Fostul soț al șefei DIICOT, achitat de Curtea de Apel București

Data:

spot_img

Curtea de Apel București i-a achitat pe cei patru inculpați din dosarul „Carpatica Asigurări”, după ce, la fond, tribunalul a dispus condamnarea foștilor polițiști Dan Hosu și Cătălin Cataramă la pedepse cu suspendare. În acest caz, fostul deputat Adrian Gurzău și-a recunoscut faptele.

Decizia Curții de Apel București a fost luată cu o majoritate de 2 la 1, după ce judecătoarele Sabina Adomniței și Claudia Jderu nu s-au înteles în privința sentințelor. În aceste condiții, a fost adusă a treia judecătoare în complet, Liana Arsenie, care a ales să-i achite pe cei judecați.

În prealabil, pe fond, tribunalul a exclus de la dosar înregistrările efectuate cu sprijinul SRI, în urma unei decizii a Curții Constituționale (CCR).

Achitări dictate de soția unui inculpat

Condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost achitat după moartea sa. În cazul său, judecătoarea Claudia Jderu a susținut că se impune încetarea procesului penal ca urmare a decesului, dar celelalte două colege au insistat să fie achitat pe considerentul că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Sabina Adomniței a fost adusă de la Iași la Tribunalul București și apoi delegată la Curtea de Apel București, fiind numită șefa Secției I Penale într-un timp record.

Ea este soția fostului ministru PNL Cristian Adomniței. În noiembrie 2020, acesta a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul Iași la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual. Apelul din dosarul lui Cristian Adomniței a fost strămutat la Curtea de Apel Galați, instanță care a rămas în pronunțare.

Judecați de vicepreședinte

Pe 11 mai 2023, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât delegarea judecătoarei Liana-Nicoleta Arsenie, vicepreședinte al Curții de Apel București, în funcţia de preşedinte al acestei instanțe, începând cu data de 01.06.2023, până la ocuparea funcţiei, prin concurs sau examen.

Arsenie a fost transferată de la Tribunalul Teleorman la Curtea de Apel București în 2016. la Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale. Ulterior, ea a solicitat transferul la Secţia Penală.

Arsenie a absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din cadrul Universităţii Craiova, promoţia 2002.

Dan Hosu, fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi mită.

Alături de el, au mai fost trimişi în judecată Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig Sibiu, un alt poliţist, Cătălin Marian Cataramă, şi patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.

Soţul şefei DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influenţeze deciziile de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obţină avizul pentru numirea în funcţia de preşedinte al CA al Carpatica Asig, dar şi pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societăţii de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.

Acuzațiile DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticoprupţie i-au acuzat pe Angela Toncescu de trei infracţiuni de cumpărare de influenţă şi pe Dan Hosu, administrator la unei societăţi comerciale, fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, de trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată şi de dare de mită.

Ion Sorin Tatu, administrator al unei societăţi comerciale, a fost judecat pentru de trafic de influenţă, iar Cătălin Marian Cataramă, la data faptelor şeful Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Poliţiei Române, pentru acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, toate în formă continuată, precum şi pentru luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada martie 2015 – martie 2016, Angela Toncescu, atunci membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări.

“Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig SA, cât şi pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări SC Carpatica Asig SA”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Deputatul a recunoscut faptele

Procurorii îi acuză pe Sorin Tatu, Dan Hosu şi Adrian Gurzău că au favorizat sau au susţinut interesele Angelei Toncescu. Aceştia ar fi pretins şi primit indemnizaţii lunare de la SC Carpatica Asig SA, în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF.

“Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 de euro fără TVA”, susţin procurorii.

În acelaşi dosar, anterior, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu fostul deputat Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influenţă şi cu Liviu Andrei Stoicescu, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Marian Vanghelie, trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Economat

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat vineri trimiterea în...

Ministerul Justiției vrea decontarea școlilor private pentru odraslele magistraților de legătură în UE

Ministerul Justiției condus de Alina Gorghiu lucrează la completarea...