luni, 24 ianuarie 2022
AcasăNewsletterFOTO Berliner... în Salonta - Regizorul Marian Crişan lansează o savuroasă comedie...

FOTO Berliner… în Salonta – Regizorul Marian Crişan lansează o savuroasă comedie cu iz politic, „made in Bihor”

Cunoscutul regizor Marian Crişan pune încă o dată Salonta pe marile ecrane. Pentru lungmetrajul „Berliner”, regizorul nu doar că a ales micul său oraş natal ca platou de filmare, ci – mereu inspirat de atmosfera şi oamenii locului – a şi scris scenariul astfel încât acţiunea să se petreacă acolo.

Povestea peliculei este mai actuală ca oricând, căci priveşte mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci când se apropie alegerile. Regizorul le arată pe cele de la nivel „micro”, dintr-un orăşel din Bihor, unde un politician „de la centru” vrea să se dea om vrednic în faţa localnicilor, evident, până le obţine voturile…

„Ich bin ein Berliner”

BIHOREANUL a relatat pe larg cum, în octombrie 2018, deci în urmă cu aproape doi ani, mai multe locuri – zona centrală, o frizerie, o cofetărie, case şi curţi ale localnicilor – din Salonta au devenit platou de filmare pentru cea mai nouă producţie a regizorului Marian Crişan, premiat cu „Palme d’Or” la Cannes pentru scurtmetrajul „Megatron” şi omul din spatele lungmetrajelor „Morgen” (4 premii la Festivalul de la Locarno, propunerea României la Oscar în 2010), „Rocker” şi „Orizont”.

Noua producţie este o comedie satirică la adresa politicii şi societăţii contemporane. „Berliner” sau „The campaign” spune povestea lui Silvestru Mocanu (interpretat de Ion Sapdaru, cunoscut pentru rolurile din „A fost sau n-a fost?” şi „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”), un politician de rang înalt de la Bucureşti, acuzat de corupţie, care ajunge întâmplător în Salonta în timpul unei campanii electorale tensionate şi încearcă să intre sub pielea localnicilor pentru a fi ales europarlamentar, lucru care i-ar asigura imunitate.

Inspiraţia pentru titlul peliculei este celebra frază „Ich bin ein Berliner”, în traducere „Sunt berlinez”, rostită de preşedintele american John F. Kennedy într-un discurs anti-comunist ţinut în 1963 în Berlinul de Vest pentru a sublinia sprijinul Statelor Unite faţă de Germania democratică. Politicianul din filmul lui Marian Crişan încearcă şi el să arate că este „berliner” sau, mai precis, salontan. Pentru a-şi atinge scopul, candidatul originar din zona Moldovei leagă o prietenie cu un ardelean get beget, tractoristul Viorel Gherman (interpretat de Ovidiu Crişan – „Despre oameni şi melci”, „Dimineaţa care nu se va sfârşi”), cunoscut în orăşel ca om onest şi muncitor.

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE