Fostul șef ANAF, Sorin Blejnar, obligat să restituie o șpagă de 1,2 milioane de euro în urma unui proces prescris

Data:

spot_img

Fostul șef al Fiscului, alături de alți doi complici, au fost obligați de instanța supremă să restituie șpăgi în valoare totală de 2,46 milioane de euro, după ce faptele pentru care au fost trimiși în judecată s-au prescris ca urmare a unor decizii CCR și ÎCCJ. La fond, inculpații au fost iertați de restituirea șpăgilor.

Trei judecători de la instanța supremă au decis că fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, trebuie să plătească 1,2 milioane de euro, Viorel Comanița, fost șef al Vămilor să plătească 960.000 de euro și Sorin Florea, fost comisar general adjunct al Gărzii Financiare 300.000 de euro. Cei trei, alături de soția lui Blejnar, Andreea, au fost trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită, dar judecătoarea Luminița Doina Nițu de la Curtea de Apel București i-a achitat în 2023 pe motiv că nu existau probe în dosar.

Mai mult, judecătoarea decidea atunci „ridicarea măsurilor asiguratorii care au fost menținute anterior în cauză”, adică fără obligația de a plăti vreun leu.

Rejudecare la ÎCCJ

DNA a atacat decizia la instanța supremă și judecătorii Andrei-Claudiu Rus, Cristina Rotaru și Francisca Vasile, după rejudecare, au decis încetarea procesului penal față de inculpați pe motiv că a intervenit prescripția penală. În același timp, instanța supremă a hotărât confiscarea de la inculpați a sumelor de bani amintite. „Confiscă bunurile mobile și imobile ale inculpatului Blejnar Sorin, până la concurența sumei de 1.200.000 de euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății”, se arată în decizia ÎCCJ.

Sorin Blejnar a fost achitat de Curtea de Apel București de acuzația că ar fi luat mită 1,2 milioane de euro pentru protejarea societăților conduse de evazionistul Radu Nemeș, bani care ar fi spălați prin cabinetul de avocatură al soției acestuia, Andreea Nemeș, deoarece acuzațiile procurorilor s-ar fi bazat pe „deducții”, „simple presupuneri” sau „declarații vagi” ale unor martori, susținea judecătoarea Nițu de la Curtea de Apel București anul trecut.  

Bunurile lui Blejnar, Comăniță și Florea au fost puse sub sechestru încă din 2019. „În cauză s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii cu privire la bunurile inculpaților Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin, până la concurența sumelor reprezentând obiectul infracțiunilor de mită reținute în sarcina fiecăruia dintre cei trei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: AGERPRES)

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Parchetul European investighează posibile fraude cu fonduri PNRR în reabilitarea unei clădiri administrative în Maramureș

Parchetul European (EPPO) desfășoară, miercuri, percheziții la sediul administrației...

Aproape 40% dintre români aleg candidatul „răul cel mai mic” la alegerile prezidențiale

Aproape 40% dintre români aleg candidatul „răul cel mai...

Tudorel Toader pierde apelul în procesul intentat împotriva Deutsche Welle | Ziarul de Iași

Tudorel Toader, fost ministru al justiției și rector al...