Când soarele abia răsare și încep cocoșii a cânta, la Rudăria, deja se aud morile de apă care macină încet boabele de grâu și fac cea mai bună făină. Localitatea situată pe valea Almăjului, județul Caraș Severin, ascunde printre chei abrupte, stâncării, cascade și tufărișuri, cel mai mare complex de mori de apă din România și din sud-estul Europei.

Timpul s-a oprit în loc

La Rudăria timpul parcă a stat în loc. Mori de apă care au fost folosite încă de pe vremea dacilor, dar și mai apoi, în perioada romană și în Evul Mediu, macină și astăzi boabele de grâu sau porumb. Salba de mori care împodobesc cursul râului Rudăria pe o distanță de aproximativ trei kilometri bucură localnicii cu făină proaspătă, iar vizitatorii cu o priveliște arhaică.

Sursa Foto: Cristian Manta

Locuitorii satului mărturisesc că primele 8 mori au fost consemnate oficial în 1722, iar în 1874 erau deja 51 de mori. Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial mai mult de jumătate au fost distruse, astfel că în prezent mai există 22, dar toate funcţionale. În anul 2004, morile au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO, dar din păcate încă necunoscute publicului larg.

„Îndărătnica de la perete”

Morile de la Rudăria nu doar că au rezistat de-a lungul timpului (fiind sunt și astăzi funcționale), dar și-au păstrat și numele date acum un secol. Unele dintre acestea poartă numele constructorului, altele pe cele date de localnici în funcție de zona unde sunt amplasate sau al unei „familii-şef”, precum „Popescu”, „Îndărătnica de la perete”( fiindcă pietrele se învârt de la stânga la dreapta, invers), „Moara din ţarină”, sau  „Moara cu Tunel” (una dintre cele mai vechi mori construită din lemn, la începutul secolului al XX-lea).

Sursa Foto: Cristian Manta

Dintre cele 22 de mori, 13 se află în localitate și 9 în afara comunei, dar de toate au grijă localnicii. Ei sunt cei care schimbă șindrila cenușie bătută de soare și ploi care acoperă morile, sau tijele metalice ce prind uneori rugină. Iar arta morăritului au transmis-o din generație în generație și sunt mândri de făina din care pregătește cea mai gustoasă mămăligă.

„E lucru știut că fiecare moară are rândașii ei. Eu am 80 de ani, dar de când eram mică îmi amintesc de aceste socoteli”, ne-a povestit una dintre femeile satului venită să macine porumbul.

Așa am aflat că fiecare moară „aparține” la 8-9  familii, iar aceștia se înțeleg între ei când vine vorba de măcinat, dar și de îngrijit. Fiecare cu rândul sau rândurile lui.

Un rând mare înseamnă o zi şi o noapte- un rând mic – doar o zi sau o noapte. Nimeni nu plăteşte nimic, iar cheia veche si imensă, se ține la „şeful morii”.

Sursa Foto: Cristian Manta

Drumul spre morile de la Rudăria (Eftimie Murgu)

În anii ’70 localitatea a primit numele revoluționarului pașoptist Eftimie Murgu, născut pe aceste meleaguri, dar localnicii îi mai spun și astăzi Rudăria. Să ajungi pe aceste meleaguri pitorești nu este deloc complicat.

Cum vii dinspre Anina, după Bozovici și înainte de Prilipet, un drum lateral îți duce pașii spre Cheile Rudăriei. Drumul a fost asfaltat în toamna anului 2019, iar acum sutele de turiști care vizitează zona ajung mult mai ușor la una dintre cele mai mai importante atracţii turistice din Banatul Montan.

Nu-i mult de mers, distanța de 6-7 km de la drumul principal în schimb îți bucură ochii cu peisaje minunate.

Sursa Foto: Cristian Manta

Valea Rudăriei este pe locul doi după Cascada Bigăr ca obiectiv turistic din Țara Almăjului. Complexul mulionologic este vizitat de către turiștii din țară și de peste hotare. Și nu este de mirare, natura în aceste locuri îți oferă liniștea și pacea pe care atât de mult o râvnim cu toții.

Fie că alegi să mergi toamna când covorul de frunze îți încântă privirea sau vara când cauți să fugi de arșița înăbușitoare, te vei îndrăgosti cu siguranță de aceste locuri.

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.