosarului intentat de Toader este ”acțiune în răspundere delictuală”, ”urmașa” din punct de vedere legal al proceselor de calomnie prin care persoanele care se consideră prejudiciate de o acțiune a unei alte persoane pot cere daune de la aceasta prin intermediul instanțelor de judecată. Un prim termen al dosarului nu este, încă, stabilit.

Citește și: Summit NATO la București. Consolidarea flancului estic, în fața Rusiei

Deutsche Welle este un trust de presă deținut de Statul german. Are circa 4.000 de angajați din 140 de țări și produce emisiuni radio și de televiziune, precum și conținut pentru site-uri de analize și comentarii disponibile în 32 de limbi.

Lege controversată, care a dus la eliberarea anticipată a unor persoane condamnate pe motivul condițiilor proaste din penitenciarele românești, aceasta a fost abrogată în 2019. De-a lungul timpului, Toader a contestat, de mai multe ori, faptul că ar fi fost responsabil de adoptarea formei finale a acestei legi. (G4 Media)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related