Fostul ministru liberal Cristian Adomniței achitat, după ce la fond a primit 3 ani și 2 luni închisoare. El este nașul unui judecător CCR

Data:

spot_img

Fostul ministru liberal Cristian Adomniței achitat, după ce la fond a primit 3 ani și 2 luni închisoare. Decizia vine după o serie de 12 amânări de pronunțare a instanței de la Curtea de Apel Galați.

„Achită pe inculpatul Adomniței Cristian Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, întrucât nu există probe că s-a săvârșit infracțiunea.

În baza art. 396 alin. 5 Cod de procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod de procedură penală, achită pe inculpatul Adomniței Cristian Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală” este decizia a doi judecători de la Galați.

La tribunal, în noiembrie 2020, fostul ministru liberal a primit o pedeapsă de 4 ani închisoare cu executare. El este soțul judecătoarei Daniela Adomniței, vicepreședinta Curții de Apel București.

Citește și: Pronunțarea în dosarul Adomniței, nașul unui judecător CCR și soțul unui magistrat șef, amânată a 12-a oară

Amânări de pronunțare până la prescrierea faptelor

Familia Adomniței l-a cununat recent pe Gheorghe Stan, judecător al Curții Constituționale, la nuntă participând o bună parte din șefii magistraților din România.

Ceilalți inculpați din dosar au fost achitați sau a încetat procesul împotriva lor pe motiv că a intervenit prescripția penală, în urma uneor decizii ale Curții Constituționale și a instanței supreme.

„Obligă, în solidar, pe inculpatele Popa Letiţia-Elena şi S.C. LASER CO S.R.L. la plata către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Iaşi – Consiliul Judeţean Iaşi a sumei de 334.800 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, se mai arată în decizia Curții de Apel Galați.

Fostul ministru liberal Cristian Adomniței achitat. Care au fost acuzațiile

Procurorii DNA spuneau că Adomniței ar fi încercat să mascheze un control de audit în urma căruia se descoperiseră mai multe nereguli legate de derularea unui contract public semnat între Consiliul Județean Iași şi o firmă de publicitate.

La data faptelor președinte al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2015, alături de angajați ai instituției pe care o conducea, o societatea comercială și administratorul acesteia.

Membru PNL la acel moment, Adomniței a fost acuzat de favorizarea făptuitorului și fals intelectual într-o anchetă referitoare la modalitatea frauduloasă de recepționare a unor produse parte a unui contract dintre Consiliul Județean și firma respectivă. Prejudiciul stabilit de anchetatori a fost stabilit la aproape 400.000 de lei.

DNA s-a mișcat foarte repede: data săvârșirii faptelor a fost decembrie 2014-aprilie 2015, iar trimiterea în judecată a inculpaților a avut loc în iulie 2015. Ce a urmat este, însă, un nou exemplu de tergiversare a actului de justiție, act favorizat și de modificări ale legislației.

Un an și două luni redactarea deciziei pe fond

Pe fond, la Tribunalul Iași, dosarul s-a terminat după mai mult de cinci ani, în noiembrie 2020, Adomniței fiind condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare. Deși legea obligă judecătorii să motiveze decizia la momentul pronunțării, în dosar acest lucru nu a avut loc timp de peste un an și două luni!

Citește și: Dosarul fostului președinte al CJ Iași, în pragul prescripției. Este nașul judecătorului CCR Gheorghe Stan

Cristian Adomniței a fost ministru al Educației, cercetării și tineretului (din aprilie 2007 până în octombrie 2008) în guvernul Tăriceanu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. „…Un an si doua luni redactarea…”___–___numai asta spune ca justitia(asa-zisa ) din Romania este doar o bataie de joc la adresa a orice inseamna umanitate…Oricum, se stia de ani si ani ca, ” Cumetria salveaza puscaria”, practic judecatorii astia sunt de’a dreptul porci, intorc lucrurile in vazul lumii, adica individul deja condamnat este lasat liber, deci asta inseamna ca primii judecatori au fost criminali ( razbunatori-de ce?)sau total incompetenti…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Explozie într-un bloc din Topoloveni. Zeci de persoane evacuate

Explozie într-un bloc din Topoloveni. Zeci de persoane s-au...

Zăpada a blocat mai mulți turiști pe drumul către pârtia Transalpina, jandarmii i-au salvat

Mai mulți turiști din județul Dolj și București, întorși,...

Ordonanța trenuleț, varianta finală: Tichete de masă, vouchere și sporuri eliminate | Aktual24

Ordonanța trenuleț pregătită de Guvernul Ciolacu 2 aduce măsuri...