România a avut, anul acesta, patru echipe la concursul care aduce mii de oameni din toată Europa, în localitatea Győrvár, din Ungaria.
Două au fost din județul Hunedoara, una chiar din municipiul Hunedoara (cea câștigătoare) și una din comuna Mărtinești, alături de alte două echipe din secuime. Alături de acestea, au concurat echipe din Serbia, Slovacia, Slovenia, Croația, Ucraina, Austria și din țara gazdă, Ungaria.
În total, au participat la competiția care a avut un an de pauză, din cauza pandemiei, 33 de echipe din opt țări, care s-au întrecut în măiestria preparării produselor din carne de porc.
Echipa Hunedoarei a ieșit învingătoare.
Ca la Cluj de Untold
33 de corturi în care s-au gătit 33 de porci cu arome și tradiții din toată Europa au adus oameni din toate țările vecine Ungariei.
Vreo șapte mii de gurmanzi au venit să-și pună burțile la cale și ficații la grea-ncercare așa încât, vreme de trei zile, pe rază de vreo sută de kilometri, nu mai găseai cazare nici în cuștile câinilor.
O scenă pe care s-au derulat spectacole și un concurs de pălinci cu 48 de echipe – cu degustare, de bună seamă, au completat evenimentul. Participanții nu au trebuit să plătească nimic pentru mâncare, doar să-i țină stomacul.
Citește și: Republica Moldova: o țară salvată de femei
Contra cronometru
Și-au ascuțit cuțitele, și-au pus surțurile (șorțurile), au luat cu ei toată bogăția bucătăriei din Ardeal și, cu mult entuziasm, au făcut cei mai buni cârnați, sângerete fără sânge – vedetă de la Hațeg, sarmale, niște ciorbe acre să nu se ciumurlească juriul și alte “porcării” care au convins bucătari de mare rang că sunt cei mai buni.
Dis de dimineață, fiecare echipă a primit câte un porc viu. La ora cinci, toate echipele au început tăiatul porcilor. Echipa hunedorenilor a tăiat și apoi a pârlit porcul așa cum o fac ardelenii din tată-n fiu de Ignat.
Fără să cosmetizeze evenimentul – așa cum se întâmplă mai nou. Ceea ce le-a și adus punctaj din partea juriului. După ce fiecare echipă a donat câte o pulpă din porcul proaspăt tăiat pentru un centru de plasament pentru copii și un cotlet pentru un centru de vârstnici, s-au pus pe treabă. Mai întâi tranșatul, apoi prepararea cărnii.
La opt dimineața se gustă primul preparat. Juriul se plimbă de la un cort la altul, mai gustă, inspectează să vadă cât de curat lucrează. La prânz vine la degustat un alt preparat, apoi, rând pe rând, juriul ajunge să guste din toate cărnurile, care mai de care mai aromate, mai picante sau mai puțin iuți, pe care le gătesc concurenții.
Pregătiri încă de acasă
Standul hunedorenilor a fost plin de culoare și mireasmă – de usturoi, cimbru, tarhon, fără îndoială parfumata boia – că doar era la ea acasă. Echipa s-a pregătit încă din țară.
Au dus mici de Bulbucan – celebrii mici imenși care se vând în județul Hunedoara, virșli, care își au originile tot în județul Hunedoara, făcuți de ei din carne de oaie, capră și porc, au tăiat un porc și au făcut cârnați afumați, slăninuțe hițuite (afumate cu fum fierbinte), maioș (pateul din ficat de porc, carne mai grăsuță, ceapă călită în untură, o idee de ienibahar și un vârf de zahăr) și alte bunătăți care au amețit toate simțurile publicului și au convins definitiv juriul.
Întrebați ce sunt micii, hunedorenii au răspuns sincer: „ni s-au terminat mațele și am făcut niște cârnați desculți”. Din porcul organizatorilor, echipa Hunedoarei a preparat două feluri de cârnați – mai iuți și mai puțin iuți, sângerete fără sânge de la Hațeg, cu cimbru și ceapă crudă – de se pune în zona asta musai în oala de sarmale de Crăciun, din ficat au făcut niste tocăniță cu ceapă și usturoi, coastele le-au uns cu dulceață de ardei iute și le-au fript până s-au topit în gură, jumerele nu au putut lipsi, doamnele din echipă au învârtit câteva sute de sarmale și au făcut și niște ciorbe – una cu varză acră, carne de porc și legume și alta cu tarhon și usturoi, să mai spele greața.
„Cu mici și virșli și cu gusturile din Ardeal i-am dovedit anul ăsta”, povestește cu bucurie medicul Bende Barna, unul dintre cei 21 de membri ai echipei câștigătoare.
„Noi mergem cu drag”
Concursul nu este unul cu premii în bani. Câștigătorii primesc coșuri cu produse tradiționale și diplome. Nimeni nu merge acolo pentru premiu, ci pentru plăcerea de a găti și de dragul competiției, a oamenilor, a experienței.
„Noi mergem cu drag. Se schimbă impresii, se schimbă gusturi. Noi mergem cu gusturile noastre, din Ardeal, care seamănă cu gusturile austro-ungare, dar am mai luat și de la turci, și de la sârbi și de la olteni și de la moldoveni”, mai spune Bende Barna.
Anul acesta a fost, totuși, un premiu mai consistent. Echipa hunedorenilor a primit un porc viu. Pe care, însă, l-a dăruit centrului de plasament pentru copii. Echipa hunedorenilor participă deja de ani buni la concursul de preparat porcul. Și se gândesc, deja, cu nerăbdare la ce vor prepara anul viitor.
La ultima ediție a concursului, din 2020, echipa din Győrvár, localitatea unde are loc concursul, a intrat în cartea recordurilor după ce au făcut un cârnaț de aproape patru kilometri (3.490 de metri).
Ehehei, inca din 5 februarie, deja, totusi!
[…] Pe larg despre această competiție gustoasă și apetisantă puteți citi pe PressHub. […]