Clădirea din Oradea în care a copilărit Eva Heyman, fetița evreică deportată la Auschwitz și autoarea unui scurt jurnal cutremurător, a fost parțial reabilitată. Constructorii au început vineri demontarea schelelor de pe imobilul istoric.
Lucrările de reabilitare a Casei Heyman, care au fost finalizate la nivelurile superioare, vor continua cu refacerea zonei de la parterul imobilului.
„În această dimineață, a început demontarea schelelor de pe fațada exterioară a imobilului, lucrările de reabilitare continuând însă la parterul clădirii și la fațadele din curtea interioară – zona de parter”, a anunțat vineri Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.
Printre altele, constructorii au refăcut acoperișul clădirii, învelitoarea, elementele de șarpantă, tâmplăria de lemn și au refăcut ornamentele de pe fațada clădirii.
Eva Heyman, fetița care a scris despre coșmarul ghetoului înainte de a fi ucisă la Auschwitz
Construită în perioada 1927 – 1928, Casa Heyman a fost proiectată de arhitectul Adalbert (Béla) Heyman, la comanda mamei sale, Luyza Heyman, care deținea terenul, iar ulterior și construcția.
Până în anul 1944 la etajul 2 al clădirii a locuit, pe lângă Luyza, și fiica arhitectului, Eva Heyman, împreună cu mama sa, Ágnés Rácz.
Familia Heyman a fost mutată de naziști în ghetoul de la Oradea, unde Eva, în vârstă de numai 13 ani, a ținut în perioada 13 februarie – 30 mai 1944 un scurt jurnal în care descrie cu o luciditate cutremurătoare coșmarul evreilor orădeni.
„Micul meu jurnal, nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc, chiar dacă din întreg sectorul numai eu aş putea rămâne aici. Aş aştepta sfârşitul războiului într-o pivniţă sau într-un pod. În orice gaură”.
Întregul material și alte poze, în Ebihoreanul.ro
Citește și: A murit actorul Mircea Diaconu. Acesta ar fi împlinit 75 de ani în Ajunul Crăciunului
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Primăria Oradea / Bihoreanul)