Curtea de Apel București (CAB) a stabilit ca apelul în cazul fostului primar Marian Vanghelie să fie judecat tocmai în ianuarie anul viitor, deși instanța de fond l-a condamnat la 11 ani și 8 luni închisoare încă din luna mai 2021.
Total atipic, Curtea de Apel București a stabilit ca primul termen al apelului în acest caz să se judece pe 11 ianuarie 2022. Motivarea instanței de fond a venit foarte repede, la 5 zile de la pronunțare.
Astfel, pe 13 mai 2021, Marian Vanghelie era condamnat la 11 ani și 8 luni închisoare și pe 18 mai același an Tribunalul București și-a motivat decizia.
Asta înseamnă că dosarul a plecat imediaat la Curtea de Apel București, instanță care a stabilit primul termen peste 8 luni.
„Nu este normal, este un termen foarte lung, mai ales că Secțiile penale ale Curții de Apel București au suficienți judecători. În plus, există riscul de prescriere a faptelor”, ne-a declarat un specialist din sistemul judiciar.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, pe 11 ianuarie 2022 va avea loc primul termen de judecată a acestui dosar în faza de apel. Potrivit cutumei, cel mai probabil, inculpații vor cere amânare pentru a-și angaja alți avocați și procesul se va amâna cu cel puțin o lună.
6 ani pentru un proces de corupție
Nici în faza de fond dosarul nu s-a judecat cum ar trebui. Trimis în judecată în iulie 2015 de DNA, cazul a stat la Tribunalul București 6 ani. O judecătoare s-a pensionat în timpul procesului și alta a promovat la o instanță superioară, astfel încât judecata s-a reluat de fiecare dată de la zero.
Într-un final, când a fost stabilită o sentință la fond și motivarea a fost redactată foarte repede, Curtea de Apel București stabilește termen peste 8 luni.
Faptele de corupție de care este acuzat fostul primar au avut loc în perioada 2006-2014, acuzațiile fiind de luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani.
Având în vedere perioada lungă de timp de la producerea lor și complexitatea cauzei, sunt șanse ca parte din aceste fapte să se prescrie.
Marian Vanghelie a fost judecat la Tribunalul București pentru o mită de 30 de milioane de euro de mai bine de 6 ani.
În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL.
Furt de 60 milioane de euro
Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.
„În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).
Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, arătau procurorii DNA într-un comunicat din 2015.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!