FOTO/VIDEO. Afaceri reinventate în pandemie – De la piață, pe Facebook. Legume bio direct la ușa casei

Data:

spot_img

După ce PressHub a scris despre antreprenoarea din Aiud care și-a reinventat fiecare bucățică de afacere pentru a supraviețui în ultimul an și despre devenii care și-au adaptat afacerea și au făcut porți de decontaminare, o altă afacere reinventată în pandemie este cea a arădenilor Cătălina și Neluțu Radu, fermierii care au început să-și vândă legumele bio pe Facebook. De 25 de ani vând pe piața Devei. De un an sunt și online. Pentru că, mai ales în perioada stării de urgență, oamenii s-au temut să mai meargă în piață și au preferat să primească fructele și legumele acasă, la același preț cu care le-ar fi cumpărat din piață.

Fermă de familie

Neluțu și Cătălina Radu au o fermă de legume și fructe în localitatea arădeană Pâncota, dar vând în piața din Deva. Tatăl Cătălinei a fost cel care a venit, în urmă cu 25 de ani, cu produsele sale de grădină în orașul de la poalele Cetății. De atunci, ferma lor a crescut continuu, iar acum cultivă 5.000 de metri pătrați de solarii și 3.000 de metri pătrați în câmp deschis. Asta doar pentru legume.

Mai au 5.000 de metri pătrați pe care cultivă doar căpșuni și 10 hectare de livadă, în care au plantat piersici și nectarini.

Neluțu Radu, Sursa Foto: Neluțu Radu

Au legume pe piață tot timpul anului, pentru că, în solarii, au trei culturi succesive. Primăvara devreme au ridichi, salată verde, ceapă verde și spanac, iar mai apoi roșii, ardei gras, ardei kapia, castraveți, vinete, dovlecel și gogoșar. Astea sunt cultivate în solarii. Iar în câmp cultivă conopidă și varză de vară și de toamnă.

Răsadurile pentru legume și le produc tot ei. Au trei solarii încălzite, iar aici pun răsadurile și verdețurile pe care le vând iarna.

La toate acestea lucrează familia – Neluțu, Cătălina, tatăl Cătălinei, o mătușă și o verișoară. Iar în plin sezon mai angajează doi-trei oameni. Acum, tatăl Cătălinei nu mai vine la piață. A predat ștafeta celor tineri. Dar stă acasă și are grijă de fermă.

Bondari pentru polenizare și bălegar ca îngrășământ

Ce îi face diferiți față de alți producători este faptul că nu folosesc produse chimice pentru legumele și fructele pe care le cultivă. “Nu folosim chimicale, cum fac alții. Ca îngrășământ folosim doar gunoi de grajd. Câte un camion de bălegar la fiecare solar. Nici ierbicid nu punem. Toată buruiana o luăm manual, cu sapa, o dată la două săptămâni. Iar pentru polenizare folosim bondari. Avem cutii cu bondari și așa facem polenizarea”, explică Neluțu Radu. “Mulți folosesc stimulente pentru polenizare și creștere. Dar stimulentele sunt toxice. Dacă tăiați o roșie crescută cu stimulente o să observați că aproape nu are semințe. Pentru că stimulentul sparge cutia cu semințe și o transformă în gelatină”, completează fermierul. Căpșunile nu le cultivă pe folie, cum fac cei mai mulți producători, ci le mulcesc cu paie – se pun paie printre rândurile de căpșuni – ca să nu crească buruiana așa de repede. Iar pentru boli și dăunători folosesc produse bio pe care le cumpără cu de trei-patru ori prețul produselor chimice. “Stropim doar cu produse bio. La produsele care conțin chimicale, nu poți să culegi trei-patru zile legumele, pentru că nu ai voie să le consumi. Sunt toxice. La produsele pe care le folosim noi, imediat după ce ai stropit poți să culegi și să mănânci. Nu sunt deloc dăunătoare. Dar sunt de cel puțin trei sau patru ori mai scumpe decât chimicalele”, spune Neluțu.

Cătălina Radu, Sursa Foto: Neluțu Radu

Clienții fideli primesc legumele și fructele acasă

Acum livrează marfa de două ori pe săptămână. Joia în Deva și vinerea în Hunedoara. „Avem cantități foarte mari și nu reușim să vindem doar online”. Deși au avut foarte mulți clienți care au comandat online sau telefonic în perioada stării de urgență, acum au mai rămas doar o parte. „Avem clienții la care le ducem produsele noastre în fiecare săptămână. Acum îi sunăm noi, cu o zi înainte, să ne spună ce legume vor. Dar nu mai este volumul din perioada stării de urgență, când vindeam aproape toată marfa pe comandă”, povestește fermierul.

Verdețuri de sezon și roșii înainte de Paști

În această perioadă vând ceapă verde, ridichi, salată, spanac și mai au morcovi, păstârnac, pătrunjel și țelină. „Cu ceapa verde, ridichile și salata vom merge până la Paști, pentru că le avem plantate eșalonat. Am plantat roșiile în solarii în 28 ianuarie și, după 20 aprilie vom avea roșii și castraveți. Dar e mult de muncă. Și nopți nedormite. În perioada asta, când e frig, din patru în patru ore mergem să băgăm cărbuni în centrale să încălzim solariile. Și când e foarte frig mai avem două tunuri de încălzire pe motorină, iar cu alea trebuie să te plimbi prin solar toată noaptea să încălzești, pentru că nu fac față doar centralele”, explică fermierul arădean.

Copil, Sursa Neluțu Radu

Și investițiile sunt mari. Au investit, recent, 60.000 de lei în două solarii și mai trebuie să investească 50.000 de lei în două centrale mari pe cărbune. Și, cu toate că au mai renunțat la solarii și acum cultivă pe suprafețe mai mici, spun că nu vor renunța niciodată la grădinărit. E în sânge și o transmit, deja, și băiețelului lor, care va fi a treia generație de grădinari.

Citește și:

Afaceri reinventate în pandemie – antreprenoarea din Aiud care și-a regândit fiecare bucățică de afacere în doar un an

Afaceri reinventate în pandemie – De la vitrine și camere frigorifice, la porți de decontaminare


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Jurnalist la portalul Stirile Transilvaniei, Hannelore are o experiență de peste 15 ani în presă și este câștigător al burselor Marshall Memorial Fellowship (SUA - 2009) și The Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (Atlanta, SUA – 2010 - 2011). A coordonat redacții de ziar și televiziune locală. A colaborat la diverse proiecte jurnalistice internaționale pe tema discriminării și ca speaker la conferințe internaționale pe tema sănătății mintale ca subiect de presă. A câștigat mai multe premii naționale și internaționale în calitate de regizor de documentar și documentar – anchetă. În 2011 a fost inclusă în Who is Who – Enciclopedia Personalităților din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

PNL a anunțat că se poate forma un guvern pro-european și fără USR | G4 Media

PNL a anunțat că se poate forma un guvern...

Nicuşor Dan şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2025

Nicuşor Dan şi-a anunţat intenţia de a candida la...

Șeful de la One United, investitor în schema “Nordis”

Numărul 2 în topul celor care au investit în...