marți, 30 noiembrie 2021
AcasăLa ziActualitateFOTO. Expoziție de excepție la Muzeul Național al Literaturii Române: Kabuki. Stampe...

FOTO. Expoziție de excepție la Muzeul Național al Literaturii Române: Kabuki. Stampe japoneze ”Celebrities of the Floating World”

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește o expoziție de excepție dedicată culturii japoneze: Kabuki. Stampe ”Celebrities of the Floating World” din colecția de artă a avocatului și colecționarului de artă George Șerban. Astfel, bucureștenii vor putea să admire peste 200 de lucrări, dar și cărți vechi cu stampe, excelent păstrate și îngrijite. În fapt, o istorie a acestei arte care cuprinde toate temele: istorie, teatru kabuki, peisajul, bijin-ga și shunga până pe 10 aprilie.

Sursa Foto: Dana Potorac

Avocatul George Șerban are cea mai mare colecţie de stampe japoneze, 1800 de lucrări realizate de peste 50 de artiști japonezi începând cu secolul XVII, continuând cu secolele XVIII, XIX și XX. Acesta investeşte de trei ani în această colecţie impresionantă. Stampa este o imagine imprimată de cele mai multe ori pe mătase sau hârtie, după desene gravate pe piatră, plăcuțe de metal moale precum cupru sau zinc, sau pe lemn, scrie bihon.ro.

Sursa Foto: Dana Potorac

Stampele reprezintă o importantă sursă de informație cu privire la cultura niponă, la tradiții și obiceiuri. Teatrul Kabuki a fost subiectul preferat de cele mai importante școli de artiști japonezi din istoria acestora: Școala Utagawa, Saraku, Școala Katsukawa, fondată de Shunsho şi Școala Torii. Apariția artei ukiyo-e este strâns legată de climatul politic, social și economic din epoca Edo (1603-1868), perioadă în care, în ciuda izolaționismului adoptat, Japonia s-a bucurat de o creștere economică susținută. Xilogravurile ukiyo-e („imagini ale lumii plutitoare”) reflectă istoria bogată și modul de viață din Japonia. Ukiyo-e: The Art of the Japanese Print abordează mai multe tematici: gheișe și curtezane, actori kabuki, luptători de sumo, erotică, natură, subiecte istorice.

Sursa Foto: Dana Potorac

Una dintre particularităţile stilului de viaţă promovat de burghezia Edo este teatrul kabuki. Piesele erau inspirate din legende istorice sau din viaţa de zi cu zi. În mod tradiţional, spectacolele de kabuki erau susţinute doar de bărbaţi care moşteneau din familie rolul de actori. În gravuri era redată atmosfera spectacolelor, costumele generos decorate şi personalitatea actorilor.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE