Cum arată Cazinoul din Constanța, reabilitat în proporție de 80 al sută și care urmează să fie redat publicului foarte curând, după cum a anunțat, pe pagina de Facebook, primarul Constanței, Vergil Chițac.
„După o așteptare nemeritată, de zeci de ani, a mai rămas puțin și îl redăm comunității. Cazinoul este gata în proporție de 80% și arată impecabil”, a scris edilul într-o postare însoțită de câteva fotografii.
Cazinoul din Constanța, reprezentativ pentru arhitectura Art Nouveau, a fost construit după planurile arhitectului francez Daniel Renard și a fost inaugurat la 1910. Monument istoric de categoria A, clădirea de pe faleza Constanței a devenit rapid emblema orașului de la malul mării.
În lipsa unor reparații capitale, Cazinoul s-a degradat permanent, iar astăzi se află într-o situație deplorabilă. În ultimii ani, a fost concesionat unor afaceriști israelieni, apoi a fost la un pas să fie vândut de fostul primar Radu Mazăre unor afaceriști „turci sau arabi bogați”, pentru ca apoi să fie pasat de la o instituție la alta.
În cele din urmă a devenit tema electorală preferată de candidații pentru Primăria Constanța la alegerile din 2012 și 2016. Abia în anul 2015 au fost alocați banii necesari reabilitării monumentului istoric, însă, cu toate acestea, nici până astăzi nu au început lucrările de refacere a Cazinoului.
După 1989, traseul Cazinoului din Constanța a fost unul sinuos. Inițial, a ajuns în administrarea SC Litoral SA, iar imediat după venirea lui Radu Mazăre la Primăria Constanța clădirea a fost preluată de administrația publică. În 2001, a ajuns în administrarea SC Confort Urban SRL (o societate aflată în subordinea primăriei).
Citește și Ministerul Educației nu mai are bani de salarii
În 2006, Consiliul Local Constanța a decis concesionarea imobilului și a demarat procedura de licitație. În urma negocierii directe, în 2007, firma israeliană SC Queen Investment Inc. SRL a primit în concesiune Cazinoul pentru 49 de ani. După 1989, traseul Cazinoului din Constanța a fost unul sinuos.
Inițial, a ajuns în administrarea SC Litoral SA, iar imediat după venirea lui Radu Mazăre la Primăria Constanța clădirea a fost preluată de administrația publică. În 2001, a ajuns în administrarea SC Confort Urban SRL (o societate aflată în subordinea primăriei).
În 2006, Consiliul Local Constanța a decis concesionarea imobilului și a demarat procedura de licitație. În urma negocierii directe, în 2007, firma israeliană SC Queen Investment Inc. SRL a primit în concesiune Cazinoul pentru 49 de ani. Mai multe despre istoria recentă a Cazinoului, AICI.
Sursa foto – Vergil Chițac
Urmăriți PressHUB și pe Google News!