FOTO Efectul Georgescu asupra tinerilor iesiți la proteste în București: „Resimt frustrare, tristețe, frică”

Data:

spot_img

Autori: Carmen Prodan și Octavian Șerbănescu


Tinerii au ieșit să protesteze mai multe seri la rând din cauza controverselor din jurul candidatului de extremă dreaptă clasat pe locul I în prima rundă a alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu.

PRESShub a luat câteva declarații de la tinerii care au participat la protestele din această săptămână la București, în Piața Universității și Piața Victoriei.

Luca, 27 de ani

Am venit la protest pentru că nu mi se pare normal ca, după ce am avut în mai puțin de un secol, am trecut de la o monarhie consolidată sub Carol al II-lea, apoi la Antonescu, Garda de Fier și Codreanu, iar după aceea la comunism, un astfel de candidat să apară de nicăieri. 100 de ani nu sunt mult, rămân în amintirea colectivă. Mi se pare normal ca noi, tinerii și nu numai, să aducem o atenție asupra acestui lucru. E prima oară când vin la un protest organizat mare, e pașnic și un mod bun de a construi o comunitate.

Cristian, 26 de ani

Mi se pare normal ca lumea să iasă în stradă în perioada asta. Se simte o frică. Când am văzut exit-poll-urile și, după, rezultatele cu CG pe locul 1, a început o panică colectivă. E votul populației, dar vedem în același timp că s-au folosit tot felul de tehnici de manipulare pentru a-i speria pe oameni, de a le induce anumite intenții de vot. Rolul nostru, al tinerilor de la aceste proteste, nu e să fim anti, ci doar să încercăm să ne facem vocea destul de tare auzită și să arătăm că avem valorile europene și că extremismul doar profită de oameni.

Citește și: Cum viralizează TikTok promisiunile exagerate ale lui Călin Georgescu pentru România | The Epoch Times

Mihai, 25 de ani

Am venit la protest pentru că e nevoie să ieșim.

Pandemia ne-a omorât spiritul civic.”

Am ieșit și în 2017 pentru Europa și pentru valorile europene și cred că e important să ne păstrăm privirea spre Occident. Votul de duminică reflectă această lipsă de solidaritate cu Vestul și cred că e important să înțelegem importanța acestei solidarități, mai ales cu un război la graniță care ne amenință.

Ana, 22 de ani

Resimt frustrare, tristețe, frică

Avem o democrație tânără și lupt pentru ea. Cred că cel mai important lucru pentru România acum este apartenența la Uniunea Europeană, iar un reprezentant care să fie împotriva integrării și a ceea ce a adus cele mai multe avantaje țării noastre în ultimii ani nu e ce avem nevoie mai departe. Nu ar trebui nici să demonizăm alegătorii, nu vrem să incităm la rău, doar vrem să luptăm împreună pentru democrație și nu asta e calea de a ne canaliza frica și supărarea.

Ilinca, 26 de ani

Mulți prieteni sunt de părere ca protestele doar provoacă mai multă violență. Totuși, protestele care se întâmplă acum sunt pașnice, jandarmeria e de partea noastră și nu am mers în nicio zi cu frică.

Văd că ne adunăm mulți pentru o cauză comună și e frumos să resimți că lumea se poate mobiliza.

Nu suntem tăcuți și nu putem accepta un extremist la putere, un pericol asupra democrației noastre. Scandăm cu toții că „ne-am săturat”. Încurajez pe toți care intenționează să vină, să o facă. Nu trebuie să uităm că puterea pe care o avem e mult mai mare decât credem.. trebuie să ne pregătim de ceea ce urmează. Țara noastră a trecut prin momente și mai grele, deci există speranță.

Citește și: BEJ Prahova a dezmințit informația despre cele 300 de voturi ale lui Ludovic Orban trecute Elenei Lasconi

Bogdan, 31 de ani

Am venit la acest protest pentru că nu susțin fascismul și legionarismul, am mari dubii privind campania electorală de pe TikTok. Sunt promovate valori contrare a orice promovează o societate civilizată. Am rămas șocat de declarațiile lui, inclusiv despre drepturile femeilor. Nu-mi doresc așa ceva pentru noi, nu consider că asta este o formă de patriotism.

„Nu cred că drumul nostru este în afara Uniunii Europene sau în afara NATO.”

Petruț, 27 de ani

Am venit în prima seară imediat după alegeri, să îmi descarc din nervi. Am simțit energia, una pe care nu am simțit-o nici la Ordonanța 13, nici la 10 August, nici măcar la Colectiv. Acolo era mai multă tristețe decât furie. Sunt furios pentru că nu am reușit, ca stat, să îi integrăm pe acești oameni, pe alegători. Trebuie să îi întoarcem pe calea europeană. Acei oameni au votat Călin Georgescu pentru că au simțit că nu au o voce și nu a vorbit nimeni cu ei. Dar până la turul 2, haideți să ne gândim și la parlamentare…

Andrei, 25 de ani

Încercăm să atragem atenția că acest om are niște opinii pe care probabil nu toți alegătorii lui le cunosc. Ceea ce susține el nu are ce căuta într-o democrație modernă.

Angie, 37 de ani

Bate un vânt siberian spre noi.

Am ieșit mulți la vot și mă așteptam la o schimbare reală, dar ne-am trezit cu acest candidat care pare că e mai rău și decât Simion. Apoi am văzut cum tinerii, care sunt demonizați la fiecare alegeri și se spun lucruri neadevărate, au ieșit să își susțină o cauză. Ei, precum și eu, care sunt organizatoare de proteste, nu susținem extremismul și încurajez pe toți să iasă la protest. Nu să iasă împotriva celor care au votat cu Georgescu, ci împotriva felului în care acest candidat a răsărit de pe TikTok și pentru că o parte din societate nu vrea o organizare statală care ar putea arăta ca cea din Minsk sau Moscova.

Citește și: Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, emis pentru București și 19 județe din sudul țării

„Având în vedere evenimentul din data de 30 noiembrie 2024, din Tâncăbești, la Troița ridicată în memoria lui Corneliu Zelea Codreanu, la care au participat mai multe persoane, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov este abilitat să comunice următoarele:

Polițiștii IPJ Ilfov efectuează cercetări, în cadrul unui dosar penal, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de OUG 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, art. 5, respectiv ,,Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.”

Cercetările se derulează în vederea identificării tuturor persoanelor participante la activitate, precum și pentru stabilirea situației de fapt și de drept și luarea măsurilor legale care se impun”, a transmis IPJ Ilfov într-un comunicat de presă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Carmen Prodan & Octavian Șerbănescu)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale

Crin Antonescu a anunţat, sâmbătă seară, că îşi consideră...

George Soros, printre personalitățile decorate de Joe Biden cu Medalia Libertății

George Soros se numără printre personalitățile de renume internațional...

Diana Șoșoacă, reacție dură la adresa Ursulei von der Leyen, diagnosticată cu pneumonie

Diana Șoșoacă, europarlamentară și lidera partidului S.O.S. România, a...

Călin Georgescu și-a făcut apariția la protestul din Piața Victoriei | Aktual24

Călin Georgescu și-a făcut apariția, sâmbătă, în jurul orei...