Peştera Gheţarul de sub Zgurăşti din Munții Apuseni adăposteşte cel mai mare lac subteran permanent din România. Peştera protejată, cunoscută sub numele de „Peștera-aven”, se află în comuna Gârda de Sus din județul Alba, în Munţii Bihorului, pe versantul abrupt ce coboară din Dealul Mununa spre Valea Ordâncuşii, în drumul spre Ghețarul Scărișoara, la altitudinea de 921 m. Lacul a mai fost numit „Minunea Mununii”.
Cel mai mare lac subteran permanent din România are următoarele dimenisiuni: 65 metri lungime, 20 metri lăţime, 12 metri adâncime – valori pentru nivel mediu al apelor, scrie wikipedia.org . Se poate ajunge la peşteră fie urcând din Valea Ordâncuşii pe versantul drept, o potecă abia vizibilă ce începe aval de Peştera Poarta lui Ionele, fie coborând din Dealul Mununii, din marcajul cruce roşie care duce din comuna Gârda de Sus la Cabana Scărişoara.

Prima menţiune a peşterii a fost făcută de Rene Jeannel şi Emil Racoviţă (1929), care au realizat o descriere, o schiţă de hartă şi au prezentat diferite fenomene hidrologice, biologice şi meteorologice. Ei au denumit peştera „Gheţarul de la Zgurăşti”. Și National Geografic menționează lacul din Apuseni ca fiind cel mai mare din România.