DNA l-a trimis în judecată pe fostul primar al comunei Șelimbăr, Ioan Daniel Maricuța, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani și abuz în serviciu, după ce a acaparat și vândut 38 hectare de teren din apropierea orașului Sibiu pe care le-a vândut ulterior cu 15 milioane de euro.
Potrivit DNA, Ioan Daniel Maricuța, fost primar al comeni Șelimbăr, Elena Scumpu, în prezent secretarul Comunei Șelimbăr, Vasile Marin, executor judecătoresc și alte 10 persoane sunt judecate după ce, în perioada 2000 – 2015, ar fi constituit o grupare infracțională ce avea ca scop acapararea abuzivă a unor terenuri, prin nesocotirea drepturilor legale ale persoanelor îndreptățite la reconstituire, și valorificarea acestora către diverși investitori.
Valoarea de piață însemnată a acestor terenuri era determinată de poziționarea lor, în aria comunei Șelimbăr situată in vecinătatea municipiului Sibiu. „Astfel, profitând de funcțiile deținute la nivelul comisiei locale menționate, Daniel Maricuța și Elena Scumpu ar fi determinat mai mulți solicitanți îndreptățiți la reconstituirea dreptului de proprietate sau moștenitori ai acestora să accepte semnarea unor procuri notariale prin care să împuternicească anumite persoane indicate de inculpați să vândă terenurile care urmau a fi atribuite. Pentru a-i face să semneze procurile, inculpații ar fi apelat fie la mijloace de presiune asupra solicitanților îndreptățiți, (prin amenințări că le vor fi repartizate terenuri lipsite de valoare, sau tracasare, adică amânarea sub diverse pretexte a finalizării reconstituirii dreptului de proprietate), fie i-au indus în eroare (prin ascunderea amplasamentului real și al valorii reale a terenurilor, plătindu-le sume modice pentru terenuri prezentate ca fiind disparate, situate în locuri greu accesibile, dar care în realitate valorau sute de mii de euro)”, se arată într-un comunicat al DNA.
Cereri false de restituire
În alte cazuri, Maricuța și Scumpu ar fi identificat și determinat persoane neîndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate să formuleze cereri de reconstituire și să emită procuri notariale în favoarea persoanelor indicate de cei doi.
După ce s-au asigurat că terenurile se vor afla sub controlul lor (prin emiterea procurilor notariale), funcționarii statului ar fi semnat procese verbale fictive de punere în posesie, fără ca activitățile de punere în posesie să aibă loc în realitate.
Mai mult, ei ar fi modificat conținutul unor procese verbale de punere în posesie (prin ștergerea unor parcele și înlocuirea cu alte parcele), fără știința persoanelor vătămate și fără a exista vreo punere în posesie pentru terenurile adăugate prin fals în conținutul proceselor verbale.
De exemplu, în cazul unei persoane, după emiterea titlului de proprietate, ar fi fost întocmit în întregime un nou proces verbal de punere în posesie, cu alte parcele față de cele cuprinse în titlul de proprietate. „În cazul alteia, întocmirea procesului verbal de punere în posesie și eliberarea titlului de proprietate s-ar fi făcut în mod total abuziv, în favoarea unei persoane decedate în acel moment. În alte cazuri, procesele verbale de punere în posesie ar fi fost semnate fără drept de alte persoane, în locul proprietarilor, fără ca punerea în posesie să aibă loc în realitate”, se mai arată în comunicat.
Terenuri vândute prin notariat
Procurorii DNA mai arată că, după emiterea titlurilor de proprietate, acestea nu erau comunicate persoanelor care solicitaseră reconstituirea dreptului de proprietate, ci ar fi rămas la dispoziția grupului infracțional.
Ulterior, terenurile au făcut obiectul unor vânzări fictive repetate: în prima fază, ele au fost vândute de către persoanele împuternicite prin procurile notariale.
În continuare, aceste suprafețe au făcut obiectul unor multiple dezmembrări, schimburi și vânzări. Întreaga operațiune nelegală de valorificare ar fi fost orchestrată de Daniel Maricuța și Elena Scumpu.
Terenurile ar fi fost transferate în mod repetat, prin acte notariale fictive, fie în proprietatea inculpaților care au aderat sau au sprijinit grupul infracțional organizat, fie în proprietatea altor persoane interpuse, care au acționat la solicitarea membrilor grupului, acceptând să semneze acte notariale fictive, fără a cunoaște celelalte părți contractante, fără a primi sau plăti vreo sumă de bani, în realitate imobilele aflându-se la dispoziția exclusivă a funcționarilor din primăria Șelinbăr.
În final, terenurile au fost vândute unor cumpărători de bună credință, adică operatori de retail sau investitori imobiliari, încasând milioane de euro.
Firmele primarului, împrumutate de primar
O parte din aceste sume au fost folosite pentru creditarea a trei firme ale fostului primar. În total, în perioada 2007 – 2015, cele trei societăți ar fi fost creditate cu suma totală de 7.165.376 de lei. „Prin actele de abuz în serviciu descrise mai sus, Maricuța și Scumpu ar fi obținut un folos necuvenit pentru membrii grupului infracțional constând în dreptul de proprietate asupra suprafeței totale de 36,38 hectare cu o valoare de 15.800.726 euro (valoarea de piață în 2018). Din acest total, 21,16 hectare reprezintă terenuri pentru care statul român a fost deposedat în mod fraudulos și abuziv (suprafețe aflate în proprietatea privată a statului și atribuite de inculpați unor persoane neîndreptățite)”, se mai arată în comunicat.
Ministerul Finanțelor s-a constituit parte civilă și a solicitat restituirea bunurilor în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.
Procurorii au pu sechestru asupra unor terenuri și pe conturile bancare ale celor judecați, valoarea acestora fiind de 14 milioane de lei.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii constând în sechestru asupra unor suprafețe de terenuri și indisponibilizarea unor sume de bani identificate până în acest moment (peste 14 milioane de lei) aparținând inculpaților.
Instanța de judecată este învestită să dispună asupra confiscării sumelor de bani încasate de inculpați prin vânzarea terenurilor obținute prin săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.