sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăNewsletterFOTO Dezamăgită de şcoala românească, o profesoară de top din Bihor a...

FOTO Dezamăgită de şcoala românească, o profesoară de top din Bihor a demisionat şi a devenit… freelancer

Pentru nimeni nu-i un secret că şcoala românească le provoacă insatisfacţii elevilor, adesea copleşiţi de lecţiile de la clasă, în timp ce profesorii sunt şi ei frustraţi pentru că, în loc să-şi dedice atenţia acestora, sunt nevoiţi să producă maculatură.

Roxana Caciora este unul dintre profesorii bihoreni care, deşi a învăţat mult ca să ajungă unul de top, a renunţat la cariera dintr-o şcoală publică. Dezamăgită de sistemul de educaţie autohton, a demisionat şi a devenit primul profesor „freelancer” din Bihor, proprietară şi angajată a unei firme care vrea să-i înveţe pe elevi matematică.

Vocaţie de dascăl

La fel ca mulţi copii, Roxana spunea că se va face profesoară, fiind inspirată de o mătuşă, învăţătoare la Şcoala Nicolae Bălcescu. „Eram elevă la aceeaşi şcoală şi mergeam des în clasa ei. M-a fascinat atitudinea elegantă cu care explica lecţiile trecând printre bănci, iar copiii ascultau atenţi”, spune orădeanca, acum în vârstă de 37 de ani. Era doar cu câţiva ani mai mare decât elevii mătuşii, dar adesea îşi petrecea pauzele explicându-le şi ea câte ceva. „Am avut mereu talentul de a aduna copiii în jurul meu”.

După absolvirea cu brio a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, Roxana a devenit studentă la Facultatea de Ştiinţe din Oradea, specializarea Matematică-Informatică, în toţi anii de studiu fiind bursieră, datorită notelor mari. „Aveam mult de învăţat şi organizam cu colegii grupuri de studiu, ca să ne fie mai uşor. Ne adunam acasă la unul dintre noi şi adesea mă trezeam că eu stau în picioare, în faţa lor, şi explicam de parcă eram profesoara”. S-a convins că asta era menirea ei…

La capătul judeţului

După ce a absolvit facultatea printre fruntaşi, Roxana s-a înscris la titularizare, fără să aibă habar la ce să se aştepte. „A fost cel mai greu examen din viaţa mea”, mărturiseşte acum. Totuşi, dintre bihorenii care au concurat în 2008 pe posturile de profesori de matematică, ea a luat cea mai mare notă. „N-a fost o notă foarte mare, nu mă mândresc cu ea, dar a fost un examen foarte greu”.

Spera că reuşita îi va asigura un post bun, dar a prins o catedră doar departe de casă, la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei. Mutată în chirie în capătul judeţului, a descoperit că viaţa de dascăl era oricum, numai idilică nu. Nu putea nici măcar să spere că-i va ajuta pe elevi să înţeleagă matematica, pentru că cei mai mulţi dintre ei nu dădeau, pur şi simplu, pe la şcoală…

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE