luni, 6 decembrie 2021
AcasăNewsletterFOTO Boboteaza în pandemie: puțini credincioși în curtea Mitropoliei din Iași. Agheasma...

FOTO Boboteaza în pandemie: puțini credincioși în curtea Mitropoliei din Iași. Agheasma a fost împărțită de voluntari

Deși anul acesta „gerul Bobotezei” a fost înlocuit de o vreme mult mai caldă, numărul credincioșilor veniți în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași la slujba de Bobotează a fost unul mult mai mic decât cel din anii anteriori.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a informat încă de zilele trecute că cei prezenți vor trebui să respecte mai multe reguli de protecție. De asemenea, pentru ca toți credincioșii să poată participa la slujbe și să respecte și distanța între ei, Sfânta Liturghie de Bobotează a fost oficiată în locuri diferite aflate în incinta ansamblului mitropolitan, pe altare diferite și de slujitori diferiți.

Slujba de sfințire a apei s-a făcut după Liturghie pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, în jurul orei 11.00. Pentru sfințire au fost pregătite opt vase mari de câte 500 de litri de apă fiecare, iar agheasma mare a fost oferită credincioșilor de voluntari care purtau mască și mănuși.

Inclusiv apa sfințită a fost în cantități mai mici, având în vedere că în alți ani, se sfințeau peste zece butoaie de câte 1.000 de litri fiecare. Faptul că oamenii nu s-au putut apropia să își ia singuri agheasmă a stârnit nemulțumirea multora dintre aceștia, fiind nevoiți să îi roage ori pe jandarmi ori pe voluntari să le umple sticlele.  

Predica Înaltpreasfințitului Teofan de la începutul slujbei de sfințire a apei a îndemnat către răbdare, curaj și rugăciune și a subliniat și perioada dificilă pe care o parcurge întreaga populație.

„Anul trecut a fost un an greu, știm bine. Nici anul acesta nu se află sub auspicii foarte încurajatoare din punct de vedere omenesc. Se cuvine în același timp a nu ceda, a nu abandona lupta, a nu ne pierde curajul și Doamne ferește – a nu deznădăjdui. Avem de asemenea puterea rugăciunii care se transformă într-o protecție a trupului și sufletului nostru, armura duhovnicească este rugăciunea, după cum o numește un părinte duhovnicesc din vremea noastră”, a spus ÎPS Teofan în predică.

Oamenii aflați în Curtea Mitropoliei erau împărțiți în mai multe rânduri – un rând care stătea să intre în Catedrală pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, unde erau câteva sute de oameni și un alt rând, unde stăteau oameni cu sticle goale de plastic în mână și care așteptau să fie sfințită apa pe care urmau să o ia acasă.

Majoritatea celor prezenți purtau corespunzător masca de protecție, iar jandarmii au spus că în general, regulile au fost respectate. „S-a respectat în general distanțarea, însă în momentul sfințirii oamenii parcă nu au mai ținut cont de nimic, nici de distanțare, au început să se adune mai mulți laolaltă”, a precizat unul dintre jandarmi. (Mădălina OLARIU)

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE