FOTO Miracolul naturii la câţiva kilometri de Slatina, în delta de pe râul Olt. Sute de specii de păsări de o frumuseţe rară

Data:

spot_img

Miracolul naturii la câţiva kilometri de Slatina, în delta de pe râul Olt. La doar 10 kilometri de oraș, găsim un adevărat colț de rai, cu zeci de specii de păsări, într-o zonă postindustrială de pe râul Olt, recucerită de natură.

Locul este supranumit Delta Olteniei sau Delta Ipoteşti, după localitatea din imediata vecinătate, și oferă un spectacol de o frumusețe rară.

Sunt sute de specii de păsări rare, care pot fi admirate într-o arie protejată Sit Natura 2000.

În ultimii ani, zona a devenit cunoscută pentru iubitorii de natură datorită unui tânăr care o promovează cu ajutorul unei pagini de Facebook ce a sărit de 55 de mii de urmăritori. Fotografiile care, de multe ori, te lasă fără suflu i-au făcut pe curioşi din toată ţara să vină să vadă cu ochii lor frumuseţea naturii.

Ion Croitoru, specialist în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Olt, a explicat pentru PRESShub că în această zonă erau, în trecut, foarte multe balastiere.

Natura şi-a reintrat în drepturi şi a recucerit-o, în ultimii 30 de ani, după ce s-a renunţat la activităţile industriale.

„Avem în zona Slatinei, pe teritoriul judeţului Olt, un sit Natura 2000 foarte important, în zona Ipoteşti. Această zonă este frecventată de foate multe specii. Toată coada lacului a fost un fir al Oltului şi, fiind aproape de Slatina, aici s-au îngrămădit foarte multe balastiere.

După ce s-au făcut decolmatări, au rămas foarte multe insuliţe pe care a crescut vegetaţie – pipirig, trestie, stuf, dar şi sălcete, plop alb, în diferite faze. Natura a recucerit aceste zone care erau exploatate industrial”, a explicat Ion Croitoru.

Insulele de mici dimensiuni, ideale pentru cuibărit

Cormorani, stârci, raţe sau gâşte sălbatice pot fi întâlnite în Delta Ipoteşti. Specialistul APM mai arată că insulele de mici dimensiuni creează locul ideal pentru cuibărit şi de aceea atât de multe specii sunt regăsite aici.

„Avem o colonie mixtă de cormoran pitic, stârc cenuşiu, lopătar alb.

Situl Natura 2000 a fost constituit pentru protejarea păsărilor de apă dulce, atât a celor care cuibăresc, cât şi a celor care se hrănesc pe acest sit, dar şi pentru speciile migratoare. În perioada de iarnă, vin gâşte sălbatice, raţe, corcodei.

Zonele de cuibărit sunt sensibile. Oamenii nu au ce căuta acolo, fiindcă deranjează. Omul e curios, pune mâna şi lasă o amprentă chimică, iar pasărea abandonează ouăle”, a mai arătat Ion Croitoru.

Spre nord, în Balta Milcov, pot fi regăsite colonii întregi de lebede.

„Noi am văzut foarte multe lebede cu pui, inclusiv pe Balta Milcov, de lângă Drumul Expres. Pe Balta Milcov este o insulă, ocupată cu stuf şi papură, iar aici o pereche de lebede de vară şi-a găsit cuibul. Nu pot fi atacate de câini, de vulpi, de şacali. Are o protecţie naturală. Şi alte zone devin atractive pentru cuibărit”, a explicat Ion Croitoru.

Copilul care a crescut în Delta Ipoteşti

Cosmin Nicolescu este tânărul datorită căruia Delta Ipoteşti a devenit cunoscută în mediul online. Tânărul în vârstă de 31 de ani fotografiază păsările de lângă râul Olt de când se ştie şi, odată cu apariţia reţelelor de socializare, a înfiinţat o pagină de Facebook pe care postează miracolele naturii.

Fotografiile sale au numeroase reacţii, iar pagina a sărit de 55 mii de urmăritori.

Miracolul naturii la câţiva kilometri de Slatina, în delta de pe râul Olt. O lebădă cu oui
Miracolul naturii la câţiva kilometri de Slatina, în delta de pe râul Olt. O lebădă cu oui

„Delta de la Ipotești ,a crescut’ împreună cu mine, dacă mă pot exprima așa. Prima dată când am plecat cu un băț de bambus la baltă, aveam şase ani, asta se întâmpla în anul 1998, pe atunci încă se vedeau urmele devierii Oltului și tehnologizării acestuia.

Dar iată că la 25 de ani de atunci, natura și-a urmat cursul firesc și a acoperit în mare parte, într-un peisaj unic, acele urme.

Când mergi zi de zi și te plimbi în natură, după atâția ani, nu ai cum să simți legătură dintre tine și natură, este ca o chemare, o chemare care te liniștește.

Prima fotografie a fost făcută în 2007, când părinții ne-au cumpărat un telefon cu o camera VGA. Ţin minte că luam telefonul pe rând – o zi eu, o zi fratele – și mergeam la Olt să facem poze la păsări, ulterior mergeam în oraș și le imprimam, așa drag ne era.

Anii au trecut, au apărut alte tehnologii, iar astăzi facem fotografii cu telefoane performante, al căror cost depășeste un salariu mediu.

Principala platformă unde le postăm este pagina noastră Ipotești-Olt, unde adunăm lunar peste 4,5 milioane de vizualizări din întreaga țară dar si din  Europa. Pagina noastră adună până in prezent peste 55 k urmăritori”, rememorează Cosmin, pentru PRESShub.

Postările sale au început să atragă curioşi şi iubitori de natură, care şi-au dorit să vadă dacă fotografiile din social media sunt reale.

„Locuitorii comunei sunt obișnuiți  sau mai bine zis împământeniți cu aceste minunății ale naturii, ei bucurându-se cel mai mult când alte persoane străine le cer informații despre cum ajung pe Valea Oltului, pe unde trebuie să meargă și tot aşa. Se bucură mult când mai apare câte un articol prin ziare sau material pe TV sau în presa locală, spunându-mi de multe ori: ‚te-am văzut din nou la TV’.

Într-o zi am fost sunat de un consătean că un grup de bucureșteni sunt la el la poartă și doresc niște informații cum să ajungă pe Valea Oltului.

Așa de bine s-au bucurat de prezența turiștilor încât până să ajung eu acolo să îi preiau,  aceștia erau puși la masă și serveau o tuiculiță oltenească și o pâine la țest cu ceapă și brânză”, mai spune Cosmin Nicolescu.

Citește și: E singurul din familia lui care a mers la școală. A rămas repetent în clasa I. A luptat și a luat BAC-ul cu 9.01

„Celebritatea” îi poate aduce sfârşitul Deltei de la Ipoteşti?

Cosmin Nicolescu mărturiseşte că postările sale au atras şi un alt gen de „turişti”, pe lângă iubitorii de natură, şi îi e teamă că celebritatea dobândită online va îndepărta unele specii de păsări.

Liniştea naturii este, de multe ori, tulburată de cei care caută senzaţii tari cu ATV-uri sau alte „motoare”.

„Valea Oltului Inferior are o suprafață imensă, vorbim de sute de hectare de la Vâlcea la Teleorman, județul Olt ocupând peste 55 % din suprafață, însă putem spune că delta de la Ipotești are un aport semnificativ, chiar dacă reprezintă poate doar 5 % din toată suprafața, aici există atât de multe medii, încât fiecare specie și-a găsit un loc prielnic.

Miracolul naturii la câţiva kilometri de Slatina

M-a uimit multitudinea de specii, vorbim de lopătari, buhai de baltă, egrete, berze negre etc. Pe de altă parte, m-a uimit valul de turiști care apreciază, se pare, natura, liniștea, plimbările în aer liber cu familia, cu bicicleta, fiecare cum se pricepe mai bine.

Dat fiind relieful zonei, cu dune de nisip, maluri abrupte, zone de deal, ape mici care pot fi trecute la picior, mă îngrijorează puțin sportul acesta cu ATV-urile, care fac destul de multă galagie și posibil ca pe viitor, din cauza zgomotului, unele specii de păsări să părăsească zona.

Însă sperăm ca, pe viitor, oamenii să conștientizeze și să lăsăm natura să se deschidă și mai mult și să farmece cu minunățiile ei”, spune Cosmin.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care am acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care am văzut tot ce se putea vedea. Am bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentez ce înseamnă realizarea de emisiuni TV, la un post local şi pe site-ul reporter24.info
1 COMENTARIU
  1. Pentru locuri atât de prețioase cred că ar trebui abordată o organizare de genul celei din Delta Văcărești (zone de acces bine stabilite, pază/supraveghere prin rangeri și nu în ultimul rând un regulament clar de funcționare, care să prevadă inclusiv pedepsele aplicabile în caz de încălcare a regulamentului).
    În nici un caz nu au ce căuta ATV-urile, motocicletele, sau orice alt mijloc motorizat in astfel de locuri
    Iar vizitele ar trebui făcute doar în grupuri organizate, cu ghid, pe trasee bine stabilite, care să evite la maxim zonele de cuibărire ale păsărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași | Ziarul de Iași

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași,...