Grinzile podului aflat în construcţie peste râul Someş, la intrarea în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, s-au prăbuşit joi în urma unei vijelii.
Podul face parte din viitoarea centură ocolitoare a oraşului Beclean, menită să faciliteze traficul pe DN 17.
Primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, spune că nu a fost afectată structura de rezistenţă a podului.
„Furtuna puternică, tornada care s-a format pe cursul Someşului a ridicat grinzile şi le-a răsturnat de la 20 de metri înălţime. Nu este afectată rezistenţa podului sau celelalte elemente. Grinzile acestea se vor elimina, e un accident tehnic care se poate întâmpla la o asemenea vijelie, se vor face alte grinzi, noi. Nu se vor decala termenele. (…) Nu s-a prăbuşit centura, doar grinzile”, a declarat Moldovan pentru Agerpres.
Au apărut probleme şi pe calea ferată, în localităţile Şieu-Odorhei şi Feldru.
Trei trenuri au rămas blocate pe calea ferată în zona localităţii Şieu-Odorhei, după ce un copac a căzut peste firele electrice, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud.
„Calea ferată pe ruta Beclean pe Someş – Sărăţel, blocată de un copac căzut pe firele de înaltă tensiune, în zona localităţii Şieu-Odorhei. Se lucrează pentru degajare. Momentan sunt trei garnituri de tren blocate. Nu sunt înregistrate victime”, a transmis ISU.
În localitatea Feldru, un alt tren este blocat tot din cauza unor probleme electrice.
De asemenea, localităţile din zona de câmpie a judeţului şi cele de pe Valea Bârgăului au rămas fără curent electric, în urma vijeliei.
Citește și: Barcă răsturnată de vijelie pe lacul Colibiţa. Pasagerii, salvaţi de alte ambarcaţiuni
Vijelia care s-a abătut joi, în jurul prânzului, asupra judeţului Bistriţa-Năsăud a produs pagube în mai multe localităţi, inclusiv în municipiul Bistriţa şi în oraşul Beclean, potrivit datelor transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
În municipiul Bistriţa, mai multe acoperişuri de blocuri şi case au fost smulse sau grav afectate de vântul puternic, zeci de copaci au fost puşi la pământ, aceştia blocând străzi sau avariind maşini aflate în trafic sau parcate în apropiere.
Din datele ISU, vijelia s-a manifestat puternic în aproape toate zonele municipiului, dar şi în localitatea componentă Sărata.
Au mai fost raportaţi copaci sau stâlpi căzuţi în localităţile Beclean şi pe drumul care leagă Becleanul de staţiunea Figa, în Şintereag, Lechinţa, Tureac, Şieu-Odorhei, Josenii Bârgăului, Colibiţa, Piatra Fântânele.
(Sursa foto: ISU Bistrița-Năsăud)
Citește și: Firea, forțată de PSD să își dea demisia de la Ministerul Familei (surse)
Peste 100 de situaţii de urgenţă semnalate la 112
Peste o sută de situaţii de urgenţă au fost semnalate la numărul unic de urgenţă 112, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, în urma vijeliei de joi, fiind înregistrate pagube în 14 localităţi, cele mai multe în municipiul Bistriţa, arată datele transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
„Până la momentul prezentei informări, au fost înregistrate 108 apeluri pe numărul unic de urgenţă 112, iar, în urma manifestării fenomenelor meteorologice extreme, bilanţul preliminar se prezintă astfel: 16 acoperişuri imobile afectate; 55 de copaci smulşi/rupţi de vânt; 10 autoturisme avariate; un pod în construcţie, elemente constructive prăbuşite; două ambarcaţiuni răsturnate în lacul Colibiţa (trei persoane transportate la spital); trei trenuri blocate pe calea ferată (situaţie remediată, circulaţia feroviară reluată)”, arată sursa citată, potrivit Agerpres.
(Sursa foto: Prefectura Bistrița Năsăud)
Echipajele ISU disponibile de la subunităţile din zonele neafectate de furtună au fost direcţionate în localităţile cu solicitări.
De asemenea, personalul operativ aflat în timpul liber a sprijinit acţiunile de degajare a copacilor şi elementelor de construcţie smulse în urma vântului puternic.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursă fotografia principală: Nicolae Moldovan / Facebook)