Pe lângă lucrările de modernizare care sunt în linie dreaptă în Băile Felix, Primăria din comuna Sânmartin pune la punct și stațiunea Băile 1 Mai. Lucrările, în valoare de 7 milioane de euro, sunt în plină desfășurare și se vor finaliza în primăvara anului viitor.
Turiștii care veneau până acum la Felix vor putea, începând de anul viitor, să-și petreacă sejurul și în Băile 1 Mai. Și până acum o puteau face dar, din martie 2022, stațiunea va fi pusă la punct și va rivaliza cu cunoscuta destinație de turism balnear de lângă Oradea. Aflate la doar câțiva kilometri de Oradea, ele vor putea constitui un pachet variat și atractiv pentru turiștii din toată Europa. Cel puțin așa își dorește primarul din Sânmartin, Cristian Laza.
„Stațiunea era în ultimul stadiu. Nu s-a mai făcut nimic de prin anii ’70, dacă nu se intervenea eram sortiți pieirii. Cu investițiile acestea, Băile 1 Mai nu vor fi cu nimic mai prejos decât Băile Felix. Se schimbă toate rețelele subterane, canalizare, canalizare pluvială, apă, iluminat stradal, introducerea de rețele electrice în subteran, canal tehnic pentru telecomunicații (STS, Telecom, RDS), terasamente, bordurări, pavaje în zone de promenadă, pistă de biciclete, mobilier stradal, drum principal și amenajarea unui parc”, spune edilul.
Proiectul a fost depus pentru finanțare din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, Prioritatea de investiții 7.1.
Conform descrierii proiectului, se vor reabilita 3.769 de m de drum, se va înființa o pistă de biciclete cu o lungime totală de 2.385 de m, vor fi modernizați 4.304 m de trotuare, va fi amenajată o bandă dedicată transportului în comun, de 1.200 de mp, vor fi amenajate 509 locuri de parcare (6.872 mp), se vor amenaja 19.170 de mp de spații verzi, se va extinde canalizarea menajeră și cea de apă și vor fi montați 121 de stâlpi de iluminat stradal, se va amenaja un sistem de supraveghere video, un sistem de internet fără fir, 46 de bănci: cinci inteligente de tip „smart bench”, trei de tip „smart tree”, 38 ornamentale, trei stații de tip „refugiu” pentru autobuz, 101 coșuri de gunoi ornamentale, patru rastele de biciclete, 14 stâlpi de iluminat pentru parc, o fântână arteziană ornamentală, un centru pentru colectat selectiv deșeuri și o siglă turistică.
Pe lângă acestea, proiectul mai presupune construirea sau reabilitarea unor poduri, podețe, cămine pentru canale, gard viu, marcaje rutiere fosforescente, marcaje tactile pentru nevăzători, limitatoare de viteză, panouri turistice. Pistele de biciclete, marcajele rutiere și aleile vor avea materiale fosforescente, iar băncile inteligente vor avea panouri fotovoltaice. Valoare totală a proiectului „Reabilitarea și modernizarea stațiunii turistice balneo-climaterice Băile 1 Mai” este de aproape 22,18 milioane de lei.
Cine ți-ar fi dat gratis 20 de milioane de euro?
Pe lângă lucrările din cele două stațiuni, conform primarului din Sânmartin, în comună sunt deschise 35 de șantiere. „Acestea sunt pe mai multe finanțări: pe bugetul local, pe PNDL, două pe POR, pe Ro-Hu (arii protejate – curățarea unor lacuri, împrejmuiri etc), pe AFIR. În total am reușit să accesăm 18 milioane de euro, la o populația de 13 mii de locuitori. La nivel de comună suntem pe primul loc, cu dublul fondurilor accesate față de comuna de pe locul 2. Încercăm să transformăm comuna în una frecventabilă, nu doar o alternativă la Oradea, o destinație principală pentru turiștii care caută balneo, să fim unul dintre polii principali din Europa. În Oradea se face mai mult turism de business, oamenii vor să vadă arhitectură etc, la noi se va face un turism de relaxare și tratament. Este adevărat că nu se exclud și că pentru turist este un avantaj că le poate avea pe ambele. Cu fondurile europene e o muncă meticuloasă și un volum mare de muncă, dar cine ți-ar fi dat gratis 20 de milioane de euro? Buget propriu, avem cam 2,5 milioane de euro. Ca să fac doar proiectul din Băile 1 Mai, ar fi trebuit să nu mai fac nimic 3 ani, nici să îmi plătesc salariații”, spune primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.
Întrebat de ce alte primării nu accesează bani europeni, el spune că „multe dintre ele au funcționari plafonați. După ce am fost ales, principala mea preocupare a fost să îmi aduc oameni care să se ocupe de bani europeni. Când am depus proiectul pentru Băile Felix am stat nopți întregi, împreună cu colegii, să îi dăm de cap. Ne-am comandat mâncare, am închis ușile și am lucrat non-stop”.
Ca plan de viitor, edilul spune că ar dori să găsească o modalitate prin care să lege, cu un drum direct, Băile Felix de Băile 1 Mai, ceea ce ar face ca turiștii să aibă mai multe oportunități de petrecere a timpului.
Stațiunea Băile 1 Mai se află la 10 km de Oradea și la 3 km de Băile Felix, aparține de comuna Sânmartin și este recunoscută la nivel național pentru lacul geo-termal cu floră datând din terțiar, pentru apele minerale şi nămolul sapropelic. Este bogată în ape bicarbonatate, sulfatate, calcice și oligominerale recomandate pentru tratarea foarte multor afecțiuni.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Crișana în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.