duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterFOTO Zeci de oameni au forţat intrarea la moaştele Sfintei Parascheva. „Ne...

FOTO Zeci de oameni au forţat intrarea la moaştele Sfintei Parascheva. „Ne furați sfinții? Ne furați libertatea!”

Sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași s-a transformat astăzi dintr-o manifestare religioasă într-un protest inițiat de un grup de agitatori care zilele acestea au mai declanșat astfel de acțiuni la intrarea în curtea Catedralei Mitropolitane, nemulțumiți să nu sunt lăsați să ajungă la raclă.

La început, atmosfera a fost una calmă, dimineață de la ora 6.30 racla cu moaște a fost scoasă din Catedrală pentru a fi așezată în baldachinul împodobit cu flori aseară.

De asemenea, participarea la slujbă a fost permisă doar pentru 500 de persoane, fiind așezate scaune la distanță care s-au ocuapt înainte de a începe efectiv liturghia.

Protestatarii au venit cu steaguri tricolore

În timpul slujbei, câteva sute de agitatori, care stăteau de-a lungul gardului ce îi separa pe cei 500 de participanți la slujbă, au început să protesteze că nu sunt lăsați să stea la coadă.

Câțiva dintre aceștia aveau pancarte pe care scria „Jos dictatura” sau „Ne furați sfinții? Ne furați libertatea!”. Inițial, aproximativ 60 dintre aceștia, printre care și persoane în straie preoțești, au reușit să intre în mijlocul pieții unde erau scaunele așezate și au început să fluture steagul României, aveau icoane în mână și filmau cu telefoanele. Cei mai mulți nu purtau măști de protecție și scandau împotriva purtării măștilor și împotriva vaccinurilor.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei s-au delimitat de aceste manifestări și au îndemnat la calm și rugăciune. „Noi înțelegem mâhnirea și durerea lor, care este foarte mare și pentru noi, înțelegem că nu este ușor să vrei să vii la un hram și să nu poți participa, deși poți merge oriunde în oraș. Dar trebuie să ne alegem locul unde ne manifestăm nemulțumirea, sunt acolo și persoane care instigă, care nu fac parte din Biserica Ortodoxă.

Jandarmii spun că protestatarii sunt mereu aceiași

Nu cred că Sfânta Parascheva merită să fie tratată în felul acesta, pe ea o pângăresc astfel, aduc atingere Sfintei”, a precizat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașului. Jandarmii susțin că cei care au declanșat acțiunile de protest sunt aceleași persoane care au participat la protestele de zilele trecute.

Oamenii care au protestat că nu se pot închina sunt veniți din alte localități, iar în cele din urmă li s-a dat voie să stea la coadă.

____________________________________________

Circa 50 de persoane din rândul celor care protestau invocând teorii ale conspiraţiei, au fost evacuati în curtea Catedralei Mitropolitane de o echipă de jandarmi şi preoţi, invocându-se riscuri sanitare. 

 Aici s-au certat cu jandarmii până când au fost lăsaţi să se aşeze la rând. Majoritatea nu sunt din Iaşi, aproape niciunul nu poartă mască, au steaguri, icoane, iar o parte dintre ei, haine preoteşti. Merg în grup compact, nu respectă nici distanţarea fizică nici vreo normă de protecţie sanitară.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE