Nava-școală „Mircea”, a acostat în Napoli în drumul spre ultimul port de escală, Istanbul. În prima zi a escalei l-a avut la bord pe Excelența Sa Gabriela Dancău, Ambasadorul Plenipotenţiar şi Extraordinar al României în Republica Italiană, Republica Malta şi Republica San Marino.
Nava-Școală “Mircea”, emblema Marinei Române a plecat din portul militar Constanța la 24 martie 2022, a avut escale în porturile Souda din Grecia, Sète din Franța, Castellón din Spania, iar după Napoli, Italia va poposi la Istanbul în Turcia, înainte de a reveni la Constanța la 17 mai 2022, în ziua în care se împlinesc 83 de ani de la intrarea în Serviciul Marinei Militare Române.
La bordul velierului se află 94 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari ai Forțelor Navale “Amiral Ioan Murgescu”.
Mesajul echipajului, publicat de Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro:
„Am acostat în al treilea cel mai mare oraș al Italiei în jurul prânzului, sâmbătă, 30 aprilie, pe o vreme superbă, specifică de altfel sudului Peninsulei. Escala napoletană de pe drumul nostru de întoarcere spre casă a fost cu preponderență una de refacere a echipajului și a plinurilor navei, în care am ambarcat alimente și combustibil. Cu toate acestea, velierul nostru a fost răsfățatul obiectivelor aparatelor de fotografiat ale turiștilor de pe numeroasele și impunătoarele nave de croazieră care veneau și plecau de la cheu, în cele patru zile în care am staționat în portul din Napoli.
În prima zi a escalei noastre am avut deosebita plăcere de a o avea din nou la bordul navei-școală „Mircea” pe Excelența Sa Gabriela Dancău, Ambasadorul Plenipotenţiar şi Extraordinar al României în Republica Italiană, Republica Malta şi Republica San Marino.
O chemare a sufletului au simțit și românii care au vizitat nava-școală „Mircea” pe durata șederii sale în portul italian. Chiar dacă numărul vizitatorilor a fost mai mic decât la Sete sau Castellon, bucuria noastră și a celor care au venit să ne vadă, să discute cu noi despre viața la bord și să ne ureze tradiționalul „vânt din pupa” a fost autentică și memorabilă.
Prezența noastră la Napoli a fost prilejul perfect pentru a-l avea la bord pe reprezentantul României la Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli, generalul de brigadă Remus Hadrian Bondor, un infanterist clujean, cu un remarcabil parcurs profesional și cu multe prietenii de suflet în rândul camarazilor din Forțele Navale Române.
Urmează șapte zile de navigație în mare liberă, spre ultimul port de escală, Istanbul. Le întâmpinăm cu entuziasm, căci mai sunt suficiente lucruri de învățat, deci vom avea o săptămână încărcată de activități precum întinsul velelor superioare, dar și școala ramelor, una dintre activitățile cele mai frumoase ale fiecărui marș de instrucție.Din Napoli, echipajul navei-școală „Mircea” vă salută cu drag și cu dor„, trasmite Cristina Sîmbeteanu, pe pagina de Facebook a Ministerului Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro
Cea mai longevivă navă a Marinei Militare Române
Bricul Mircea este cea mai longevivă navă a Marinei Militare Române, fiind construit în anul 1938 în șantierul naval din Hamburg, iar în anul 1939 a intrat in serviciul Marinei Militare Române.